Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 nov 2010 - Anul XV, nr. 257 (4548)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Vatra Dornei

La Casa Muntelui, s-a dat startul unui proiect de creştere a animalelor de carne

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Crescători de animale, procesatori, medici veterinari, comercianţi, conducerea judeţului dar şi un numeros public din zona Dornelor s-au întâlnit ieri la Casa Muntelui din Vatra Dornei. „Perioada care vine este una a realităţii economice. Nu vor mai veni bani de la stat, iar producătorii de lapte vor avea probleme din 2011 pentru că nu vor mai putea face lapte conform, şi atunci să facem un pas acum, pentru ca în 2011 să fim pregătiţi. Cei interesaţi pot ca anul viitor să aibă deja viţei. Un viţel din rasa Charolaise, la 8 săptămâni, fiind plătit cu 1.500 de lei, până în toamnă atinge 270 de kilograme. Vrem să facem însămânţări deoarece oamenii nu au bani, dar fiind însămânţare cu metis pot obţine Charolaise, care au un coeficient mult mai bun”, a spus doctorul Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.

Expoziţia de animale organizată la Casa Muntelui a fost una cu vânzare, iar până la începerea târgului, de la Mihai Prodaniuc din Moara, cel care deja deţine o fermă populată cu vite din această rasă, au fost vândute câteva exemplare unor crescători de animale din bazinul Dornelor.

 

Viitorul este al rasei Charolaise

Doctorul Petrea Dulgheru, principalul organizator al evenimentului, a ţinut să aducă în atenţia crescătorilor de animale faptul că randamentul la rasa Charolaise este de 60-65%, în timp ce la rasele româneşti randamentul este 20-25%, iar carnea de Charolaise este mult mai bună calitativ, având un procent de grăsime de 10%. Şi furajele sunt valorificate foarte bine, rasa de animale provenită din Franţa consumând în mare parte paie. Totodată s-a arătat că nu este o rasă pretenţioasă, vacile putând făta şi pe zăpadă.

Petrea Dulgheru şi-a exprimat dorinţa ca viţeii din rasa Charolaise să fie comercializaţi printr-un centru de colectare judeţean pentru a se evita specula. În acest sens, veterinarii vor trebui sprijiniţi de autorităţile judeţene.

Prezent la întâlnirea cu fermierii şi procesatorii de lapte şi carne a fost şi reprezentantul firmei Charolais Hoeffel SRL, Kolb Thierry, care le-a vorbit celor prezenţi despre avantajele creşterii rasei Charolaise. Pe lângă rasa de vacă de carne Charolaise, au fost prezentate şi rasele autohtone de vaci, rase de ovine, câini ciobăneşti şi cabaline.

 

„Nu s-a pus gând rău raselor vacilor de lapte”

Mesajul transmis de preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a fost acela că „nu s-a pus gând rău vacilor de lapte. Avem fabrici de lapte, trebuie să proceseze. Eu chiar încurajez, numai că există în cercetări şi s-a dovedit că zona noastră se pretează mai întâi la vaca de carne şi apoi la vaca de lapte. Mulţi dintre crescătorii de animale se plâng că este nerentabil să creşti vaci de lapte în condiţiile în care laptele este prost plătit, iar desfacerea nu este asigurată. De aceea, întâlnirea de la Vatra Dornei şi-a propus ameliorarea rasei de lapte cu rasa de carne”, a spus Gheorghe Flutur.

Colegiul medicilor veterinari Suceava şi-a propus realizarea unui proiect prin care judeţul Suceava să livreze carne în Uniunea Europeană cu un procent de grăsime de 8-10%.

În final, au fost acordate 15 premii crescătorilor de animale, dar şi procesatorilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Casa Muntelui, s-a dat startul unui proiect de creştere a animalelor de carne.
 Vizualizări articol: 1117 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 7 voturi
La Casa Muntelui, s-a dat startul unui proiect de creştere a animalelor de carne3.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nedumerire trimis de
( 1 nov 2010, 12:00:38
cei de la microfon din ce rasa fac parte?
2.   Rasa ta trimis de
( 1 nov 2010, 12:22:03
O rasa superioara tie, oricum, bai Jenică Nedumeritu'!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei