Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 ian 2011 - Anul XVI, nr. 2 (4600)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Cred că trebuie să avem responsabilitate pentru calificativele pe care le dăm magistraţilor

Miercuri, 5 Ianuarie 2011 (16:01:56)

Preşedintele Traian Băsescu a criticat, miercuri, la CSM, modul în care sunt făcute evaluările magistraţilor, apreciind că procentajul calificativelor "foarte bine", de 99 la sută, nu corespunde cu realitatea şi că este necesară responsabilitate în acordarea acestora.

"Am observat evaluările magistraţilor, 99% «foarte bine». Nu spun că nu avem magistraţi foarte buni, dar dacă suntem la procentul de 99%, asta nu corespunde exact cu ce se întâmplă în justiţia noastră. Probabil nu au «foarte bine» - permiteţi-mi să fac o speculaţie - judecători care au fost prinşi în flagrant luând mită sau procurori. Că 99% din magistraţii români au calificativul «foarte bine» ... Cred că trebuie să avem responsabilitate pentru calificativele pe care le dăm magistraţilor", a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că "piramida este inversată în justiţie", politica de resurse umane eşuând, şi că transparenţa promovării la ICCJ trebuie sporită.

Traian Băsescu a acuzat CSM şi de faptul că blochează modificarea Legii răspunderii magistraţilor (Legea 330/2004) şi a cerut reevaluarea poziţiei Consiliului.

În ianuarie 2010, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Florica Bejinaru, declara că 99,8 la sută dintre magistraţi au obţinut după evaluare calificativul "foarte bine", însă a apreciată că procesul de evaluare a fost formal, iar rezultatele nu corespund realităţii.

"Din cei 6.258 de magistraţi evaluaţi în cadrul acestei proceduri (86,79 la sută din totalul magistraţilor), 99,8 la sută au obţinut calificativul «foarte bine». Este evident că acest proces de evaluare s-a desfăşurat astfel cu un formalism excesiv, iar rezultatele nu corespund realităţii", afirma atunci judecătoarea Florica Bejinaru, în dechiderea proiectului Phare "Creşterea eficienţei sistemului de evaluare a activităţii profesionale a magistraţilor", implementat de CSM în parteneriat cu instituţia similară din Italia.

Preşedintele CSM mai spunea că, din acest motiv, Consiliul a considerat necesar să demareze măsurile necesare pentru a obţine asistenţa internaţională în vederea îmbunătăţirii sistemului de evaluare a magistraţilor.

Evaluarea profesională a magistraţilor a fost introdusă prin Legea 303/2004, privind statutul magistraţilor, după care Consiliul a adoptat, în 2007, Regulamentul privind evaluarea activităţii profesionale a judecătorilor şi procurorilor, iar în 2008 un Ghid privind evaluarea activităţii profesionale a judecătorilor şi procurorilor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Cred că trebuie să avem responsabilitate pentru calificativele pe care le dăm magistraţilor.
 Vizualizări articol: 486 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Cred că trebuie să avem responsabilitate pentru calificativele pe care le dăm magistraţilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei