Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 feb 2010 - Anul XV, nr. 45 (4336)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aproape 300 de persoane, în special romi, au cerut, în faţa Guvernului, demisia lui Baconschi

Miercuri, 24 Februarie 2010 (20:38:35)

Aproape 300 de persoane, cei mai mulţi romi, au protestat, miercuri, în faţa Guvernului, cerând demisia ministrului de Externe, pe care l-au acuzat de rasism, oamenii scandând, făcând glume şi exprimându-şi nemulţumirile.

Mitingul a început la ora stabilită, 13.00, pe trotuarul din faţa Muzeului Antipa. Jandarmii prezenţi au fost agitaţi la început, dar s-au liniştit, parcă înţelegând că nu au motive de încordare. Oamenii, evident nemulţumiţi, au scandat şi şi-au exprimat nemulţumirile, impulsionaţi periodic de câţiva cetăţeni care se plimbau prin faţa gardului dând tonul. "Jos Baconschi!", "Vrem dreptate!", "Noi vrem respect", şi "Demisia!", strigau manifestanţii.

"Demisia? I-auzi! O strigă pe nevastă-mea!", a spus, râzând, un bătrân negricios, ştirb şi îmbrăcat simplu, venit din provincie. Acesta stătea în primele rânduri, sprijinit de gardul de fier instalat de jandarmi şi pe care organizatorii protestului au legat cu plastic mai multe pancarte: "Arestaţi-ne! Suntem romi, deci infractori", "Cunoaşte-mă înainte să mă judeci", "Nativ inteligent! Vreau un stat de drept", "Nativ inteligent! Fără bani de la buget", "Demisie de onoare plus Scuze egal Demnitate", "Baconschi, ministrul de Extreme".

Un tânăr plânge: "Noi, romii, ne-am săturat de 20 de ani să fim loviţi cu piatra, să fim biciuiţi". Întrebat faţă de ce declaraţii şi faţă de cine protestează, evită un răspuns direct şi invocă, în mod repetat, rasismul. Adaugă apoi că o să urmeze nemulţumirile românilor, care vor protesta şi ei, şi apoi "o a doua revoluţie". "Dar va fi o revoluţie socială!". mai spune omul.

Probabil că nu-i este clar cine este Baconschi, care este celălalt nume al acestuia, ce funcţie are şi ce lucru rău a spus. Poate nici alţi protestatari nu sunt la curent cu declaraţiile lui Baconschi şi nici cu "repararea" oficială a scandalului creat. Cei mai tineri protestatarii romi ţopăie, glumesc şi râd, însă cei mai vârstnici sunt nemulţumiţi. O parte din motivele lor sunt ale întregii societăţi: sărăcie, lipsă de interes din partea guvernanţilor, promisiuni nerespectate de politicieni, lipsă de şanse.

Organizatorii cunosc problema în detaliu şi, cu multă amabilitate, oferă explicaţii, dau declaraţii şi se procupă de bunul mers al manifestaţiei.

"Protestăm în primul rând cerând demiterea domnului ministru de Externe Baconschi pentru declaraţiile extrem de rasiste pe care le-a avut recent", a declarat David Mark, directorul executiv al Alianţei civice a romilor, spunând că ministrul este "exponentul rasismului instituţional la cel mai înalt nivel".

El a spus că Alianţa nu a dat curs invitaţiei la dialog din partea ministrului pentru că, în trecut, când a răspuns unor astfel de invitaţii "a fost practic vorba despre o spălare de imagine a celor care au declaraţii rasiste şi apoi de promisiuni şi angajamente făcute şi care niciodată nu s-au respectat".

El mai spune că, de acum înainte, exclude orice variantă de dialog cu ministrul Teodor Baconschi pentru că acesta "nu a arătat onoare". Şi la final, David Mark spune că organizaţiile care fac parte din Alianţa Civică a Romilor, în număr de 16, vor face în curând o plângere la CNCD împotriva ministrului.

Cu o oră înainte de expirarea autorizaţiei de protest, romii au primit pentru a semna o petiţie adresată ministrului:

"În calitate de cetăţean român de etnie romă, vă reamintesc afirmaţiile Ministrului de Externe Baconschi, «avem nişte probleme fiziologice, naturale, de infracţionalitate în sânul unora dintre comunităţile româneşti, în special în rândul comunităţilor cetăţenilor români de etnie romă». Ministrul Baconschi consideră, prin urmare, că romii sunt infractori fiziologici, naturli. La fel se considera şi-n Germania lui Hitler, care a dus şi la Holocaustul romilor. Asocierea infracţionalităţii cu etnia apare şi în comunicatul oficial al Guvernului, asocierea de care nu v-aţi delimitat. Având în vedere faptul că Ministrul Baconschi nu şi-a dat demisia, vă solicit demiterea Ministrului Baconschi, pentru încălcarea flagrantă a demnităţii mele, ca cetăţean român de etnie romă, şi-ai întregii comunităţi din care fac parte.

Nu mai accept ca deminitatea mea să fie încălcată în mod constant prin afirmaţiile rasiste la nivel de înaltă reprezentare a statului român. Nu mai accept ca statul român să mă trateze ca cetăţean de mâna a doua. Nu mai accept să fiu tratat diferit în fiecare zi, la muncă, la şcoală, la spital, pentru simplul fapt că sunt de etnie romă. Dacă la nivel înalt discriminarea este tolerată şi justificată în mod constant, cum mă pot aştepta eu să fiu tratat/ă cu respect, la fel ca toţi ceilalţi cetăţeni români care nu sunt de etnie romă.

Prin urmare, domnule prim-ministru, vă solicit, din nou, să-l demiteţi pe ministrul Baconschi, să vă delimitaţi de ideea asocierii etniei cu infracţionalitatea şi să condamnaţi ferm orice manifestări de rasism, discriminare, intoleranţă la nivel înalt dar şi-n societatea românească".

Au fost semnate aproximativ 200 de astfel de petiţii, cu o adresă comună unde se aşteaptă un răspuns şi depuse la Registratura Guvernului.

La protestul unde au fost aşteptate iniţial 500 de persoane s-au prezentat mai puţin de 300. Au venit oameni din Bucureşti dar şi din Neamţ, Cluj, Sălaj, Constanţa, Hunedoara, Timiş, Dolj. Manifestaţia lor s-a terminat cu aproximativ 10 minute înainte de expirarea timpului alocat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 300 de persoane, în special romi, au cerut, în faţa Guvernului, demisia lui Baconschi.
 Vizualizări articol: 928 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape 300 de persoane, în special romi, au cerut, în faţa Guvernului, demisia lui Baconschi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei