Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 feb 2010 - Anul XV, nr. 45 (4336)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cartel Alfa: Prevederile din acordul de împrumut nu sunt o impunere a FMI, sunt alegerea Guvernului

Miercuri, 24 Februarie 2010 (13:27:26)

Prevederile din acordul de împrumut nu sunt, în realitate, o impunere a FMI, care a cerut doar reducerea cheltuielilor şi a lăsat Guvernul să aleagă cum face acest lucru, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele Confederaţiei Naţional Sindicale "Cartel Alfa", Romulus Niţă.

"În realitate, nu este impunerea FMI. Fondul a vorbit doar de reducerea cheltuielilor şi a lăsat Guvernul să aleagă şi, din păcate, Executivul a ales calea cea mai simplă: a atacat sistemul salarial. O abordare pur financiară a problemei locurilor de muncă este greşită, pentru că ar trebui să ţină cont că într-o situaţie de criză le reduc, fără a putea crea altele noi, ceea ce va duce la o problemă socială cu cheltuieli mari", a spus vicepreşedintele CNS "Cartel Alfa".

El a mai spus că sindicaliştii au cerut Executivului ca înainte de a lua măsuri de reducere a posturilor din sistemul bugetar să se facă o analiză corectă a posturilor existente, mai ales că există semnale că unele locuri de muncă sunt create în baza unor factori politici, pentru a face favoruri anumitor persoane.

"Abia după o astfel de analiză ar trebui să ne punem problema reducerii posturilor", a mai spus Romulus Niţă.

El a mai precizat că şi prin proiectul de Lege a pensiilor se face o mare greşeală prin faptul că indexarea pensiilor se va face în funcţie de inflaţie.

"Şi în domeniul pensiilor se face o greşeală. După ce, după discuţii cu guverne succesive, am reuşit să stabilim o linie corectă de creştere a pensiilor, acum se vorbeşte de revenire la modul de indexare cu inflaţia. Este o abordare greşită care va ridica mari probleme", a mai spus Niţă.

Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI pentru acordarea tranşelor III şi IV din împrumut să reducă în 2010 cheltuielile de personal cu 0,2% din PIB prin disponibilizări din sectorul public, o economie similară urmând să fie obţinută prin diminuarea plăţilor cu orele suplimentare şi prime.

Angajamentul de a reduce în continuare cheltuielile de personal a fost inclus în scrisoarea de intenţie la acordul cu FMI, obţinută de MEDIAFAX.

"Bugetul pe anul 2010 îşi propune să realizeze un deficit fiscal de 5,9% din PIB. Aceasta presupune o ajustare de 2% din PIB în termeni structurali. După cum se anticipa în septembrie, majoritatea măsurilor menite să ducă la acest deficit vor fi pe partea de cheltuieli (aproximativ 80% din ajustarea totală faţă de proiecţia de bază)", se arată în document.

Guvernul se angajează să introducă măsuri de reducere în continuare a cheltuielilor cu salariile, inclusiv o îngheţare a tuturor salariilor cu excepţia salariilor minime (pentru a realiza o economie de 0,3% din PIB), o continuare a politicii de înlocuire doar a unui angajat din 7 care părăsesc sistemul şi reducerea plăţii orelor suplimentare şi a primelor (0,2% din PIB), însoţite de modificări structurale de reducere a numărului de salariaţi în sectorul public (0,2% din PIB).

Economiile rezultate din aplicarea legii pensiilor, datorită unei baze mai mari de contribuţii, unui control mai bun al revendicărilor frauduloase de pensii de invaliditate şi a unui număr mai mic de pensionări anticipate, ar trebui să se situeze, în estimarea Guvernului, la 0,1% din PIB.

Documentul relevă totodată că se aşteaptă ca o îngheţare a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, a pensiilor (cu excepţia pensiei sociale minime) şi a anumitor transferuri, precum şi unele reduceri ale cheltuielilor cu bunurile şi serviciile urmare a reorganizării agenţiilor de stat să conducă la economisirea a încă 1,1% din PIB.

Pe partea de venituri, un impozit pe cifra de afaceri a distribuitorilor de medicamente (0,1% din PIB) şi rambursarea împrumuturilor nete acordate vor contribui cu 0,6% din PIB sub formă de venituri suplimentare.

"În cazul în care aceste măsuri nu generează consolidarea prevăzută, suntem de acord să implementăm măsuri suplimentare menite să acopere orice eventuală diferenţă anticipată. Pentru a completa consolidarea fiscală, suntem ferm hotărâţi să îmbunătăţim modul de gestionare a datoriei publice în 2010", afirmă Guvernul în scrisoarea transmisă FMI.

Criteriile specifice de politică economică incluse în document prevăd reducerea nominală a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile comparativ cu anul 2009, reducerea cheltuielilor cu salariile în sectorul public până la 8,7% din PIB în 2010, cu îngheţarea salariilor nominale la nivelul de la sfârşitul anului trecut (cu excepţia angajaţilor care primesc salariul minim), precum şi îngheţarea nominală a pensiilor, cu excepţia pensiilor minime care pot fi indexate cu inflaţia.

"În cazul în care măsurile preconizate nu generează consolidarea fiscală estimată, vor fi aplicate măsuri suplimentare", este anunţat în document.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cartel Alfa: Prevederile din acordul de împrumut nu sunt o impunere a FMI, sunt alegerea Guvernului.
 Vizualizări articol: 550 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cartel Alfa: Prevederile din acordul de împrumut nu sunt o impunere a FMI, sunt alegerea Guvernului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei