Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 oct 2009 - Anul XIV, nr. 241 (4227)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Senatorii au respins despăgubirea celor care şi-au transferat depozitele de la CEC la BRD în 1991

Miercuri, 14 Octombrie 2009 (13:53:04)

Senatorii au respins, miercuri, o iniţiativă legislativă care prevede despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la CEC înainte de anul 1990 şi şi-au transferat aceste depozite la BRD - Groupe Societe Generale în anul 1991 în vederea achiziţionării de autoturisme Dacia.

Decizia de respingere a fost luată în pofida recomandării Comisiei juridice, care a recomandat plenului, printr-un raport suplimentar, adoptarea proiectului de act normativ.

Preşedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Toni Greblă, a spus că deşi reprezintă o supra-reglementare, iniţaitiva legislativă trebuie să fie adoptată de senatori astfel încât persoanele prejudiciate să poată primi despăgubirile ce li se cuvin.

El a arătat că Ministrul Finanţelor consideră că nu poate acorda despăgubirile persoanelor fizice care au depus bani la BRD pentru a cumpăra autoturisme pentru că îi lipseşte "un act normativ cu putere de lege care să constituie temeiul legal pentru stabilirea caracteristicilor emisiunilor titlurilor de stat, respectiv valoarea nominală totală a despăgubirilor, data emisiunii şi data scadenţei".

"Toţi colegii din Comisia juridică am considerat că un astfel de act normativ va suplini lipsa de diligenţă a Ministerului Finanţelor pentru elaborarea acestor acte normative", a precizat senatorul.

În replică, reprezentantul Guvernului, sercretarul de stat Valentin Iliescu, a cerut repingerea iniţiativei legislative deoarece ea conţine prevederi deja reglementate. Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a arătat că este vorba despre o situaţie specială în care există o lege în vigoare.

"Tratamentul juridic-legislativ nu este adoptarea unei noi legi ci adoptarea legii existente. Dacă accept adoptarea unei noi legi înseamnă că recunosc disoluţia puterii Executivului. Dacă Executivul are o lege în vigoare trebuie să o aplice", a subliniat el.

Senatorul a întrebat de ce BRD nu răspunde şi nu dă lista personelor care şi-a tranferat banii la acestă bancă. "Am înţeles că BRD refuză să răspundă Ministrului Finanţelor şi să aplice legea în vigoare. Adoptând această lege recunoaştem înfrângerea guvernului de către o bancă privată. Nu cred cred că este un semnal bun pentru societatea din România ca o lege să nu fie respectată ", a mai afirmat Frunda.

Senatorul Uniunii s-a pronunţat împotriva adoptării acestei iniţiative legislative, el fiind de părere că s-ar crea un precedent periculos.

"BRD este una dintre multele bănci care activează în România, trebuie să respecte legea, trebuie să o accepte, iar, dacă nu, instituţiile statului trebuie să intervină pentru aplicarea legii", a declarat senatorul Gyorgy Frunda, care a susţinut că despăgubirile nu trebuie să fie plătite de la bugetul central ci de către BRD.

Senatorii au adoptat propunerea senatorului UDMR ca două comisii parlamentare, Comisia juridică şi Comisia de buget finanţe, să adopte, în cursul săptămânii viitoare, o intervenţie prin care să se ceară Ministerul de Finanţe rezolvarea situaţiei păgubiţilor care şi-au transferat banii de la CEC la BRD.

Senatul a dezbătut iniţiativa legislativă în calitate de primă Cameră sesizată.

Parlamentul a adoptat, în 2008, cu acceptul Guvernului, o lege care acorda despăgubiri persoanelor care au depus bani la CEC înainte de 1989 pentru achiziţionarea unui autoturism Dacia, dar nu a prevăzut nimic în legătură cu cei care şi-au transferat banii la BRD.

Ulterior, deputaţii au decis că vor fi despăgubite de stat şi persoanele care au depus bani la CEC în vederea achiziţionării de autoturisme Dacia, iar, în perioada de până în 15 februarie 1992, i-au transferat la BRD.

Propunerea legislativă privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la CEC Bank înainte de anul 1990 şi şi-au transferat aceste depozite la BRD - Groupe Societe Generale în anul 1991 în vederea achiziţionării de autoturisme DACIA s-a aflat, la jumătatea lunii septembrie, pe ordinea de zi a Comisiei juridice.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Senatorii au respins despăgubirea celor care şi-au transferat depozitele de la CEC la BRD în 1991.
 Vizualizări articol: 325 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Senatorii au respins despăgubirea celor care şi-au transferat depozitele de la CEC la BRD în 19910.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei