Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 ian 2011 - Anul XVI, nr. 2 (4600)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vasilescu: Congresmeni americani ne-au cerut să nu renunţăm la autonomia universitară

Miercuri, 5 Ianuarie 2011 (16:31:43)

Senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu spune că la Senat a fost primită, în urmă cu două luni, o scrisoare din partea unor congresmeni americani care cereau ca la dezbaterea Legii educaţiei să nu se renunţe la autonomia universitară, "principiu" la care s-a renunţat prin promulgarea noului act normativ.

Parlamentarul PSD Lia Olguţa Vasilescu a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că decizia de constituţionalitate a Legii educaţiei "demonstrează" că magistraţii Curţii Constituţionale se încurcă "în propriile decizii politice", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Ieri (marţi - n. r.), Curtea Constituţională a dat o altă decizie care anulează primele două de anul trecut. Practic, ni se demonstrează încă o dată faptul că această Curte Constituţională a început să se încurce din ce în ce mai mult în propriile decizii politice. Dacă anul trecut angajarea răspunderii pe Legea educaţiei nu se putea face pentru că era o lege similară în Parlamentul României în dezbaterea Senatului, iată că ieri (marţi - n. r.) nu au avut niciun fel de problemă să o declare constituţională aceeaşi angajare a răspunderii", a afirmat Lia Olguţa Vasilescu.

Ea susţine că în Pactul Naţional pe Educaţie (PNE) erau statuate opt principii, dintre care niciunul nu se află prins, în opinia senatorului PSD, în noua Lege a educaţiei, promulgată de preşedintele Traian Băsescu.

"Preşedintele Traian Băsescu povestea ieri despre faptul că Mircea Geoană şi-a pus semănătura pe PNE, pe care acum nu şi l-ar mai respecta, contestând această lege. Dacă preşedintele României nu ştie ce a semnat sau consilierii uită să îi aducă aminte, acolo au fost opt principii în PNE, nici unul respectat în această lege. Era normal să o contestăm", a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.

Senatorul PSD susţine că pierderea autonomiei universitare reprezintă între "cele mai grave aspecte" cuprinse în noua Lege a educaţiei.

Lia Olguţa Vasilescu susţine că mai mulţi congresmeni americani au solicitat, printr-o scrisoare adresată Senatului, să nu se renunţe la autonomia universitară.

"În urmă cu două luni, la Senat, am primit vizita unui fost ambasador al SUA în România, care a venit cu o scrisoare a mai multor congresmani americani prin care ne ruga să facem ceva să salvăm autonomia universitară pentru că legea, aşa cum îşi angaja răspunderea actualul Guvern, renunţă la acest principiu fundamental, ei spunând că, după zeci de ani în care a funcţionat la ei autonomia universitară, au ajuns să aibă cele mai bune universităţi din lume. Noi am hotărât să renunţăm la acest principiu prin această lege pe care tocmai a promulgat-o Traian Băsescu", a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că este regretabil că primul semnatar al Pactului pentru educaţie, Mircea Geoană, a devenit adversar al Legii educaţiei. Şeful statului a mai spus că este regretabil că Mircea Geoană, cel care a semnat primul Pactul pentru educaţie, a devenit adversar al Legii asumate de Guvern.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi, decretul pentru promulgarea Legii educaţiei naţionale, informează Administraţia Prezidenţială.

Curtea Constituţională a respins ca inadmisibilă atât sesizarea preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, cât şi pe cea formulată de 108 deputaţi PSD, PC şi PNL, apreciind astfel că Legea educaţiei este în acord cu prevederile legii fundamentale. Decizia a fost luată cu şapte voturi "pentru" şi două "împotrivă".

Curtea Constituţională arată, într-un comunicat de presă, că în ceea ce priveşte obiecţia de neconstituţionalitate formulată de preşedintele Senatului, cu majoritate de voturi, a constatat că este inadmisibilă.

În privinţa sesizării formulate de cei 108 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Alianţei politice PSD+PC şi Grupului parlamentar al PNL, Curtea, cu majoritate de voturi, a constatat că obiecţia de neconstituţionalitate referitoare la Legea educaţiei naţionale, fundamentată pe critici extrinseci, este inadmisibilă, se mai arăta în comunicatul CC. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vasilescu: Congresmeni americani ne-au cerut să nu renunţăm la autonomia universitară.
 Vizualizări articol: 565 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vasilescu: Congresmeni americani ne-au cerut să nu renunţăm la autonomia universitară0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei