Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 mar 2012 - Anul XVII, nr. 54 (4959)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lincu: Angajarea lui Vlădan în MAI este ilegală, un şofer nu poate fi considerat specialist

Marţi, 6 Martie 2012 (19:13:20)

Angajarea lui Gheorghe Vlădan în MAI este ilegală, deoarece potrivit legii poliţiştii provin din şcolile de profil, iar în cazul şoferilor angajaţi, care au calitatea de poliţist, sunt şi cazuri excepţionale, dar doar pentru specialişti, a declarat, marţi, preşedintele "Pro Lex, Vasile Lincu.

Preşedintele Sindicatului "Pro Lex", Vasile Lincu, a declarat pentru MEDIAFAX că legea privind statutul poliţistului nu se aplică în cazul angajărilor în Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a celor care nu provin din şcolile de profil.

"Poliţiştii provin din şcolile de profil. Când intri în Academia de Poliţie eşti testat la limbă străină, gramatică, iar proba sportivă este eliminatorie. Cei veniţi din afară nu dau niciun fel de teste, fac apoi nişte cursuri de trei-şase luni. Juriştii, portarii, contabilii, şoferii nu exercită atribuţii specifice Poliţiei Române, însă intră pe legea de drept de port armă, chiar dacă nu au atribuţii de poliţişti", a explicat Lincu.

Potrivit Legii 360/2002, "poliţistul este funcţionar public civil, cu statut special, înarmat, ce poartă, de regulă, uniformă şi exercită atribuţiile stabilite pentru Poliţia Română prin lege, ca instituţie specializată a statului. Poliţiştii provin, de regulă, din rândul absolvenţilor instituţiilor de învăţământ ale Ministerului de Interne. Ofiţerii de poliţie pot proveni şi din rândul agenţilor de poliţie absolvenţi, cu diplomă sau licenţă, ai instituţiilor de învăţământ superior de lungă sau scurtă durată ale Ministerului de Interne sau ai altor instituţii de învăţământ superior cu profil corespunzător specialităţilor necesare poliţiei, stabilite prin ordin al ministrului de Interne. Pentru unele funcţii pot fi încadraţi specialişti cu studii corespunzătoare cerinţelor postului şi care îndeplinesc condiţiile legale".

Potrivit liderului sindical, sunt şi excepţii pentru specialişti, dar şoferul nu poate fi considerat un specialist.

"Angajarea lui Gheorghe Vlădan în MAI este ilegală, nu se respectă statutul poliţistului, dar noi ca sindicate nu putem constesta această angajare, pentru că sindicatele, dar şi alţi terţi nu pot face dovada interesului în atacarea în instanţă a unui act administrativ individual. Instanţa ar respinge acţiunea ca fiind lipsită de interes", a precizat Lincu.

Astfel, potrivit articolului 1 din Legea 554/2004, "orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri, se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim şi repararea pagubei ce i-a fost cauzată. Interesul legitim poate fi atât privat, cât şi public".

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a declarat, luni, că "personajul" care a deschis focul la coaforul din complexul Perla este poliţist din 2007, angajat din sursă externă.

Poliţistul Gheorghe Vlădan lucra ca şofer la Centrul medical de diagnostic şi tratament Dr. N. Kretzulescu - Policlinica Ministerului Administraţiei şi Internelor, anterior el fiind angajat ca şofer la MAI.

Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cer arestarea lui Gheorghe Vlădan pentru omor calificat şi deosebit de grav şi pentru tentativă la această faptă, pedeapsa pe care o riscă fostul agent fiind închisoarea pe viaţă sau între 15 şi 25 de ani.

Gheorghe Vlădan este acuzat de uciderea soţiei sale şi a unei alte femei, precum şi de rănirea altor şase persoane în atacul armat de la un salon de cosmetică din Dorobanţi.

Procurorii susţin, bazându-se pe depoziţiile a cinci martori, faptul că Vlădan este autorul atacului, unii dintre cei audiaţi cunoscându-l anterior, dar fac şi o reconstituire a cazului, pe baza aceloraşi declaraţii. Astfel, unul dintre cei audiaţi susţine că l-a văzut pe bărbat ieşind din salonul de cosmetică şi mergând către sediul Transelectrica din apropiere, unde s-a şi predat. Un alt martor susţine că l-a văzut pe agresor de afară, prin geamul salonului, "executând focuri de armă asupra persoanelor aflate în interior".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lincu: Angajarea lui Vlădan în MAI este ilegală, un şofer nu poate fi considerat specialist.
 Vizualizări articol: 624 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lincu: Angajarea lui Vlădan în MAI este ilegală, un şofer nu poate fi considerat specialist0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei