Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 feb 2010 - Anul XV, nr. 45 (4336)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Horoi: Preţul ouălor va creşte cu 10-12% din 2012 dacă se aplică îmbunătăţirea confortului găinilor

Miercuri, 24 Februarie 2010 (17:04:44)

Preţul ouălelor va creşte cu 10-12% din 2012 dacă va fi pus în aplicare sistemul de îmbunătăţire a confortului găinilor, a declarat, miercuri, preşedintele Agricola Bacău, Grigore Horoi, arătând că acest sistem nu va aduce un beneficiu produsului, ci "găina va fi mai fericită".

Preşedintele Agricola Bacău a fost audiat în Comisia de agricultură a Camerei Deputaţilor în legătură cu "scandalul ouălor".

"Sunt demersuri ale organizaţiilor de protecţie a animalelor pentru îmbunătăţirea confortului şi bunăstării animalelor. Un calcul nu foarte exact arată că implementarea sistemului de cuşti îmbunătăţite, de după 2012, ar creşte ponderea amortizării în costul produsului de la 8-10 la sută la peste 20 la sută. Trebuie să ne aşteptăm ca pe produsul ou să plătim, după 2012, un preţ mai mare cu cel puţin 10-12 la sută. Sistemul de cuşti îmbunătăţite nu va aduce un beneficiu suplimentar produsului ou, consumatorul nu va avea nimic în plus, va fi găina mai fericită contra unui cost", a explicat Horoi.

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Corneliu Ceică, a spus că România trebuie să pună în aplicare, începând din 1 ianuarie 2012, normele europene privind cuşti îmbunătăţite pentru găini, dar că ţara noastră a făcut demersuri, alături de Polonia, la Comisia Europeană, pentru ca să obţină o derogare de la acest termen.

El a precizat că, în prezent, 63 la sută din cuştile găinilor sunt îmbunătăţite.

Preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, a explicat, la audieri, că Uniunea Europeană nu doreşte desfiinţarea cuştilor pentru găini, aşa cum au susţinut reprezentanţii organizaţiei Vier Pfoten, ci îmbunătăţirea acestor cuşti, în sensul "de a se mări spaţiul, iar pasărea să aibă un cuibar şi o stinghie".

Van a răspuns unei întrebări a preşedintelui Comisiei de agricultură, Valeriu Tabără, privind problema culorii gălbenuşului de ou. Preşedintele UCPR a arătat că oul cu gălbenuşul de culoare "mai palidă" nu este cu nimic deosebit de celelalte ouă şi că nu există nicio diferenţă de compoziţie chimică a oului, din punct de vedere nutriţional.

Problema culorii gălbenuşului este dată de un pigment natural - betacaroten - care se găseşte în furaje de porumb sau făină de lucernă, a explicat Van, adăugând că unele ferme folosesc grâu, nu porumb.

El a mai spus că în ţările din UE se injectează furajele cu acest pigment şi că în România nu se practică acest lucru deoarece implică şi costuri ridicate.

Deputaţii din Comisia de agricultură consideră că acuzaţiile aduse ouălor româneşti potrivit cărora acestea ar proveni de la "găini stresate" reprezintă o "diversiune aruncată pe piaţă cu scopul de a îndepărta consumatorul de produsele autohtone", iar crescătorii de păsări afirmă că ouăle autohtone sunt sănătoase.

Comisia de agricultură i-a audiat, miercuri, pe reprezentanţii ANSVSA, UCPR, Agricola Bacău şi ANPC, în cazul "scandalului ouălor", iar cei care au lansat acuzaţiile - reprezentanţii organizaţiei pentru protecţia animalelor "Vier Pfoten" şi profesorul Gheorghe Menicinicopschi, de la Institutul de Cercetare Alimentară, nu s-au prezentat la comisie.

Membrii Comisiei au decis să continue audierile în acest caz şi să îi invite din nou pe reprezentanţii organizaţiei Vier Pfoten şi pe Gheorghe Menicinicopschi, dar şi pe reprezentanţii TVR, deoarece postul public de televiziune a prezentat acest caz într-o emisiune.

Organizaţia pentru protecţia animalelor "Vier Pfoten" a anunţat, în 9 februarie, declanşarea unei campanii intitulate "Explică ce este ştampila pe ou". Reprezentanţii organizaţiei au spus că această campanie se doreşte a fi un semnal de alarmă cu privire la faptul că două treimi din ouăle produse în România provin de la găini care cresc în condiţii improprii, care sunt hrănite cu vitamine sintetice şi medicamente, iar adesea alimentaţia acestora conţine coloranţi şi furaje modificate genetic.

Directorul ştiinţific al Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi, prezent la conferinţa de presă, a spus că este recomandat a fi consumat oul care are pe ştampilă cifrele 0 şi 1. "Cele cu cifra 3 sigur ne vor afecta sănătatea în timp, ducând la supraponderabilitate, obezitate şi celelalte afecţiuni aferente acestora. Eeste bine ca oamenii să înveţe să citească ştampila de pe ouă şi să cumpere numai ouă ştampilate cu 0 sau 1", a spus atunci profesorul Mencinicopschi.

Preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, declara, în 17 februarie, că 14 producători de ouă de consum s-au adresat deja instanţei pentru a cere daune atât organizaţiei Vier Pfoten, cât şi profesorului Gheorghe Mencinicopschi, pe care îi acuză că "lucrează pentru distrugerea producţiei autohtone de ouă de consum, probabil pentru a permite importuri de ouă din ţări care cresc găinile în acelaşi tip de cuşti ca şi producătorii autohtoni".

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi declara, în aceeaşi zi, că afirmaţiile referitor la care a fost acuzat de către Uniunea Crescătorilor de Păsări nu-i aparţin lui, ci reprezentanţilor Vier Pfoten şi că va da în judecată uniunea pentru calomnie şi îngrădirea dreptului la informare. El preciza că la conferinţa din 9 februarie nu a vorbit nici despre sistemul de creştere a păsărilor, nici despre furajare, declaraţiile de acest tip aparţinând reprezentanţilor Vier Pfoten.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Horoi: Preţul ouălor va creşte cu 10-12% din 2012 dacă se aplică îmbunătăţirea confortului găinilor.
 Vizualizări articol: 768 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Horoi: Preţul ouălor va creşte cu 10-12% din 2012 dacă se aplică îmbunătăţirea confortului găinilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei