Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 ian 2011 - Anul XVI, nr. 2 (4600)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Funeriu: Îi asigur pe profesori, în pofida minciunilor care au fost spuse, că ei vor rămâne titulari

Miercuri, 5 Ianuarie 2011 (15:59:24)

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, miercuri, că îi asigură pe profesori că, în pofida minciunilor care au fost spuse, "din păcate chiar şi de unii foşti miniştri", că vor rămâne titulari, pentru că Legea educaţiei nu desfiinţează titularizarea pentru cei care au dobândit acest drept.

"Atitudinea din 2010 a cadrelor didactice a demonstrat că sunt o elită a acestei naţiuni. Îi asigur pe profesori, în pofida minciunilor care au fost spune, din păcate chiar şi de unii foşti miniştri, că ei vor rămâne titulari, pentru că această lege nu desfiinţează titularizarea în sistem pentru cei care au dobândit acest drept. Toţi titulari vor rămâne titulari până la pensie", a spus ministrul Educaţiei, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că Legea educaţiei va duce la procesul de reconsolidare a statutului cadrelor didactice, întrucât acestea reprezintă cea mai importantă parte în procesul de modernizare a educaţiei.

Funeriu a explicat că, în cazul profesorilor, Legea educaţiei va aduce modificări în formarea iniţială şi continuă a cadrelor didactice, care va cuprinde doi ani de master didactic şi un an de stagiatură.

"Doresc să disipez orice minciună că această lege ar politiza şcoala. Nicio decizie legată de cariera cadrelor didactice nu poate fi luată fără acordul lor. Validarea fişei de evaluare se va face în consiliul profesoral, deci ei sunt singurii care decid, şi nu politicul", a mai spus Funeriu.

El a adăugat că procedurile prin care un cadru didactic va putea deveni profesor universitar vor fi transparente şi bazate pe calitate, toţi doctoranzii vor trebui să urmeze cursuri la frecvenţă şi vor avea statut de asistent universitar. Ministrul a precizat că niciun post de cadru didactic universitar nu va mai putea fi ocupat dacă solicitantul nu va avea doctoratul.

Ministrul Educaţiei a mai spus că plagiatul şi comportamentel neacademice vor fi aspru pedepsite, atât studentul, cât şi profesorul coordonator fiind direct responsabili de calitatea lucrării.

În privinţa vârstei de pensionare a cadrelor didactice universitare, Funeriu a precizat că aceştia vor putea să-şi încheie activitatea la 65 de ani, dar, în egală măsură, vor putea alege să-şi continue activitatea la catedră dacă şi universitatea doreşte acest lucru.

De asemenea, Legea educaţiei va permite unui cadru didactic universitar să coordoneze lucrări de doctorat până la vârsta de 70 de ani.

"Este nefiresc ca în 2011 să mi se spună că dacă sunt pensionaţi profesori universitari în vârstă nu va mai avea cine să conducă doctorate", a afirmat Funeriu.

El a ţinut să precizeze că ingerinţa Ministerului Educaţiei în procedura alegerii rectorilor este exclusă şi a dezminţit sugestiile făcute de unii rectori în acest sens.

Ministrul a mai explicat că în anul şcolar 2011-2012 vor exista o serie de modificări doar în ceea ce priveşte modul de administrare a şcolilor, iar descentralizarea reală se va face gradual, prin măsurile ce urmează a fi luate.

"Finanţarea şcolilor va fi dată pentru anul fiscal 2012, iar metodologia pentru alegerea consiliilor de administraţie ale şcolilor va fi dată prioritar în aprilie anul acesta", a spus Funeriu.

Ministrul Educaţiei a discutat şi despre criteriile de evaluare a universităţilor, afirmând că cele încetăţenite până în acest moment sunt "nerelevante".

"Dacă ne uităm la calitatea universităţilor din România, vom vedea care sunt rezultatele reformelor anterioare şi rezultatele evaluărilor făcute de ARACIS", a mai spus ministrul.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi, decretul pentru promulgarea Legii educaţiei, la scurt timp după ce Curtea Constituţională a declarat că actul normativ adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului este constituţional.

Sindicaliştii din învăţământ au criticat decizia Curţii Constituţionale privind Legea educaţiei, susţinând că unele prevederi vor fi imposibil de aplicat şi că actul normativ va fi repede modificat, imediat ce se va schimba coaliţia guvernamentală.

Rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB), Andrei Marga, consideră că Legea educaţiei a fost o făcută pentru a crea din profesori şi directori de şcoli agenţi electorali pentru preşedintele Traian Băsescu.

"Traian Băsescu, în mod evident, se teme de alegerile viitoare, şi atunci, din timp, îşi ia măsuri să creeze agenţi electorali. Legea Educaţiei este o lege făcută pentru a transforma cât mai mulţi profesori şi directori în agenţii săi electorali. Traian Băsescu a stricat sistemul şi acum crede că îl salvează cu această lege, deşi cele mai greşite măsuri din învăţământul superior s-au luat în mandatele sale de către oamenii pe care el i-a numit", a spus Marga.

Potrivit rectorului UBB, toate ideile noi pe care le citează şeful statului legate de descentralizarea învăţământului, răspunderea publică a universităţilor, abolirea vechimii sau ierarhizarea universităţilor "sunt cuprinse în reforma Marga".

"El adaugă un lucru nou, şi anume politizarea învăţământului", a spus Andrei Marga.

Acesta i-a sugerat preşedintelui ca atunci când vorbeşte de plagiat şi de nepotism să caute în Comisia prezidenţială şi în propria familie.

Rectorul UBB consideră că la mijloc este "o ticăloşie" a lui Traian Băsescu, şeful statului urmărind să mobilizeze tinerii asistenţi sau lectori împotriva profesorilor şi decanilor.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că este regretabil că primul semnatar al Pactului pentru educaţie, Mircea Geoană, a devenit adversar al Legii educaţiei, şeful statul criticând şi faptul că Ecaterina Andronescu şi Andrei Marga, la fel ca unii lideri sindicali, denigrează actul normativ.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Funeriu: Îi asigur pe profesori, în pofida minciunilor care au fost spuse, că ei vor rămâne titulari.
 Vizualizări articol: 519 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Funeriu: Îi asigur pe profesori, în pofida minciunilor care au fost spuse, că ei vor rămâne titulari0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei