Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 mar 2012 - Anul XVII, nr. 54 (4959)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bacău: Medici sancţionaţi cu reducerea salariului cu 5% în cazul fetiţei moarte de rabie

Marţi, 6 Martie 2012 (15:59:05)

Cei trei medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bacău care au consultat-o pe fetiţa în vârstă de cinci ani moartă de rabie, la sfârşitul lunii februarie, au fost sancţionaţi, marţi, de conducerea unităţii spitaliceşti, cu cinci la sută din salariu, pe o lună.

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău, sancţiunea aplicată medicilor de la Unitatea de Primiri Urgenţe, de la Secţia Chirurgie Pediatrică şi de la Secţia Oftamologie, cei care au consultat, pe rând, pe fetiţa muşcată de câine, este doar una administrativă, fără a avea vreo legătură cu latura profesională.

Reţinerea de cinci la sută din salariul aferent unei singure luni este sancţiunea minimă prevăzută de Codul Muncii, atât ca durată, care se putea aplica până la trei luni, cât şi ca procent, care putea ajunge la 10 la sută.

"La baza luării acestei decizii de sancţionare au stat notele explicative date de cei trei medici. Regulamentul de organizare şi funcţionare al SJU Bacău, Regulamentul intern al instituţiei şi referatul Comisiei de disciplină din cadrul spitalului, din 5 martie, prin care se constată neîndeplinirea atribuţiilor prevăzute în fişa postului. Sancţiunile decise de conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău au în vedere latura administrativă a activităţii desfăşurate de cei trei medici. Potrivit legii, Colegiul Medicilor este singurul organism care ar putea decide o eventuală sancţionare profesională a acestora", a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al SJU Bacău, Mirela Romaneţ.

O fetiţă în vârstă de cinci ani, dintr-o comună băcăuană, care avea simptome specifice rabiei, a murit la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, după ce în luna decembrie a fost muşcată de un câine fără stăpân, medicii susţinând că micuţa ar fi trebuit vaccinată anti-rabic imediat după incident.

Fetiţa a ajuns de două ori la Spitalul Judeţean din Bacău, fără însă să i se administreze vaccinul anti-rabic, iar după ce starea i s-a agravat ea a fost transferată de la spitalul din Bacău la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.

Direcţia de Sănătate Publică Bacău, care a declanşat o anchetă în acest caz, a stabilit că cei trei medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bacău care au consultat-o pe fetiţă nu s-au achitat corespunzător de sarcinile de serviciu, între aceştia existând "o eroare de comunicare”.

Potrivit anchetei desfăşurate de DSP Bacău, fetiţa a ajuns, mai întâi, la Unitatea de Primiri Urgenţe a SJU Bacău, în 17 decembrie 2011, unde a fost consultată de medicul de gardă, care a stabilit drept diagnostic "plagă muşcată pleoapă dreaptă, veche de 24 ore". În consecinţă, medicul de la UPU a îndrumat-o pe fetiţă către un consult de specialitate la Chirurgie Infantilă, medicul specialist de aici stabilind aproximativ acelaşi diagnostic.

La recomandarea medicilor, plaga a fost curăţată, după care copilului i s-a administrat un vaccin antitetanic. "În fişa UPU nu este specificata îndrumarea pacientei către Secţia de Boli Infecţioase Copii şi nici recomandarea de vaccinare antirabică”, se arată în raportul de control al DSP Bacău. Medicul de la Chirurgie Pediatrică, însă, a trimis-o pe fetiţă la un consult de specialitate oftalmologic.

Potrivit datelor din registrul de consultaţii al cabinetului de oftamologie, fetiţa a fost trimisă din nou către medicul de chirurgie infantilă pentru continuarea tratamentului specific şi vaccinare împotriva rabiei.

"Contrar recomandărilor primite, pacienta nu a revenit în Unitatea de Primiri Urgente şi nici în Secţia de Boli Infecţioase Copii pentru administrarea vaccinului antirabic”, susţin reprezentanţii DSP Bacău.

În 25 februarie, adică la o săptămână de la consultaţiile primite la SJU Bacău, fetiţa, însoţită de mama ei, a ajuns la Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului de Pediatrie Bacău, unde medicul de gardă a constatăt că aceasta avea febra 39 de grade, de aproximativ trei zile, avea frisoane, dureri abdominale, precum şi o stare de agitaţie psihomotorie şi refuz de consum lichide.

În consecinţă, Spitalul de Pediatrie Bacău a decis transferarea fetiţei cu ambulanţa la Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iaşi, unde copilul a decedat în 27 februarie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bacău: Medici sancţionaţi cu reducerea salariului cu 5% în cazul fetiţei moarte de rabie.
 Vizualizări articol: 597 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bacău: Medici sancţionaţi cu reducerea salariului cu 5% în cazul fetiţei moarte de rabie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei