Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 mai 2011 - Anul XVI, nr. 115 (4713)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu în instanţă: Apariţia fenomenului etnobotanicelor a fost o supriză şi pentru autorităţi

Miercuri, 18 Mai 2011 (14:12:52)

Apariţia fenomenului etnobotanicelor a fost o supriză pentru autorităţile române, a afirmat, miercuri, preşedintele Traian Băsescu în timpul audierii sale, în care l-a reclamat pe deputatul PSD Mugurel Surupăceanu pentru mai multe afirmaţii pe care le-a considerat calomnioase.

Băsescu l-a chemat în judecată pe Surupăceanu pentru afirmaţiile pe care acesta le-a făcut în legătură cu un raport întocmit de o comisie numită de Administraţia Prezidenţială în care apăreau referiri la dezincriminarea consumului de droguri uşoare.

La termenul de miercuri al procesului, Băsescu s-a prezentat pentru a răspunde unor întrebări formulate de pârâtul Surupăceanu.

Preşedintele a spus în faţa instanţei Judecătoriei Sectorului 5 că Preşedinţia a numit corpul de experţi care a realizat acel document şi a explicat de ce a refuzat să promulge un proiect de lege iniţiat de Surupăceanu, care propunea o abordare mult mai drastică faţă de consumul de droguri uşoare şi etnobotanice.

Băsescu a explicat că a refuzat promulgarea întrucât, cu o lună înainte ca proiectul de lege să ajungă pe masa şefului statului, Guvernul elaborase o ordonanţă de urgenţă prin care stabilea măsurile ce ar trebui luate împotriva celor care comercializează etnobotanice.

În întrebările adresate şefului statului, Surupăceanu a insistat pe faptul că ordonanţa Guvernului dădea un termen de 10 zile celor care deţin etnobotanice pentru a le distruge în timp ce proiectul de lege iniţiat de deputatul PSD propunea pedeapsa cu închisoarea.

"Apariţia şi nivelul de propagare a fenomenului etnobotanicelor a reprezentat o surpriză şi pentru autorităţi. S-a dorit acordarea unui termen pentru intrarea în legalitate, pentru că aceste droguri uşoare nu erau legale până la apariţia ordonanţei de urgenţă. În plus, este nevoie şi de un timp pentru ca acţiunile autorităţilor statului să fie planificate pentru a putea avea eficienţă", a explicat Băsescu în faţa judecătorilor.

Pe de altă parte, acesta a declarat că ordonanţa Guvernului şi legea propusă de Surupăceanu aveau în unele aspecte prevederi contradictorii, demonstrând acest lucru prin raportul de retrimitere a proiectului legii în Parlament, document pe care Băsescu l-a şi depus la instanţă.

Preşedintelui i-au fost adresate 14 întrebări formulate de deputatul PSD Surupăceanu, însă, la cel puţin jumătate dintre ele Băsescu nu a răspuns, ele nefiind încuvinţate de instanţă.

Preşedintele a fost la un moment ironic cu deputatul social-democrat. Atunci când a fost întrebat dacă are cunoştinţă de declaraţiile publice făcute de acesta pe tema drogurilor uşoare, Băsescu a răspuns: "Nu sunt un cititor al cugetărilor domnului Surupăceanu".

În finalul declaraţiilor sale, Băsescu a ţinut să-şi motiveze demersul de a-l acţiona în judecată pe Surupăceanu, mărturisindu-i judecătorului că, iniţial, nu a dat atenţie afirmaţiilor făcute de deputatul social-democrat. "N-am dat atenţie afirmaţiilor până la momentul la care am văzut efectele, şi aici mă refer la abordările din presă, cum că Băsescu şi-a finanţat campania din droguri. Atunci am considerat că trebuie să acţionez", a spus şeful statului.

După încheierea interogatoriului, preşedintele a luat din nou cuvântul în sala de judecată, spunând că profită de prezenţa în faţa unui judecător pentru a atrage atenţia asupra faptului că spaţiul public a ajuns "extrem de poluat", lucru pe care, de altfel, Băsescu l-a spus jurnaliştilor şi la sosirea la sediul Judecătoriei Sectorului 5.

Preşedintele a sosit la instanţă cu câteva minute înainte de ora 13.00, maşina Serviciului de Protecţie şi Pază cu care a fost adus oprind pentru câteva secunde chiar pe Splaiul Unirii în dreptul Palatului de Justiţie.

La coborârea şefului statului din maşină a avut loc un incident după ce şoferul acesteia a coborât de la volan pentru a deschide uşa fără a scoate autoturismul din viteză. Atunci când a vrut să coboare, Băsescu a constatat că maşina nu s-a oprit şi a mai parcurs un metru-doi. Imediat, şoferul a sesizat problema şi a revenit la volan, oprind definitiv maşina.

După ce a intrat în sala de judecată, preşedintele a luat loc într-o bancă şi a aşteptat ca în sală să intre instanţa. Judecătorul a intrat în sală la ora programată (13.00), iar Mugurel Surupăceanu, pârâtul în această cauză, a apărut după alte câteva minute.

Băsescu a stat în sala de judecată aproximativ o jumătate de oră.

La plecare, preşedintele s-a oprit pentru a vorbi cu unul dintre oamenii aflaţi pe holul Palatului de Justiţie, care atunci când l-a văzut a strigat: "Uite-l pe preşedintele nostru!", după care a continuat spunând, nemulţumit, ceva despre un proces pentru pământ.

Băsescu a schimbat câteva cuvinte cu acesta şi femeia care-l însoţea, întrebându-l dacă mai are termen în proces şi spunându-i "Vă urez succes".

Judecătoria Sectorului 5 a dispus, în 27 aprilie, ca preşedintele Traian Băsescu să fie citat în 18 mai, în dosarul în care şeful statului l-a dat în judecată pe deputatul PSD Mugurel Surupăceanu, pentru acuzaţiile aduse de acesta Preşedinţiei de favorizare a consumului de droguri uşoare.

Deputatul PSD Mugurel Surupăceanu a declarat, atunci, pentru MEDIAFAX, că instanţa a acceptat solicitarea formulată de el pentru audierea preşedintelui Traian Băsescu, în cazul pe care preşedintele l-a deschis împotriva sa.

Judecătorul a acceptat solicitarea formulată de Surupăceanu, astfel că a stabilit ca Traian Băsescu să apară în instanţă, pentru explicaţii suplimentare, pe data de 18 mai, la ora 13.00.

Deputatul PSD a precizat că a înaintat cererea de audiere a preşedintelui pentru ca acesta să dea explicaţii legate de acuzaţiile pe care el i le-a adus, respectiv că Preşedinţia ar fi fost implicată în favorizarea şi susţinerea consumului de droguri uşoare.

În urmă cu aproximativ un an, preşedintele Traian Băsescu l-a dat în judecată pe deputatul PSD Mugurel Surupăceanu şi i-a cerut daune simbolice de un leu, pentru că a spus, într-o conferinţă de presă, că Guvernul şi Preşedinţia favorizează şi susţin consumul de droguri uşoare. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu în instanţă: Apariţia fenomenului etnobotanicelor a fost o supriză şi pentru autorităţi.
 Vizualizări articol: 510 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Băsescu în instanţă: Apariţia fenomenului etnobotanicelor a fost o supriză şi pentru autorităţi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei