Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 mar 2012 - Anul XVII, nr. 54 (4959)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Minerii şi personalul TESA care au protestat pe străzile din Petroşani s-au întors la sediul CNH

Marţi, 6 Martie 2012 (15:57:26)

Minerii şi personalul TESA care au mărşăluit, marţi, pe străzile din Petroşani, s-au întors în curtea Companiei Naţionale a Huilei (CNH), susţinând că nu vor renunţa la protest până când nu li se rezolvă problemele şi că, în caz contrar, de miercuri se vor aduna ortacii din toate schimburile.

Cei peste 1.000 de mineri şi personal TESA de la cele şapte unităţi miniere din Valea Jiului s-au întors, marţi după-amiază, în curtea CNH, după ce au parcurs pe jos cea mai mare parte a oraşului Petroşani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Minerii au intenţionat să blocheze accesul în Petroşani, însă au renunţat deocamdată la acest gest pentru că au fost informaţi de liderii lor că la ora 16.00 problemele lor vor fi rediscutate în cadrul unei reuniuni a coaliţiei de guvernare.

Coloana de manifestanţi a ocolit de două ori sensul giratoriu de la intrarea în Petroşani şi apoi a continuat marşul până la sediul CNH. La un moment dat, manifestanţii s-au întâlnit pe drum cu un cortegiu funerar, moment în care au încetat huiduielile şi scandările, iar minerii şi-au dat jos căştile de pe cap.

Ulterior, liderul de sindicat Petre Nica i-a informat pe minerii întorşi în curtea CNH că şedinţa de Guvern s-a încheiat fără un răspuns concret, că la Ministerul Economiei se discută acum preţul gigacaloriei pentru huilă şi că la ora 16.00 coaliţia de guvernare se va reuni şi va analiza problemele din Valea Jiului.

Liderul sindical a făcut apel la răbdare şi la manifestări paşnice, apreciind că minerii trebuie să aştepte la fel de paşnici şi rezultatul discuţiilor care sunt în desfăşurare.

Liderii de sindicat îi roagă pe mineri să nu dea curs instigărilor de natură politică la care se apelează pentru că lupta lor este pentru o cauză profesională şi nu una cu conţinut politic.

Minerii sunt hotărâţi să nu renunţe la protest până când problemele lor nu vor fi rezolvate şi susţin că, dacă problema lor nu va fi soluţionată marţi, începând de miercuri, de la ora 7.00, toţi minerii din toate schimburile se vor aduna în curtea CNH.

Marţi dimineaţă, aproximativ 500 de mineri din schimbul întâi de la cele şapte exploatări miniere din Valea Jiului - Lonea, Petrila, Livezeni, Paroşeni, Vulcan, Lupeni şi Uricani - au refuzat să intre în subteran şi protestau în faţa CNH. Ulterior, lor li s-au alăturat alţi colegi de muncă, dar şi personalul TESA de la minele respective, astfel că numărul participanţilor la acţiune a ajuns la aproximativ o mie.

Marţi după-amiază, cele peste o mie de persoane care protestau în faţa sediului CNH au plecat în marş prin Petroşani, huiduind şi strigând "Hoţii", "Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea".

Minerii sunt hotărâţi să nu renunţe la acţiunea de protest dacă solicitările lor nu vor fi rezolvate în şedinţa de Guvern de marţi, unde, potrivit liderilor de sindicat, vor fi "discutate şi analizate" probleme lor.

Situaţia din Valea Jiului a fost discutată în şedinţa de marţi a Guvernului, pe baza unei informări prezentate de ministrul Economiei.

"Situaţia este în atenţia Guvernului, vor fi evaluate toate măsurile necesare pentru a stinge acest conflict, în limitele legii", a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

Întrebat de jurnalişti care este motivul pentru care memorandumul invocat de către mineri nu este respectat, oficialul guvernamental a arătat că acest document a fost aprobat înaintea avizării bugetului de venituri şi cheltuieli pentru acest an al Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani.

"Din acest punct de vedere, este o întreagă discuţie aici", a adăugat Suciu.

Minerii din Valea Jiului au declanşat protestele luni dimineaţă, când aproximativ 50 din cei 300 de mineri de la Lonea care lucrau în schimbul întâi au refuzat să intre în subteran. Ulterior, câteva sute de mineri de la exploatările Paroşeni, Vulcan şi Lupeni s-au solidarizat cu colegii lor de la Lonea.

Astfel, aproximativ cinci sute de mineri de la cele şapte unităţi miniere din Valea Jiului au mers pe jos, luni, până la sediul Companiei Naţionale a Huilei, unde şi-au cerut drepturile.

În paralel, pe tot parcursul zilei de luni au existat discuţii între conducerea CNH, minister şi sindicate pentru ca revendicările minerilor să fie soluţionate.

Liderii minerilor din Valea Jiului care au fost la negocieri cu conducerea CNH au decis, luni după-amiază, să refuze noi runde de negocieri care ar fi urmat să aibă loc marţi şi miercuri la Bucureşti, cu reprezentanţi ai ministerelor Economiei şi Finanţelor, anunţând că vor rămâne în curtea CNH.

Potrivit liderului de sindicat Petre Nica, sindicaliştii au refuzat propunerea Ministerului Economiei de a continua negocierile, marţi şi miercuri, la Bucureşti, apreciind că această soluţie reprezintă doar o "tărăgănare" a problemelor minerilor din Valea Jiului.

Minerii reclamă în principal nerespectarea unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton, în baza căruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizată, ceea ce ar fi presupus o creştere a salariilor cu circa 10 la sută.

În 17 ianuarie, Ministerul Economiei a încheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei tranşe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajaţi disponibilizaţi în 2011 din companie, precum şi creşterea preţului de vânzare a huilei către producătorii de electricitate. Protocolul face referire şi la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar şi la angajarea forţei de muncă tinere la CNH.

În 1 februarie, minerii de la Lonea şi Paroşeni au refuzat să coboare în subteran, iar cei care erau în schimbul de noapte au refuzat să iasă la suprafaţă, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de lucru şi reclamând că ministrul Economiei nu a respectat protocolul semnat în 17 ianuarie cu sindicaliştii din minerit.

Ulterior, peste 1.500 de mineri de la cele şapte mine din Valea Jiului care ar fi trebuit să intre în subteran în schimbul al doilea au refuzat să meargă la lucru, declanşând o grevă spontană, iar cei care au lucrat în schimbul întâi la minele Petrila şi Vulcan au ales să protesteze blocându-se în subteran.

Minerii au încheiat protestele în aceeaşi zi, după ce reprezentanţii CNH şi liderii de sindicat din Valea Jiului au semnat un act adiţional la contractul colectiv de muncă.

La Compania Naţională a Huilei lucrează aproximativ 7.800 de angajaţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Minerii şi personalul TESA care au protestat pe străzile din Petroşani s-au întors la sediul CNH.
 Vizualizări articol: 424 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Minerii şi personalul TESA care au protestat pe străzile din Petroşani s-au întors la sediul CNH0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei