Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 ian 2011 - Anul XVI, nr. 2 (4600)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FSLI: Acuzaţia preşedintelui la adresa liderilor sindicali, minciună grosolană şi diversiune

Miercuri, 5 Ianuarie 2011 (12:40:35)

FSLI consideră declaraţiile preşedintelui, prin care acuză liderii sindicali de dezinformare în ce priveşte reformarea educaţiei prin Legea educaţiei, "o minciună grosolană şi o diversiune", care fac parte dintr-un şir de atacuri menite doar să decredibilizeze sindicatele.

"Înainte de a face aceste declaraţii, preşedintele Traian Băsescu ar fi trebuit să citească Strategia FSLI din anul 2002, care are ca obiectiv principal reformarea sistemului de învăţământ. Strategia a fost prezentată şi celor cinci miniştri ai Educaţiei din timpul mandatului lui Traian Băsescu, din care trei au fost de la PDL, dar nu a prezentat interes pentru aceştia. Din păcate, nu am reuşit să găsim în preşedintele României un partener interesat să contribuie la demararea unei reforme realiste a sistemului de educaţie, nici în urma semnării Pactului Naţional pentru Educaţie", a declarat, miercuri, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hancescu, citat într-un comunicat de presă.

Liderul sindical a precizat că FSLI este de acord că învăţământul are nevoie de o nouă lege a educaţiei, dar nu adoptată prin angajarea răspunderii guvernamentale, aşa cum s-a întâmplat, "doar pentru a satisface anumite interese politice".

Hancescu a mai spus că preşedintele Traian Băsescu şi Guvernul Boc trebuie să aibă capacitatea să înţeleagă că înfăptuirea reformei în educaţie depinde de îndeplinirea a două condiţii esenţiale - creşterea fondurilor pentru acest domeniu şi o resursă umană motivată. El a adăugat că, aşa cum se prefigurează, acestea nu sunt luate în calcul pentru perioada următoare.

"Pentru că Legea Educaţiei Naţionale conţine anumite prevederi nereformatoare, contestate atât de salariaţii din învăţământ, de reprezentanţii părinţilor, cât şi de Opoziţie, este foarte probabil ca această lege să aibă o viaţă scurtă, ceea ce este regretabil", a mai spus liderul FSLI.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că este regretabil că primul semnatar al Pactului pentru Educaţie, Mircea Geoană, a devenit adversar al Legii educaţiei, şeful statul criticând şi faptul că Ecaterina Andronescu şi Andrei Marga, la fel ca unii lideri sindicali, denigrează actul normativ.

"Dar, pe de altă parte, încrâncenarea pe care o provoacă Legea educaţiei este semnificativă pentru atitudinea faţă de orice schimbare importantă în acest sistem. Pe lânga dezbaterea democratică, a existat multă dezinformare în discursurile adversarilor schimbărilor din învăţământ. Şi aici, trebuie să recunoaştem, campioni au fost liderii sindicali, doamna rector Andronescu, domnul rector Marga, care au făcut şi dumnealor o reformă a educaţiei, ale căror rezultate se văd acum, după zece ani", a mai spus şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi, decretul pentru promulgarea Legii educaţiei, la scurt timp după ce Curtea Constituţională a declarat că actul normativ adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului este constituţional.

Sindicaliştii din învăţământ au criticat decizia Curţii Constituţionale privind Legea educaţiei, susţinând că unele prevederi vor fi imposibil de aplicat şi că actul normativ va fi repede modificat, imediat ce se va schimba coaliţia guvernamentală.

Preşedintele Federaţiei "Alma Mater", Anton Hadăr, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că hotărârea Curţii Constituţionale are la bază o decizie preponderent politică, iar acest lucru nu face decât să discrediteze CC şi va duce, pentru prima oară, la contestarea ei de către marea masă a societăţii civile.

"O lege de o asemenea importanţă trebuia să-şi urmeze cursul dezbaterii în Parlament. O lege ca aceasta ar fi trebuit să aibă un consens politic şi să aibă girul partenerilor sociali. Vom asista la schimbări imediate a acestei legi, odată cu schimbarea politică şi e trist ca nu avem stabilitate, iar acest lucru se va răsfrânge asupra tinerilor din şcoli şi asupra mediului academic", a spus Anton Hadăr.

În opinia lui, decizia CC este justificată de faptul că "trebuia să li se dea etnicilor avantajele solicitate" pentru că, în acest fel, alianţa se mai întăreşte.

"Va fi greu să digerăm această lege, mai ales că va fi şi greu de aplicat din septembrie, întrucât sunt necesare sume colosale pentru infrastructură şi noi manuale. Dacă Guvernul României va continua cu legi asumate fără nicio susţinere din partea societăţii civile, se va ajunge la o situaţie care nu va fi în favoarea societăţii", a mai spus Hadăr.

Preşedintele FSLI, Simion Hancescu, a declarat că, având în vedere declaraţia preşedintelui Băsescu potrivit căreia Legea educaţiei trebuia finalizată până la sfârşitul anului trecut, este clar că judecătorii CC s-au conformat şi au dat o decizie politică.

"Prin această decizie, judecătorii se compromit, pentru că este inadmisibil ca, după ce dai două decizii pe aceeaşi speţă, să dai o a treia decizie diferită. Această lege va rezista cât rezistă şi actuala putere: maxim doi ani. Vom bulversa elevii şi părinţii, şi e complet fals că prin această lege vom reforma sistemul", a spus Hancescu.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FSLI: Acuzaţia preşedintelui la adresa liderilor sindicali, minciună grosolană şi diversiune.
 Vizualizări articol: 532 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FSLI: Acuzaţia preşedintelui la adresa liderilor sindicali, minciună grosolană şi diversiune0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei