Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 ian 2011 - Anul XVI, nr. 2 (4600)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Taxe şi impozitele locale

Cât plătim în 2011 pentru locuinţe, terenuri şi autoturisme

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Locuitorii municipiului Suceava pot achita, începând de astăzi, de la ora 08.00, taxele şi impozitele locale pentru anul 2011. Cei care îşi achită integral impozitul pentru locuinţă şi pentru terenuri până la data de 31 martie beneficiază şi de o reducere de 10%, în vreme ce, de anul acesta, la iniţiativa primarului Ion Lungu, o bonificaţie de 5% li se acordă şi agenţilor economici care îşi achită anticipat obligaţiile fiscale către Primăria Suceava.

Cei care sunt interesaţi să ştie din timp cât au de plătit pot să îşi calculeze singuri sau măcar să îşi estimeze impozitul datorat, în baza exemplelor pe care le vom oferi.

 

Impozitul pe locuinţă la blocuri

Valoarea impozitului care se încasează de Primăria Suceava diferă de la un apartament la altul în funcţie de tipul clădirii (materialele din care a fost construită) şi de zona administrativă în care se află, precum şi în funcţie de utilităţile puse la dispoziţia proprietarilor.

Astfel, pentru cei care beneficiază de instalaţiile de apă, canalizare, electricitate şi încălzire, impozitele sunt ceva mai mari decât la cei ce nu au asemenea utilităţi la dispoziţie.

Mai exact, pentru o clădire realizată cu cadre din beton armat sau cu pereţii exteriori din cărămidă arsă, care are mai mult de trei niveluri şi opt apartamente, racordată la reţelele de utilităţi, valoarea impozabilă este de 1854 lei/mp în zona A, 1773 lei/mp în zona B, 1693 lei/mp în zona C şi 1612 lei/mp în zona D.

În această categorie se înscriu majoritatea blocurilor din Suceava, motiv pentru care calculul impozitului datorat pentru acest an se face după următoarea formulă:

Suprafaţa utilă a locuinţei X coeficientul de transformare  (1,2) X valoarea de impozitare pe mp X cota de impozitare (0,1%).

Concret, pentru o garsonieră de 25 mp, situată în zona A a municipiului Suceava, impozitul datorat este de 56 de lei.

Ex: 25mp suprafaţa utilă X 1,2  coeficient de transformare X 1854 lei valoarea de impozitare X 0,1% cota de impozitare = 56 lei

După acelaşi calcul, la un apartament cu două camere, cu o suprafaţă utilă de 40 mp, din zona A, impozitul ajunge la 89 de lei, în vreme ce la trei camere, cu o suprafaţă utilă de 65 mp, suma datorată la bugetul local ajunge la 145 lei.

Spre comparaţie, pentru un apartament cu două camere în Burdujeni, în zona C, cu o suprafaţă utilă de 40 mp, impozitul ajunge la 81,2 lei.

 

Impozitul pe locuinţă la case şi clădiri cu maxim trei niveluri

În cazul locuinţelor individuale sau comune, amenajate în clădiri cu până la trei niveluri şi opt apartamente inclusiv, valoarea de impozitare este ceva mai mare decât la blocurile ce au de la trei nivele în sus.

Astfel, pentru o clădire realizată cu cadre din beton armat sau cu pereţii exteriori din cărămidă arsă, racordată la reţelele de utilităţi, valoarea impozabilă este de 1934 lei/mp în zona A, 1854 lei/mp în zona B, 1773 lei/mp în zona C şi 1693 lei/mp în zona D.

În cazul în care clădirea este cu pereţii exteriori din lemn, din piatră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic, valoarea de impozitare în zona A este de 526 lei, în zona B de 504 lei, în zona C de 482 de lei, iar în zona D de 460 de lei.

Pentru clădirile anexă (precum garajele) cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă sau alte materiale rezultate în urma unui tratament chimic/termic, valoarea de impozitare în zona A este de 329 lei, în zona B de 315 lei, în zona C de 301 lei, iar în zona D de 288 de lei.

 

Impozit majorat pentru fiecare clădire în afara celei de domiciliu

În urma modificărilor aduse anul trecut Codului Fiscal, persoanele fizice care deţin în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit majorat.

Astfel, impozitul se majorează cu 65% pentru prima clădire în afara celei de domiciliu, cu 150% pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu şi cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele, în afara celei de la adresa de domiciliu.

Aceste noi reglementări pot provoca numeroase neplăceri, pentru că se plăteşte impozit majorat chiar şi pentru garajele deţinute pe lângă locuinţa de domiciliu, iar majorarea se aplică în ordinea dobândirii clădirilor, încât cei care deţin o locuinţă de domiciliu, un garaj şi au mai cumpărat un apartament, pentru acesta din urmă impozitul este majorat cu 150%.

 

Impozitul pe terenul cu construcţii

La plata impozitului pe apartament sau pe casă, automat trebuie plătit impozitul şi pe terenul pe care s-a construit.

Pentru terenurile cu construcţii, amplasate în intravilan, valoarea de impozitare pentru 2011 este de 6508 lei pentru un ha de teren în zona A, 4540 lei pentru un ha de teren în zona B, 2874 de lei pentru un ha de teren în zona C şi 1519 lei pentru un ha de teren în zona D.

În aceste condiţii, proprietarul unui teren de 500 de metri pătraţi în zona centrală a Sucevei, zona A, pe care are construită locuinţa, are de achitat o taxă de 325,4 lei.

Calculul impozitului pe teren se face după formula:

Suprafaţă teren X valoarea de impozitare pe metrul pătrat.

 

Impozitul pe terenuri cu altă categorie de folosinţă

Pentru sucevenii care deţin şi alte terenuri decât cu construcţii, valorile de impozitare sunt cu mult mai mici.

Astfel, un hectar de teren arabil în zona A este impozitat cu doar 96 de lei, în zona B cu 72 de lei, în zona C cu 64 de lei, iar în D cu 52 de lei.

Pentru terenuri folosite ca păşune, impozitul pentru un hectar de teren în zona A este de 184 de lei, în zona B – 160 de lei, în zona C – 120 de lei, iar în D – 96 de lei.

 

Impozitul pentru autoturisme, împovărător pentru maşinile de mare capacitate

Modificările legislative de anul trecut afectează puternic economiile sucevenilor care deţin autoturisme mai puternice.

Astfel, la motorete, scutere, motociclete şi autoturisme cu o capacitate cilindrică de până la 1600 cm³ inclusiv se plăteşte câte 8 lei fiecare grupă de 200 de cm cubi sau fracţiune din aceasta.

Practic, pentru un autoturism marca Dacia Logan de 1400 cm³ sau 1600 cm³, proprietarul are de plătit un impozit de 56 lei, respectiv 64 de lei.

Cei care deţin o maşină cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1601 cm cubi şi 2000 cm cubi au de plătit câte 18 lei pentru fiecare grupă de 200 de cm cubi sau fracţiune din aceasta.

Mai exact, pentru o maşină cu o capacitate de 1601 cm cubi se va plăti 144 de lei impozit, în vreme ce pentru una de 2000 cm cubi, impozitul va fi de 180 de lei.

Pentru autoturismele cu capacitate cilindrică cuprinsă între 2001 cm³ şi 2600 cm³ valoarea de impozitare este de 72 de lei pentru fiecare grupă de 200 de cm cubi sau fracţiune din aceasta.

Pentru autoturismele cu capacitate cilindrică cuprinsă între 2601 cm³ şi 3000 cm³ valoarea de impozitare este de 144 de lei pentru fiecare grupă de 200 de cm cubi sau fracţiune din aceasta, iar pentru cele cu capacitate cilindrică de peste 3001 cm³ valoarea de impozitare pentru fiecare grupă de 200 cm³ este de 290 de lei.

 

Facilităţi la plata taxelor şi impozitelor

În aceste condiţii, un sucevean care deţine un apartament cu trei camere, cu o suprafaţă utilă de 65 mp, în zona A, şi un autoturism de 2000 cm cubi are de plătit 145 de lei impozit pe apartament, 42,3 lei impozit pe terenul ocupat de construcţie şi 180 de lei impozit pentru maşină.

Dacă plăteşte integral impozitul pentru locuinţă şi teren, până la data de 31 martie, respectivul contribuabil beneficiază de o reducere de 10%.

De anul acesta, pe lângă plata cu banii jos, la casieriile Primăriei Suceava, a mai fost introdusă şi posibilitatea de plată direct cu cardul, fără comisioane, prin montarea de POS-uri la ghişee.

O altă modalitate de plată a taxelor şi impozitelor locale este prin sistemul electronic eTax, ce poate fi accesat la adresa www.primsv-de.ro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cât plătim în 2011 pentru locuinţe, terenuri şi autoturisme.
 Vizualizări articol: 1016 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 6 voturi
Cât plătim în 2011 pentru locuinţe, terenuri şi autoturisme3.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sa Platiti Bine !!!!!! trimis de
( 5 ian 2011, 17:29:28
Sub lozinca ,, Sa Platiti (din ce in ce mai) Bine''!, va urez si eu din inima, un sincer si calduros sa crapati bine cu exact ceea ce a votat majoritatea rromanilor. Sa nu cumva sa ridicati capul sau vocea, ci din potriva doar partea dorsala in fata ciocoilor. Romani nenorociti, cine vreti sa ia atitudine, daca nu voi????- ungurii???
Cu asemenea popor..... ne meritam soarta! Profesori, sustinatori ai intaiului reformator al tarii, cum va este??? compuneti deja ode in cinstea primului marinar????
.... Prosti ..prosti...dar multi!!!!
2.   Pana cand rabdati?? trimis de
( 5 ian 2011, 17:45:12
Sa iesiti la ,,produs'' sa scoateti guvernul cu zero creier din criza, ca nu mai au bani ce sa fure ... nu stiu ce sa mai zic la niste maimute cretine inerte ???? (desi se stie ca se fura si din putinul nostru, toata lumea nu zice nimic),
3.   Bravo domnule cristi trimis de
( 5 ian 2011, 18:36:09
te sustin in tocmai vai de creierele lor

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei