Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 mar 2012 - Anul XVII, nr. 54 (4959)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Şeful DRP, Eugen Tomac, va conduce un mecanism de monitorizare a românilor din afara graniţelor

Marţi, 6 Martie 2012 (17:06:20)

Şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), Eugen Tomac, va conduce un mecanism de monitorizare a românilor din afara graniţelor, a anunţat, marţi, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, la finalul audierilor în comisiile parlamentare de resort.

"Vom avea un sistem de monitorizare mai bine pus la punct la nivelul Executivului în ceea ce priveşte românii din afara graniţelor. L-am rugat - la nivel instituţional, evident - pe domnul Tomac să conducă acest mecanism de monitorizare, pe care îl vom pune la punct", a spus Diaconescu.

Ministrul a precizat, răspunzând unei întrebări despre o eventuală suprapunere a acestui sistem cu lucrările comisiei mixte româno-sârbe că, prin natura sa, "comisia mixtă româno-sârbă este o instituţie politică ce stabileşte standardele şi criteriile agreate de ambele părţi din punct de vedere politic".

"Dar în acest moment ne interesează ceva mai în detaliu felul în care, tehnic, cadrul juridic existent în Serbia şi nu numai, şi în alte state care încearcă să se apropie de UE, funcţionează şi este aplicat la nivelul comunităţilor. Pentru acest lucru este nevoie de o formulă şi instituţionalizată, dar care să aibă şi capacitatea de a acţiona zilnic practic în relaţia cu partenerii noştri", a spus Diaconescu.

La rândul său, Eugen Tomac, prezent la audieri, a spus că a avut mai multe vizite în ultima perioadă în Serbia şi în alte state şi că îşi propune să transfere "experienţa românească în relaţia cu minorităţile naţionale şi către alte state care simt nevoia de a primi mai multă expertiză pe acest domeniu".

El a spus că va avea întrevederi cu partenerii sârbi, însă a adăugat că nu a fost stabilită încă o dată. "Vom avea o serie de întruniri cu partenerii noştri (...) unde vom stabili un calendar foarte exact în ceea ce priveşte îndeplinirea acestor angajamente pe care partea sârbă şi le-a asumat prin protocolul bilateral. Ne dorim ca în Valea Timocului românii să aibă la educaţie în limba maternă, Episcopia Română să aibă jurisdicţie pe întreg teritoriul Serbiei. Prima întâlnire o vom stabili în perioada următoare", a spus Tomac.

"Comunitatea românească din Serbia e divizată în două, între români şi vlahi. Avem situaţii similare şi în alte state şi vrem ca minoritarii noştri, indiferent unde locuiesc, să fie trataţi în mod egal, astfel încât drepturile şi libertăţile fundamentale să le fie garantate", a mai spus Tomac.

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, şi şeful DRP, Eugen Tomac, au fost invitaţi la audierile în comisiile reunite de politică externă ale Parlamentului pentru discuţii pe tema procedurii de ratificare a Acordului de Stabilizare şi de Asociere a Serbiei la UE şi situaţia minorităţii române.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şeful DRP, Eugen Tomac, va conduce un mecanism de monitorizare a românilor din afara graniţelor.
 Vizualizări articol: 590 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Şeful DRP, Eugen Tomac, va conduce un mecanism de monitorizare a românilor din afara graniţelor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei