Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 ian 2011 - Anul XVI, nr. 2 (4600)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dezbaterea modificărilor Codului Muncii - stopată; sindicatele şi patronatele au alte priorităţi

Miercuri, 5 Ianuarie 2011 (17:27:14)

Sindicatele şi patronatele au declarat, miercuri, că au ca priorităţi proiectele de modificare a Legii sindicatelor, a Legii patronatelor sau a conflictelor de muncă, modificarea Consiliului Economic şi Social sau a Codului Muncii nefiind deocamdată pe lista discuţiilor cu Ministerul Muncii.

Proiectul de lege privind modificarea Codului Muncii, aflat în dezbatere publică până în 21 ianuarie, nu a fost luat în discuţie în întâlnirea de miercuri de la Ministerul Muncii, întrucât partenerii sociali speră că modificarea unor legi care ţin de dialogul social ar putea elimina necesitatea modificării Codului Muncii.

Preşedintele UGIR - 1903, Cezar Corîci, a declarat, la finalul întâlnirii de miercuri de la Ministerul Muncii, că s-a stabilit modul de discutare a modificării actualelor legi ale dialogului social.

"Am stabilit să separăm pachetul legislativ în mai multe bucăţi: Codul Muncii, care e o lege specială şi care nu are legătură cu dialogul social, şi CES, în noua variantă, care nu are nici atât legătură cu dialogul social pentru că el se va referi la dialogul civic. Ceea ce vom discuta până pe 21 va fi un pachet de legi care se referă la Legea sindicatelor, Legea patronatelor, Legea conflictelor de muncă şi cam atât. Deci fără Legea CES şi fără Codul Muncii deocamdată", a afirmat reprezentantul patronatelor.

Pe de altă parte, preşedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a afirmat că partenerii sociali au stabilit doar că întâi se va discuta despre îmbunătăţirea pachetului de legi care ţin de dialogul social şi doar dacă se va constata "necesitatea unor alte modificari care blochează desfăşurarea relaţiilor industirale", negocierile se vor îndrepta şi către Codul Muncii.

"La Codul Muncii noi nu ştim nimic. Ceea ce partenerii au stabilit este că Guvernul nu are niciun interes de a declanşa un conflict social în mod artificial. (...) Justificările făcute de un consilier de stat că modificările la Codul Muncii ar duce la relansarea economică sunt profund false", a spus Hossu.

Întrebat ce măsuri vor lua sindicatele în cazul în care Guvernul va decide adoptarea proiectului de modificare a Codului Muncii în varianta aflata în dezbatere publică, liderul "Cartel Alfa" a precizat că vor fi analizate toate aspectele, iar decizia sindicală va fi una colectivă.

"Semnalele de nemulţumire sunt din ce în ce mai mari şi ni se cere să trecem la măsuri radicale. E în interesul major al Guvernului de a nu declanşa conflicte sociale artificiale pe un fond de dificultate cu care ne confruntăm cu toţii", a mai spus Hossu.

Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a confirmat la rândul său că în întâlnirea de miercuri nu a avut loc nicio discuţie referitoare la Codul Muncii, convenindu-se doar discutarea unor teme precum flexibilitatea şi securitatea la locul de muncă, dialogul social, probleme legate de reprezentativitatea partenerilor şi structurile de organizare a acestora în nevoia de a participa de o manieră coerentă la întreg procesul de dialog social.

"Noi suntem aici ca să discutăm toate problemele pe care le ridică partenerii sociali. Vom analiza tehnic toate propunerile.Deocamdată discutăm cum trebuie să îmbunătăţim toate legile. Voi lua în discuţie toate propunerile de modificare, fie că vorbim de dialog social sau de Codul Muncii", a precizat secretarul de stat.

Mocanu a declarat că este încrezător că până în 21 ianuarie vor fi discutate şi modificările la Codul Muncii.

Întrebat ce va face Guvernul în cazul în care sindicatele şi patronatele nu vor face nicio propunere de discutare a modificărilor la Codul Muncii, secretarul de stat a afirmat că dacă partenerii sociali renunţă la o parte dintre propuneri "vom acţiona în consecinţă".

Premierul Emil Boc a anunţat în 21 decembrie, că amână cu o lună, până pe 21 ianuarie, modificarea Codului Muncii, timp în care aşteaptă propunerile sindicatelor şi patronatelor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dezbaterea modificărilor Codului Muncii - stopată; sindicatele şi patronatele au alte priorităţi.
 Vizualizări articol: 441 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dezbaterea modificărilor Codului Muncii - stopată; sindicatele şi patronatele au alte priorităţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei