Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 ian 2011 - Anul XVI, nr. 2 (4600)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu cere CSM să renunţe la programul privind stabilirea volumului optim de muncă pentru instanţe

Miercuri, 5 Ianuarie 2011 (15:57:27)

Preşedintele Traian Băsescu a cerut, miercuri, membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze posibilitatea renunţării la programul privind stabilirea volumului optim de muncă pentru instanţe, precizând că nu îi poate obliga, dar îi poate ruga să facă acest lucru.

Şeful statului a făcut referire, în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, la "o problemă extrem de delicată", apreciind că poziţia CSM privind Legea micii reforme blochează aplicarea acesteia şi că ar trebui să renunţe la standarul privind volumul optim de activitate pentru instanţe.

"Am rugămintea să analizaţi posibilitatea de a renunţa la acest standard, în măsura în care, tehnic, este posibil. (...) Sigur, nu pot să vă oblig, dar să vă rog pot", le-a spus preşedintele membrilor CSM în şedinţa în care este prezentat raportul de activitate al CSM pentru 2010.

Şeful statului a precizat că trebuie valorificat tot ce există legislativ, pentru creşterea sistemului judiciar românesc.

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că "piramida este inversată în justiţie", politica de resurse umane eşuând, şi că transparenţa promovării la ICCJ trebuie sporită.

Traian Băsescu a acuzat CSM şi de faptul că blochează modificarea Legii răspunderii magistraţilor (Legea 330/2004) şi a cerut reevaluarea poziţiei Consiliului.

Pe de altă parte, şeful statului a apreciat că evaluarea a 99% din magistraţi cu calificativul "foarte bine" nu corespunde exact cu ceea ce se întâmplă în justiţie.

Legea privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, cunoscută ca legea "micii reforme" în justiţie, a fost promulgată în 25 octombrie de preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a făcut anunţul într-o declaraţie de presă, la Cotroceni, trecând în revistă principalele prevederi ale legii. Preşedintele a spus atunci că Legea este la fel de importantă în această etapă ca şi Codurile juridice, apreciind că actul normativ este de natură să răspundă exigenţelor românilor ca procesele să se judece mai repede şi mai bine.

Câteva zile mai devreme, după ce legea a trecut de Parlament, Ministerul Justiţiei cerea CSM suspendarea aplicării "Programului pentru stabilirea volumului optim de muncă şi asigurarea calităţii activităţii în instanţe în anul 2010", pe motiv că are disfuncţionalităţi şi poate avea consecinţe grave privind soluţionarea cauzelor în termen rezonabil.

Consiliul Superior al Magistraturii a considerat ca fiind rezonabil pentru un judecător să soluţioneze între 10 şi 15 dosare în cursul unei săptămâni, preciza MJ.

Ministerul Justiţiei argumenta că în anumite instanţe care au aplicat strict Hotărârea CSM numărul 2.119 din 3 decembrie 2009 s-a ajuns la acordarea unor termene la intervale foarte lungi, stabilindu-se pentru prima dată, în cazurile de dosare nou intrate în sistem, ca primul termen să fie la 6-8 luni de la data înregistrării. Mai mult, în ultima perioadă, prin aplicarea acestui Program, primul termen a ajuns să fie stabilit, în anumite cazuri, la 11-14 luni de la data înregistrării dosarelor.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, la începutul lunii noiembrie, continuarea derulării Programului pentru stabilirea volumului optim de muncă şi asigurarea calităţii activităţii în instanţe, cu propunerile de îmbunătăţire ale acestuia pentru anul 2011, nefiind de acord cu solicitarea MJ de suspendarea a acestuia.

CSM arăta atunci că funcţionarea programului relevă faptul că alocarea unor termene de judecată îndelungate este determinată de creşterea permanentă a volumului de muncă la instanţe. În opinia CSM, această problemă de importanţă maximă pentru sistemul judiciar trebuie să fie rezolvată prin alocarea resurselor materiale şi umane, dimensionate corect în raport cu volumul de activitate. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu cere CSM să renunţe la programul privind stabilirea volumului optim de muncă pentru instanţe.
 Vizualizări articol: 416 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu cere CSM să renunţe la programul privind stabilirea volumului optim de muncă pentru instanţe0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei