Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 feb 2010 - Anul XV, nr. 45 (4336)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Şeitan: Pensiile vor fi plătite fără probleme în 2010, prin transfer de la buget a 1,7 miliarde euro

Miercuri, 24 Februarie 2010 (13:30:35)

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că plata pensiilor se va face fără probleme în acest an şi este asigurată prin transferul de la bugetul de stat a 1,7 miliarde de euro, iar pensia socială minimă va fi indexată cu rata inflaţiei.

Ministrul Muncii a subliniat din nou necesitatea reformării sistemului de pensii, precizând că aceasta este o problemă la nivel european, afectând interesul multor ţări.

"Sistemul de pensii în Europa, din cauza îmbătrânirii populaţiei şi a schimbărilor demografice, nu mai poate fi susţinut pe termen mediu şi lung, trebuie reformat acum, pentru că altfel va fi precum o bombă cu ceas", a declarat Mihai Şeitan într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu ministrul Finanţelor.

El a mai spus că dacă actualul sistem de pensii ar fi păstrat în România, anul viitor suma transferată de la bugetul de stat pentru plata pensiilor ar trebui să crească la două miliarde de euro, iar până în 2025, suma transferată în acest scop ar ajunge să reprezinte şase la sută din PIB.

"Dacă nu luăm măsuri acum, atunci greu mai poţi să repari o astfel de situaţie", a explicat Şeitan.

Demnitarul a mai spus că de miercuri începe dezbaterea proiectului de Lege a pensiilor în Comisia de muncă de la Senat, iar în paralel alte trei comisii din Camera Deputaţilor vor aviza proiectul de act normativ, care va fi în dezbatere în toată sesiunea parlamentară.

Plenul Senatului a aprobat, miercuri, solicitarea Guvernului de a se dezbate în procedură de urgenţă proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice.

Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială a Senatului începe, miercuri după-amiază, dezbaterea proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice, iniţiat de Guvern, la şedinţă urmând să participe şi ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

Proiectul de Lege a pensiilor prevede recalcularea pensiilor speciale care vor fi reduse direct proporţional cu valoarea veniturilor încasate în ultimele luni de activitate, în funcţie de care au fost calculate pensiile, majorarea şi egalizarea vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani, precum şi introducerea obligativităţii privind plata constribuţiilor de asigurări sociale de către cei care lucrează exclusiv în baza unor contracte de drepturi de autor şi convenţii civile.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, declara, săptămâna trecută, că ar fi aproximativ 200.000 de pensii speciale, iar 25.000 din acestea ar putea fi diminuate, după recalculare, scăderea medie fiind de 1.500 de euro.

Şeitan preciza că pensiile speciale ale angajaţilor din armată, poliţie, servicii secrete vor fi recalculate în funcţie de soldele şi salariile pe care le-au avut ca şi când ar fi contribuit la bugetul de asigurări sociale. Astfel, cel mai mult ar avea de suferit în urma recalculării magistraţii, aviatorii sau diplomaţii.

Ministrul a explicat că în cazul magistraţilor, diplomaţilor, parlamentarilor sau a celor de la Curtea de Conturi, legislaţia actuală prevede că statul tebuie să completeze pensia rezultată din contribuţie, astfel încât ea să ajungă la 80% din salariul primit. În urma calculelor făcute s-a constatat că pensia medie în cazul procurorilor şi judecătorilor este de 8.599 de lei, deşi valoarea pensiei pentru care au contribuit este de doar 1.709.

Diferenţa de 7.515 lei este suportată de la bugetul de stat, astfel că, după aplicarea noii legi ei vor obţine pensia în funcţie de contribuţie pentru că statul nu-şi mai permite să plătească aceste diferenţe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şeitan: Pensiile vor fi plătite fără probleme în 2010, prin transfer de la buget a 1,7 miliarde euro.
 Vizualizări articol: 606 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Şeitan: Pensiile vor fi plătite fără probleme în 2010, prin transfer de la buget a 1,7 miliarde euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei