Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 oct 2009 - Anul XIV, nr. 241 (4227)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Majoritatea românilor declară că economisirea este importantă, dar nu au bani puşi deoparte - sondaj

Miercuri, 14 Octombrie 2009 (15:05:53)

Majoritatea românilor declară că economisirea este importantă, dar peste 60% dintre participanţii la un sondaj nu au bani puşi deoparte, şi nu se aşteaptă la o îmbunătăţire a situaţiei în următorii cinci ani.

Peste 60% dintre persoanele care au participat la sondajul IMAS nu au economii, deşi marea majoritate a respondenţilor, 83%, au declarat că economisirea este importantă, se arată într-un studiu al institutului austriac IMAS International.

Suma medie economisită lunar de o persoană este de 183 de lei.

Dintre persoanele chestionate în România, 83% cred că economisirea este importantă (faţă de 79% în Austria, 57% în Cehia, 68% în Ucraina sau 69% în Serbia) şi 8% nu îi acordă importanţă.

România, Ungaria şi Serbia se află printre ţările în care populaţia nu este mulţumită de valoarea sumelor puse deoparte.

Astfel, în România doar 26% dintre respondenţi s-au declarat satisfăcuţi de nivelul economiilor, comparativ cu 19% în Ungaria şi 22% în Serbia. Austria şi Cehia au printre cele mai înalte grade de satisfacţie în acest domeniu, fiecare cu 54%.

Cu toate acestea, majoritatea românilor nu văd în următorii cinci ani o îmbunătăţire a situaţiei, ci mai degrabă o diminuare a sumelor strânse.

Astfel, 43% dintre participanţii la sondaj cred că în următorii cinci ani vor economisi mai puţin, 33% văd o menţinere a sumelor şi doar 24% sunt de părere că vor aloca mai mulţi bani în depozite proprii.

"Românii sunt printre cei mai sceptici în ceea ce priveşte viitorul economisirii, comparativ cu alte ţări", a declarat miercuri într-o conferinţă de presă organizată la BCR directorul general al IMAS, Ansgar Lohner.

În majoritatea celorlalte ţări, peste jumătate din populaţie se aşteaptă să economisească la fel de mult în următorii cinci ani.

Motivul principal pentru care populaţia din România se aşteaptă la reducerea sumelor în perioada următoare este reprezentat de riscurile legate de inflaţie şi situaţia economică nesigură. De asemenea, multe persoane se aşteaptă la pierderea slujbei sau la venituri mai mici.

Aproape jumătate dintre respondenţi (faţă de 17% în Austria, 13% în Cehia, 22% în Ungaria, 24% în Serbia şi 12% în Ucraina) apreciază alocarea fondurilor în active cu risc mai ridicat, precum obligaţiuni, acţiuni pe bursă sau alte fonduri.

"Dacă se face o comparaţie cu celelalte ţări se poate vedea că România este cea mai proactivă ţară când vine vorba de investiţii în obligaţiuni, acţiuni bursiere şi fonduri", a mai spus Lohner.

Studiul institutului de cercetare IMAS International a fost realizat pe baza unui sondaj efectuat printre 513 de persoane cu vârsta de peste 15 ani.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Majoritatea românilor declară că economisirea este importantă, dar nu au bani puşi deoparte - sondaj.
 Vizualizări articol: 558 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Majoritatea românilor declară că economisirea este importantă, dar nu au bani puşi deoparte - sondaj0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei