Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 mar 2012 - Anul XVII, nr. 54 (4959)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Duţă: Am discutat cu producătorii de medicamente, vor veni cu soluţii proactive

Marţi, 6 Martie 2012 (19:13:57)

Preşedintele CNAS Lucian Duţă a declarat marţi că a avut o întâlnire cu producătorii de medicamente pentru a găsi o soluţie privind armonizarea atât a intereselor statului român cât şi a intereselor acestor producători, precizând că aceştia au promis că or să vină "cu nişte soluţii proactive".

"Dânşii ne-au promis că or să vină cu nişte soluţii proactive şi a rămas ca în următoarele zile să ni le prezinte", a adăugat Duţă.

El crede că, într-o perioadă relativ scurtă de timp, producătorii de medicamente vor veni cu propuneri constructive, astfel încât cele două obiective, interesele acestora şi cele ale statului român, să fie atinse, iar pacienţii să aibă acces în continuare la toate medicamentele.

Duţă a fost întrebat dacă la această discuţie cu producătorii de medicamente s-a vorbit despre o retragere de pe piaţă a altor trei companii producătoare, aşa cum estima un deputat liberal la Comisia de sănătate a Camerei.

"Nu s-a vorbit despre aşa ceva. Eu am discutat cu reprezentanţii firmelor de medicamente şi nu a fost vorba de aşa ceva, eu nu ştiu despre acest lucru", a răspuns Duţă.

De asemenea, el a precizat, la întrebările ziariştilor, că la întâlnirea cu producătorii de medicamente nu s-a discutat despre taxa de clawback şi nici despre reducerea sau despre creşterea acesteia.

"Nu s-a discutat nici de reduceri nici de creşteri, s-a discutat despre soluţii în care şi interesele dânşilor şi interesele statului să fie echilibrate", a menţionat Duţă.

Preşedintele CNAS şi ministrul Sănătăţii Ladislau Ritli au avut o întâlnire, marţi, la Parlament, cu producătorii de medicamente, întâlnire la care presa n-a avut acces.

Criza de opiacee despre care s-a vorbit în ultimele zile este artificială, întrucât există mai multe tipuri de morfină, iar medicii ştiu acest lucru şi pot recomanda produse alternative, a declarat, recent, ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau.

"Este o criză artificială, o criză falsă. Avem alternative, există medicamente injectabile cu acţiune rapidă. Practicienii ştiu şi pot recomanda. Nu înţeleg de ce nu au explicat acest lucru", a spus ministrul Sănătăţii.

Ministrul a vorbit despre trei grupe de medicamente care pot genera probleme, respectiv medicamentele oncologice ieftine, care nu prezintă interese comerciale pentru că nu sunt profitabile. În acestă categorie intră 30-40 de medicamente care nu mai sunt aduse la noi în ţară, a precizat Ritli Ladislau.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că pentru medicamentele care nu au autorizaţie de punere pe piaţă vine în ajutor Unifarm.

O altă categorie de medicamente este cea pentru care producătorii ţin preţul de referinţă scăzut şi care nu se găsesc pe piaţă. "Aceste medicamente vor fi eliminate de pe lista de compensate şi gratuite", a mai spus Ritli Ladislau.

Într-o altă categorie intră medicamentele esenţiale, dar care au producător unic şi care ar putea genera un risc major pentru sănătatea populaţiei dacă acesta s-ar retrage de pe piaţa din România.

"Din această categorie în care se înscriu medicamentele esenţiale cu unic producător fac parte zeci de produse pentru cancer, diabet, HIV/SIDA, urgenţe, boli cardiace. Pentru acestea va trebui să facem contracte cost-volum care să ne asigure existenţa acestor produse pe termen mai lung şi să nu fie afectaţi bolnavii, chiar dacă producătorii ar pleca de pe piaţa din România", a adăugat ministrul.

Ritli Ladislau a mai spus că are în vedere completarea stocului de rezervă al Ministerului Sănătăţii şi activarea mecanismului de control la eliberarea medicamentelor în ambulator.

Ministrul a precizat că citostaticele sunt asigurate gratuit, pentru ele fiind alocaţi 830 de milioane de lei pe an. În România sunt 80-90.000 de cazuri noi pe an.

Medicamentele morfinice vor fi şi în continuare la dispoziţia medicilor şi pacienţilor, deşi au existat unele discontinuităţi în aprovizionare, după ce la sfârşitul anului trecut Mundipharma a decis restrângerea activităţii de reprezentare directă în România, au spus reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Compania Mundipharma este membră a Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente. Potrivit ARPIM, decizia Mundipharma s-a bazat pe înăsprirea considerabilă a condiţiilor de desfăşurare a activităţii pe piaţa farmaceutică românească, pe creşterea considerabilă a expunerii la riscuri financiare, precum şi pe creşterea nesustenabilă a nivelului de taxare.

În urma problemelor apărute în aprovizionarea cu medicamente morfinice necesare tratamentului pacienţilor oncologici, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut, în 23 februarie, Ministerului Sănătăţii ca în interval de o săptămână să îi prezinte o analiză privind constituirea unei rezerve naţionale care să includă toate medicamentele pentru situaţii de urgenţă

Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a precizat că în rezerva ministerului există medicamente, dar pentru situaţii de calamitate.

"Nu ne-am gândit vreodată că ar putea să apară un astfel de hiatus în aprovizionarea cu medicamente, dar probabil că vom face o rezervă şi pentru astfel de situaţii. O astfel de situaţie nu a mai apărut până acum", a spus Cepoi.

Guvernul a alocat, din Fondul de rezervă, o sumă totală de 750.000 de lei pentru achiziţionarea în regim de urgenţă a medicamentelor morfinice necesare tratamentului pacienţilor oncologici.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Duţă: Am discutat cu producătorii de medicamente, vor veni cu soluţii proactive.
 Vizualizări articol: 733 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Duţă: Am discutat cu producătorii de medicamente, vor veni cu soluţii proactive0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei