Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 feb 2010 - Anul XV, nr. 45 (4336)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cseke: Până la 1 iulie am vrea să transferăm 373 de spitale la autoritatea locală şi să păstrăm 66

Miercuri, 24 Februarie 2010 (13:28:48)

Ministerul Sănătăţii intenţionează ca până la 1 iulie să transfere 373 de unităţi sanitare publice cu paturi către administraţia locală, din 439 existente în prezent şi să păstreze mai puţin de 66 de unităţi, a anunţat, miercuri, ministrul Cseke Attila.

Ministerul Sănătăţii (MS) a întocmit şi lista cu unităţile transferabile.

"Din cele 439 de unităţi sanitare publice existente în prezent pe teritoriul României, Ministerul Sănătăţii propune transferul către autoritatea locală a unui număr de 373 de unităţi. Totodată, MS propune să rămână sub managementul său nu mai puţin de 66 de unităţi sanitare: 23 de institute publice, 11 spitale clinice judeţene de urgenţă (cele din centrele universitare), 9 spitale clinice municipale de urgenţă (tot în centre universitare), 8 spitale cu profil de psihiatrie şi 15 spitale cu monospecialitate", a spus ministrul Sănătăţii.

Prin transferul spitalelor către autorităţile locale se urmăreşte şi creşterea autonomiei acestor unităţi din punct de vedere managerial.

Dacă spitalele vor fi transferate de la 1 iulie, autorităţile locale vor avea în administrare logistică, financiară şi umană mare parte dintre unităţile sanitare publice. Managerul din aceste unităţi va încheia contractul de management cu reprezentanţii conducerii administraţiei locale, şi nu cu ministrul Sănătăţii, aşa cum se întâmplă în prezent. După 1 iulie, concursurile pentru ocuparea funcţiilor de manager vor fi organizate de către autorităţile publice locale sau judeţene.

"Am spus-o şi o mai repet, ministrul Sănătăţii nu va reuşi niciodată să fie administratorul a peste 400 de unităţi sanitare şi nici nu este rolul său acesta", a adăugat Cseke Attila.

În cadrul procesului de descentralizare se va păstra sistemul de conducere a spitalelor, respectiv funcţia de manager, comitetul director şi consiliul consultativ al spitalelor.

"Descentralizarea reprezintă în acest moment, pentru România, una dintre soluţiile de eficientizare, dar şi de asigurare a transparenţei decizionale. Descentralizarea spitalelor este unul dintre obiectivele principale ale Ministerului Sănătăţii pentru anul 2010 şi un punct important în Programul de Guvernare şi rapoartele Băncii Mondiale pentru domeniul sanitar. Chiar dacă termenul vi se pare demonetizat şi l-aţi auzit probabil în discursurile mai multor miniştri, eu cred că descentralizarea reprezintă procesul care va putea duce la stabilizarea sistemului sanitar, poate înseamna mai multă echitate, mai multă sustenabilitate şi cost-eficienţă", a adăugat ministrul Cseke Attila.

Ministrul Sănătăţii a subliniat faptul că descentralizarea unităţilor sanitare se va face numai după consultarea sindicatelor, a reprezentanţilor asociaţiilor oraşelor şi municipiilor, a asociaţiilor de pacienţi şi a tuturor celor care vor fi implicaţi în acest proces.

Cseke a asigurat că procesul demarat de Ministerul Sănătăţii nu va însemna abandonarea sistemului medical pe umerii comunităţilor locale. "Ministerul Sănătăţii îşi va păstra şi consolida rolul firesc de strateg şi formator de politici publice", a subliniat demnitarul.

Procesul de descentralizare a sistemului sanitar a demarat în această săptămână prin identificarea unităţilor sanitare ineficiente şi reorganizarea acestora, concomitent cu reducerea numărului de paturi şi a personalului administrativ.

Trei echipe ale Ministerului Sănătăţii, conduse de către secretarii de stat, au fost trimişi, de miercuri, în teritoriu pentru a analiza structura organizatorică a fiecărei unităţi sanitare în parte şi a face o evaluare pe baza acestor date.

Evaluarea realizată va contribui la realizarea unui Plan Naţional General privind Spitalele şi la o serie de planuri regionale de asistenţă medicală care vor ajuta la crearea tabloului exact şi complet a ceea ce trebuie să rămână în sistemul serviciilor de sănătate.

Finalizarea acestei activităţi este prevăzută în trimestrul al doilea al acestui an.

"Din punct de vedere financiar, descentralizarea trebuie să aibă în prim plan cele mai importante două principii ale unei politici de sănătate, şi anume: echitate în finanţare şi sustenabilitatea finanţării serviciilor medicale. Descentralizarea se va realiza numai după egalizarea tarifelor pe caz ponderat (TCP). Deja în Normele Metodologice vom reglementa această inechitate de finanţare care persistă de ani buni. Procesul de descentralizare nu va duce la disponibilizări în cadrul personalului medical, şi aşa insuficient. Analizăm însă situaţia personalului TESA şi administrativ", a mai precizat ministrul Sănătăţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cseke: Până la 1 iulie am vrea să transferăm 373 de spitale la autoritatea locală şi să păstrăm 66.
 Vizualizări articol: 629 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cseke: Până la 1 iulie am vrea să transferăm 373 de spitale la autoritatea locală şi să păstrăm 665.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei