Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 ian 2011 - Anul XVI, nr. 2 (4600)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană: Pactul pentru Educaţie este încălcat de legile educaţiei şi bugetului, promulgate de Băsescu

Miercuri, 5 Ianuarie 2011 (17:55:09)

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, susţine că Pactul pentru Educaţie este încălcat de Legea educaţiei şi de Bugetul de stat pe 2011, ambele promulgate de Traian Băsescu, menţionând că va propune, la începutul sesiunii legislative, crearea unei comisii care să monitorizeze aplicarea Pactului.

"Pactul Naţional pentru Educaţie, semnat la Senat de către toţi preşedinţii partidelor parlamentare şi de către preşedintele României, rămâne un document corect şi just. Administraţia Băsescu şi guvernul Boc îl încalcă în mod flagrant. Legea Educaţiei Naţionale trebuie să fie legitimă, dreaptă, reprezentativă, proporţionala şi eficientă. Prin eludarea mecansimelor parlamentare şi evitarea dezbaterii publice reale, legea promulgată este un abuz care încalca grav Pactul pentru Educaţie. Am cerut şi cer respectarea unui principiu fundamental în care Parlamentul este principala instituţie legiuitoare şi în care o lege adoptată printr-o procedură declarată neconstituţionala nu poate deveni constituţională", precizează Geoană, într-un comunicat transmis miercuri.

În opinia sa, promulgând legea, Traian Băsescu "câştigă timp şi linişte în coaliţia de guvernare", într-un moment în care Opoziţia "îşi strânge rândurile", dar comite "un abuz şi un precedent periculos".

Geoană opinează că legea, în forma promulgată, nu răspunde problemelor legate de "eşecul educaţiei în România în faţa evoluţiilor economice şi sociale majore şi ale efectelor de durată ale crizei economice" şi nu respectă mai multe prevederi ale Pactului Naţional pentru Educaţie.

"Subfinanţarea cronică şi degringolada morală sunt cele mai mari probleme din educaţie, iar legea actuală nu răspunde acestei nevoi de demnitate a profesorilor. Pactul Naţional pentru Educaţie prevede alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie şi 1% pentru Cercetare. În 2011, ambele domenii, însumate, primesc mai puţin de 4% din PIB", menţionează el.

Geoană mai spune că legea promulgată nu are prevederi clare şi eficiente legate de formarea şi selectarea personalului din educaţia preuniversitară, nu răspunde provocărilor morale legate de violenţă, trafic, dezangajare şi absenteism în şcoli, nu rezolvă lipsa de corelare dintre actul pedagogic şi nevoile sociale şi economice ale României reale, nu rezolva modul în care comunităţile locale şi mediul economic trebuie să participe activ la educaţie şi tratează "populist şi în necunoştinţă de cauză" gestiunea institutiilor academice.

Preşedintele Senatului mai arată că legea "deschide porţi" pentru politizarea conducerii instituţiilor de învăţământ, nu doar în ceea ce priveşte persoanele, cât mai ales controlul politic al instituţiilor printr-o serie de foruri şi instrumente nou create care nu corespund cerinţelor autentice şi nu răspund situaţiei reale din România.

"Adoptarea legii educaţiei prin angajarea răspunderii nu este o victorie a educaţiei româneşti, ci o amărâtă de victorie politică a politicienilor Traian Băsescu şi Emil Boc, care au scos la mezat învăţământul românesc pentru a-şi asigura sprijinul UDMR într-o coaliţie şi o majoritate guvernamentală muribundă şi disfuncţională", mai susţine el.

Mircea Geoană mai spune că rămâne consecvent principiilor Pactului Naţional pentru Educaţie, "indiferent de atacurile care vor veni din partea celor care îl încalcă".

"De aceea, la începutul sesiunii legislative voi propune crearea comisiei care să monitorizeze aplicarea Pactului şi să prezinte anual un raport în Parlament privind progresele în realizarea obiectivelor, aşa cum prevede Pactul Naţional pentru Educaţie. Acest raport va fi supus dezbaterii partenerilor sociali", menţionează preşedintele Senatului.

Geoană aminteşte totodată că o altă lege a educaţiei se află în dezbaterea Senatului. "Cu siguranţă este o lege perfectibilă, dar reprezintă singura modalitate de a readuce normalitatea constituţională şi durabilitatea acestei legi", conchide el.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că este regretabil că primul semnatar al Pactului pentru educaţie, Mircea Geoană, a devenit adversar al Legii educaţiei, şeful statul criticând şi faptul că Ecaterina Andronescu şi Andrei Marga, la fel ca unii lideri sindicali, denigrează actul normativ. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană: Pactul pentru Educaţie este încălcat de legile educaţiei şi bugetului, promulgate de Băsescu.
 Vizualizări articol: 684 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană: Pactul pentru Educaţie este încălcat de legile educaţiei şi bugetului, promulgate de Băsescu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei