Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 mar 2012 - Anul XVII, nr. 54 (4959)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lecţia de religie

Ce este păcatul?

Păcatul este călcarea Legii lui Dumnezeu, căl­care voită sau nevoită, cu ştiinţă sau fără ştiin­ţă, cu fapta, cu cuvântul, cu gândul. Păcatul este necinstirea adusă lui Dumnezeu, ocară, dispreţuire, defăimare, nerecunoaştere şi vătă­mare adusă fiinţei Dumnezeieşti, dintr-un senti­ment egoist. Păcatul este necredinţă şi neîn­credere în Dumnezeu, în legea Lui şi prea multă credinţă şi încredere în sine, până acolo ca omul să-şi fie singur lege, pentru că de în­dată ce ai călcat Legea lui Dumnezeu ai urmat o altă Lege, fie a ta, fie a Diavolului.

 

Păcatul este a doua răstignire adusă Mântuitorului

Păcatul este a doua răstignire adusă Mântuitorului, căci prin păcat se reînnoiesc toate batjocurile de altădată şi toate bătăile primite. Piroanele, suliţa, spinii, prin păcat Mântuitorul le simte din nou. Acum, însă, nu mai sunt bătute de cei ce-L defăimau şi strigau: „Să Se răstignească, să Se răstignească…”, acum Îi sunt administrate de cei ce zic că cred în El, că-I urmează porun­cile, că-L iubesc. Acum Îl scuipă în faţă cei ce sunt botezaţi, acum cununa de spini I-o pun cei ce se numesc creştini, acum Îi dau palmele, acum Îi bat piroanele, acum Îl împung cu suliţa cei pentru care a suferit batjocuri şi bătăi şi pentru care Şi-a dat sângele Său pe Golgota pentru ca să-i facă fii ai lui Dumnezeu, pentru ca să le deschidă Raiul, să sfarme moartea şi să dărâme iadul.

Păcatul este îndepărtare de Dumnezeu şi, în schimb, apropiere de Diavol, este îndepărtare de casa Tatălui şi păzire în Ţară străină a porcilor diavolului. Pentru că suntem robi aceluia căruia îi slujim (Ioan 8, 34), păcatul înseamnă robia Diavolului. Când păcătuieşti nu mai socoteşti ceea ce a făcut pentru tine Dumnezeu, nu-I mai eşti fiu şi nu te gândeşti la dreptatea Lui, care va pe­depsi pe cei ce păcătuiesc împotriva Voii Lui.

 

Păcate, virtuţi

Prin păcat toate lucrurile lui Dumnezeu sunt pornite împotriva scopului pentru care au fost făcute. Gura n-a fost făcută de Dumnezeu ca să înjurăm cu ea, să bârfim şi să blestemăm pe aproapele, ci gura a fost făcută ca, cu ea, să vorbim lucruri folositoare sufletului.

Mintea nu ţi-a dat-o Dumnezeu ca, cu ajutorul ei, să găseşti argumentele care te îndepărtează de Dumnezeu, ci ca să găseşti argumentele care te apropie. Ochii nu au fost făcuţi spre a privi ceea ce aduce vătămarea sufletului, ci spre a vedea creaţiile lui Dumnezeu şi spre a-I aduce mulţumiri. Tot aşa, urechile, mâinile, picioarele n-au fost create spre a ne îndepărta de Dumnezeu.

Bunătatea şi îndelunga răbdare a lui Dumnezeunu vrei să le socoteşti ca atare? Căci să ştii că tot timpul ţi s-a dat ca să câştigi Raiul şi tu te pierzi socotind că El nu va mai judeca, că nu va ierta, că sunt alţii mult mai răi ca tine.  

 

Urmările păcatului

1. Prin păcat pierdem darul cel mai presus de fire ce-l avem de la Dumnezeu. Fără acest dar, sufletul rămâne slut.

2. Prin păcat Duhul Sfânt este luat de la noi şi nu mai suntem recunoscuţi fii.

3. Prin păcat pierdem fericirea veşnică a Raiu­lui; pierdem posibilităţile unirii cu Dumnezeu şi petrecerea împreună cu sfinţii; pierdem lumina veşnică şi odihna.

4. Prin păcat câştigăm Iadul cu focul cel ne­stins şi cu în­tunericul cel ce este totdeauna. 5. Prin păcat pierdem toate bunătăţile pe care le-am făcut înainte, căci Dumnezeu te va jude­ca în ceea ce te va găsi făcând. 6. Prin păcat pierdem ajutorul lui Dumnezeu (atât cât eşti în păcat).  

 

Spovedania 

Nu plângi gândindu-te că ai pierdut Raiul? Nu te cutremură mâhnirea adusă lui Dumnezeu? Nu te înfioară Iadul? Nu cauţi să-ţi dobândeşti starea pierdută? Se mai poate? Da! Trebuie numai să vrei … 

Dumnezeu a ştiut dintru început neputinţa noastră şi ne-a dat posibilitatea curăţirii de pă­cate. El a ştiut că omul cât va trăi va păcătui şi că fără de greşeală nimeni nu este, de aceea spunea ucenicilor Săi: „Oricâte veţi lega pe pământ vor fi legate în Cer – şi oricâte veţi dez­lega pe pământ vor fi dezlegate şi în Cer”, cuvinte prin care se instituie şi Taina Spovedaniei.

Spovedania sau pocăinţa este o baie din care sufletul scăldat iese uşurat de greutate şi curat de murdăria păcatelor, o baie în care se spală şi se pierd toate întinăciunile şi greşelile noas­tre.

Spovedania este o doctorie ce vindecă su­fletul rănit de draci, o doctorie ce strică otrava păcatului.

Spovedania întoarce pe păcătos de la Diavol la Dumnezeu şi-l pune din nou în le­gătură cu Făcătorul său.

Spovedania însem­nează aducerea sufletului la faptele şi lucrurile care sunt pentru şi după firea lui.

Spovedania redă pe om curat lui Dumnezeu.

Spovedania pregăteşte sufletul şi trupul pentru primirea Trupului şi Sângelui Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Spovedeşte-te în Biserică de patru ori pe an la acelaşi Duhovnic.

 

Spovedania trebuie făcută cu părere de rău

Când îţi faci examenul de conştiinţă găseşte-te vinovat, nu te justifica; gândeşte-te la următoa­rele puncte:

a. Motivul sau scopul cu care sau pentru care ai păcătuit. A doua zi caută să ocoleşti momen­tul potrivit respectiv.

b. Intenţia – ce ai voit de ai păcătuit.

c. Împrejurările, ocoleşte-le a doua zi.

d. Locul unde ai păcătuit.

e. Cât l-ai răspândit – ai îndemnat pe alţii.

f. Numărul…  

Spovedania trebuie făcută cu zdrobire de inimă şi cu părere de rău. Zdrobirea inimii este su­părarea şi durerea ce ţi se pricinuieşte când îţi aduci aminte de păcat.

Această durere nu stă numai în a simţi păcatul, a suspina şi a plânge pentru el, ci stă mai ales în a urî păcatul. Părerea de Rău este durerea ce o simte cel ce se pocăieşte pentru că s-a lipsit de darul lui Dumnezeu şi a câştigat munca.

Biserica a stabilit înainte de spovedanie să ţii un post de şapte zile sau chiar mai puţin. Bol­navii sunt scutiţi. Scrie păcatele pe hârtie şi ci­teşte-le singur înaintea Duhovnicului. Angajea­ză-te în faţa lui Dumnezeu şi a ta să nu le mai faci.  

(Sursa: http://valeriugafencu.wordpress.com/about/indreptar-la-spovedanie/)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce este păcatul?.
 Vizualizări articol: 1826 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Ce este păcatul?5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Spovedanie si ispita! trimis de
( 6 mar 2012, 11:50:19
Daca am parere de rau in inima mea si in sufletul meu mai este necesara spovedania ? Dumnezeu oare este atat de limitat in a-I cunoaste inima omului si in a-i ierta pacatele in mod direct ? Are nevoie neparat de un intermediar ? Intra-adevar, daca imi aduc bine aminte intr-una dintre evanghelii este indemnul "Carora veti dezlega pacatele, dezlegate vor si carora le veti lega, legate vor fi", dar oare indemnul este autentic ? Eu, personal nu mai incredere in autenticitatea de 100% a versetelor biblice. Stim, prea bine cu totii, ca au fost traduse, dintr-o limba in alta, s-au mai scos versete, s-au maai adaugat, s-au mai nuantat astfel incat nu stiu ce sa mai cred! Pe de alta parte cand ma uit la unii preoti/predicatori/slujitori ai altarelor cum ne sperie cu Bau-baul, iar ei traiesc intr-un lux, intr-o opulenta si-n desfatari de nedescris, nu stiu daca merita sa mai pun baza pe ceva. Adica cand tu, preot, te cobori dintr-un ML, ai cada din mozzaic cu jacuzzi, manere aurite, LCD-uri in baie si prosoape brodate cu fir de aur, si-mi vorbesti mie de pacate, oare chiar ar trebui sa te ascult ?? Nu judec pe niciunul, ci doar ma intreb daca exista ceva rational in toate astea !
1.1  RE: Spovedanie si ispita! trimis de
( 6 mar 2012, 11:58:42
Musai trebuie să spui toate amănuntele „Crimei” păcătoase ce ai făptuit-o sau nu, cu toate detaliile de mai sus, pentru a putea fi expuse în raportul informativ de pochii cu epoleți și îndosariat la indexul corespunzător de Blueboyseyes!
Petrea știe!
1.2  RE: Spovedanie si ispita! trimis de
( 6 mar 2012, 13:00:03
Da,Gerula,ai multa dreptate in ceea ce spui!Intre Cuvantul lui Dumnezeu(care,observ cu durere ca un indracit isi permite sa-l injure de mama focului!)si datinile intrate in crestinism in sutele de ani d.H.,e o cale foarte lunga!Biblia spune clar:..."este un singur Dumnezeu si un SINGUR MIJLOCITOR intre Dumnezeu si oameni:Omul Iisus Hristos (1Timotei,2cu5)...Dar daca oamenii,de-a lungul timpului au devenit..."Dumnezei",traim acum aceste anomalii religioase!Domnul Iisus ,insusi,transmite oamenilor..."Degeaba Ma cinstesc ei,invatand ca invataturi niste porunci omenesti"(Matei,15,9)...si iar..."dar voi de ce calcatiPorunca lui Dumnezeu in folosul Datinei voastre"(Matei15,3)...Fara comentarii ,cred!
2.   Legea lui Dumnezeu! trimis de
( 6 mar 2012, 12:34:37
Este,dupa cum spune sf. apostol Pavel:..."NEGRESIT, ESTE SFANTA ,DREAPTA SI BUNA"...(Romani,7cu12) ...deasemeni: "TU AI DAT PORUNCILE TALE CA SA FIE PAZITE CU SFINTENIE"(Psalm 119)..."dreptatea ta este este dreptate vesnica si LEGEA TA ESTE ADEVARUL"(Psalm119,v.142) Aceasta Lege a fost rostita de catre Dumnezeu ,din mijlocul focului, si a fost scrisa,cu degetul Sau,pe doua table de piatra(chiar de doua ori!)Orice om care incalca una dintre ele,el ,practic,comform Bibliei, le incalca pe toate!( ..."CACI CINE PAZESTE TOATA LEGEA,SI GRESESTE INTR-O SINGURA PORUNCA,SE FACE VINOVAT DE TOATE"...(Iacov,2 cu 10)!!!Intradevar,pacatul se defineste ca incalcarea Legii lui Dumnezeu(al Decalogului)M-as intreba,cam cati dintre crestini cunosc aceasta Lege si,lucrul cel; mai grav,cam cate poprunci din Lege incalca "oficial"bisericile "istorice",comform acestor porunci care nu pot fi "negociate si rastalmacite de catre nimeni ?!S-atunci,care Lege o mai tinem noi,daca ea se incalca de la cel mai inalt nivel?
3.   Spălat pe creier... trimis de
( 6 mar 2012, 12:41:49
mai este Karusso ăsta.
Înafară de bâlbâielile iraționale ce i le-a spus pastorul altceva nu mai știe.
Mai era undeva pe EvZ un gramofon stricat dintr-ăsta de-i spunea Glaciatus.
Ăla posta câte o jumătate de evangelie deodată plus ceva comentarii de Arsenie Boca, Papacioc sau Galeriu.
de parcă dace are chef careva să-i descopere învățăturile lui Boca are nevoie de bruiajul enervanr al lui Karusso!
Prietene, Dumnezeul UNUL m-a împuternicit și m-a dezlegat să-ți transmit așa:
PLEACĂ ÎN DUMNEZEUL MĂ-TII DE TALIBAN FANATIC ȘI NU MAI POLUA VIAȚA OAMENILOR!
3.1  RE: Spălat pe creier... trimis de
( 6 mar 2012, 13:08:13
Bai,tarane,invata mai intai sa fii civilizat,respecta-i pe cei din jurul tau,ca doar n-ai fi tu buricul pamantului!Ce crestin poti fi tu daca iti permiti sa injuri de Dumnezeu,fiindca nu ti se pune covorul rosu pentru filosofismele idioate pe care le tot vomiti pe acest forum.Ia fa-ne placerea si mai slabeste-ne cu prezenta ta!
3.2  RE: Spălat pe creier... trimis de
( 6 mar 2012, 14:13:17
Când o să fie forumul lui mă-ta Rașela, atuci o să dispar la solicitarea talibanilor surescitați.
Până atunci dă-mi voie să-ți comunic ceva din partea celui ce a spus să nu se taie și să nu se adauge nimic la LEGE:
DU-TE-N BISERICA MĂ-TII, FÂȚARNICULE!
(P.S. Când mai tăiați gâtul la vreun bebeluș pe motiv de zămislire satanică?
Ți pe aceia i-ați făcut dispăruți ca să vă puteți borî voi fanatismele idioate?)
3.3  RE: Spălat pe creier... trimis de
( 6 mar 2012, 14:14:41
Du-te și te aruncă de pe clopotniță, fanaticule!
3.4  RE: Spălat pe creier... trimis de
( 6 mar 2012, 14:28:01
Lămurește-ne, Învățătorule, care e ADEVĂRUL?
24. „Căci se vor ridica hristoşi mincinoşi şi prooroci mincinoşi şi vor da semne mari şi chiar minuni, ca să amăgească, de va fi cu putinţă, şi pe cei aleşi. ”
SAU
24. „Căci se vor scula Hristoși mincinoși și prooroci mincinoși; și vor face semne mari și minuni, până acolo încât să înșele, dacă va fi cu putință, chiar și pe cei aleși.”
4.   Comentariu trimis de
( 6 mar 2012, 13:41:28
daca a ti gandi cu creierul... dar ganditi cu creierul de homosexuali ai popilor si pastorilor vostri caci santeti toti niste clone care au impanzit lumea...Nu vedeti ca semanati intre voi!!! daca nu santem ca voi cica il avem pe dracu in noi...oare nu cei mai indraciti sant cei mai religiosi?oare nu din ei ies dracii pe la nustiu ce manastiri?oare nu preotii poarta culoarea neagra si in suflet si in vesmintele sfinte?
?asta e realitatea nu sa mi insirui versete din biblie care are variante pt toate sectele...
5.   Ce e rău și ce e bine... trimis de
( 6 mar 2012, 14:42:29
Tu te-ntreabă și socoate!

Numărul de biserici din România saudită: 18.300
numărul de biserici nou apărute - circa 200 în fiecare an.
Numărul de spitale din Romania: aproximativ 450 și se preconizează reducerea lor până la 150.
Numărul de școli din țară: 4700 în condițiile în care în anii 90 erau aproape 20.000 de unități de învățământ.
Care o fi oare numărul de pușcării?
Oare Megaafaceristul daniEL, ctitorul tichiei de mărgăritar denumită catedrala prostirii neamului, știe să răspundă?
6.   Pentru massturbamfuhrerului trimis de
( 6 mar 2012, 14:56:05
Acuma m-am prins eu ca tu de fapt nu esti nici ortodox,nici catolic si nici sectant,tu cu tampenia aia de ieri, cu floarea soarelui.Tu esti de fapt un ateu care lupti contra lui Dumnezeu si a Bibliei.Adica un anticrist,un drac cum se mai spune.Se vede de la o posta ca n-ai nimic cu crestinismul si tu insuti esti un hristos mincinos.Lasa-ne,s.f.-istule in pace, si nu mai imbarliga oamenii cu satanismul tau tembel.Treci,Satano,pe un forum al ateilor!Iadul e al tau,mass...
6.1  RE: Pentru massturbamfuhrerului trimis de
( 6 mar 2012, 15:01:11
Etichete? etichete?
care să vă apropie înțelegerii limitate ceea ce vă este necunoscut?
Domnul Zeu al tău cel mincinos are la dispoziție următoarele 10 minute ca să-și prăvale pedeapsa asupră-mi!
La expirarea timpului alocat este rugat insistent să-și mai vadă de treaba lui!
(p.s. Și dacă Satană ești chiar matale fără să-ți dai seama din limitarea necunoașterii ce ți-o impune mărginirea ignoranței? Aaaaaa?)
6.2  RE: Pentru massturbamfuhrerului trimis de
( 6 mar 2012, 15:12:39
15.13
Game over!
QED!
7.   Meditareee..... trimis de
( 7 mar 2012, 11:46:43
DE CE VA INTERESEAZA CE SCRIE INTR-O CARTE, CE SPUNE UNUL, CE FACE ALTUL? Oare nu ar trebui sa ne intereseze ce trebuie sa facem noi pentru sufletul nostru, pentru iertarea pacatelor noastre.... exista o judecare pentru pacatele si faptele fiecaruia negresit.... fiecare sa se uite in oglinda sufletului lui si sa faca ce trebuie pentru el, fara a mai face pacatul de a barfi pe altul....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei