Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 nov 2010 - Anul XV, nr. 257 (4548)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

BNS: Impactul creşterii salariului minim, chiar la 750 de lei, asupra bugetului este pozitiv

Luni, 1 Noiembrie 2010 (17:48:13)

Impactul creşterii salariului minim pe economie, chiar la 750 de lei, asupra bugetului general consolidat este pozitiv, potrivit unor scenarii prezentate, luni, de reprezentanţii Blocului Naţional Sindical (BNS).

Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a spus, luni, că există soluţii privind o evoluţie a salariului minim, nu o îngheţare a acestuia, fiind nevoie de creşterea salariului minim în piaţa muncii pentru a ieşi din capcana şomajului, diferenţele dintre veniturile obţinute din salariul minim şi cele obţinute din protecţia socială fiind atât de mici încât nu este stimulată ocuparea.

"Rămâi cu mai multe venituri la sfârşitul lunii, dacă beneficiezi de protecţie socială, decât dacă eşti angajat, cea mai mare problemă a României fiind legată de gradul de ocupare din piaţa muncii. Guvernul nu a făcut decât să adâncească criza prin mutarea cheltuielilor de la fondul de salarii la capitolul de preotecţie socială", a precizat Costin.

Economistul Liviu Voinea a prezentat trei scenarii de creştere a salariului minim la 650, 700 şi 750 de lei rezultând, în urma acestor analize, că impactul net asupra bugetului general consolidat este pozitiv, între 358 de milioane de lei şi 1,1 miliarde de lei.

"Creşterea salariului minim induce costuri suplimentare în sectorul privat. Ar trebui redus CAS-ul pentru a absorbi impactul asupra costului cu forţa de muncă. Dar calculele arată că această reducere nu poate îndeplini concomitent două obiective, respectiv să fie neutră în privinţa costurilor cu forţa de muncă şi să fie neutră bugetar. Totuşi, creşterea costurilor cu forţa de muncă este marginală pentru sectorul privat, între 1 şi 3 la sută", a explicat Voinea.

Potrivit lui Voinea, sunt două fenomene care influenţează indirect calculele, pe de o parte unele firme ar putea refuza să plătească aceste salarii minime crescute şi să treacă angajaţii în economia subterană. Totuşi creşterea costurilor este marginală şi poate apărea şi fenomenul invers, de presiune din partea angajatului pentru a fi înregistrat în economia formală având în vedere creşterea salariului minim.

Pe de altă parte, la nivelele joase de venit majoritatea oricărui venit suplimentar se duce în consumul curent de produse alimentare, astfel vor creşte şi încasările din taxa pe valoare adăugată aferentă acestui consum cu între 43 şi 130 de milioane de lei, luând în considerare şi ponderea de 50 la sută a economiei subterane în comerţul cu alimente.

Astfel, creşterea salariului minim este benefică pentru buget în oricare dintre cele trei scenarii analizate, iar relaţia este direct proporţională, adică pe măsura creşterii salariului minim creşte şi impactul pozitiv net asupra bugetului general consolidat.

Potrivit lui Voinea, salariile mici pot reveni la nivelul de dinaintea reducerii cu 25 la sută prin creşterea salariului minim şi o reformă la nivelul funcţiilor de conducere din sectorul public, iar pentru restul bugetarilor revenirea poate fi făcută în două etape.

Voinea a precizat că toate scenariile de creştere a salariului minim au fost făcute doar pentru primele patru grupe cu salarii mici, adică sub 1.100 de lei lunar, în care se află aproximativ 37 la sută din numărul salariaţilor şi doar aproape 15 procente din masa salarială totală din economie.

Costin a precizat că aceste calcule le vor prezenta, marţi, reprezentanţilor FMI, aşteptând ca patronatele şi Guvernul, care nu sunt de acord cu această creştere să prezinte argumente în acest sens. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului BNS: Impactul creşterii salariului minim, chiar la 750 de lei, asupra bugetului este pozitiv.
 Vizualizări articol: 568 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BNS: Impactul creşterii salariului minim, chiar la 750 de lei, asupra bugetului este pozitiv0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei