Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 oct 2009 - Anul XIV, nr. 241 (4227)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Campania de vaccinare gratuită împotriva gripei de sezon, în perioada 15 octombrie - 1 decembrie

Miercuri, 14 Octombrie 2009 (16:09:30)

Ministerul Sănătăţii a stabilit, prin comitetul de coordonare al MS, planul de acţiune privind vaccinarea împotriva gripei sezoniere, care va avea loc în perioada 15 octombrie - 1decembrie, înaintea imunizării pentru gripa AH1N1.

Campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei sezoniere începe după 15 octombrie şi se va derula înaintea imunizării împotriva virusului A/H1N1, scopul acestor acţiuni vizând reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin aceste maladii.

Fiecare doză de vaccin de 0,5 ml trebuie să conţină trei tulpini de virus gripal, conform recomandarilor OMS, pentru sezonul 2009-2010.

Vaccinarea sezonieră vizează cu precădere populaţia vârstnică expusă la riscuri şi cu multiple afecţiuni şi ar trebui să se facă înainte cu o lună de imunizarea împotriva AH1N1, care se adresează în principal grupei de vârstă între 18 şi 45 de ani, adică persoanelor adulte, tinere şi sănătoase.

Comitetul de coordonare a stabilit că ambele campanii de vaccinare, cea sezonieră şi cea împotriva virusului gripal A/H1N1, vor fi corelate. "În acest fel, în 2009, vor putea fi imunizate diferenţiat, în funcţie de gradul de risc, toate categoriile de persoane cu risc de îmbolnăvire prin gripă", potrivit unui comunicat de presă al MS.

În 2009, pentru campania de vaccinare împotriva gripei sezoniere, Ministerul Sănătăţii are în plan utilizarea unui număr de 1.600.000 de doze de vaccin gripal pentru imunizarea cu prioritate a persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, a celor cu boli cronice, veterani şi văduve de război, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Ministerul Sănătăţii va demara în luna decembrie 2009 şi campania de vaccinare împotriva gripei A/H1N1.

Primele doze de vaccin vor fi utilizate pentru vaccinarea personalului medical, urmând ca din 4 ianuarie 2010, odată cu începerea orelor de curs în şcoli să înceapă şi vaccinarea elevilor, după care se va continua vaccinarea celorlaltor categorii de risc stabilite.

De asemenea, Comitetul a stabilit modul în care vor fi utilizate substanţele dezinfectante şi măştile de protecţie pe care Ministerul Sănătăţii, prin Institutul de Sănătate Publică Bucureşti, le va achizitiona până la finele lunii decembrie.

Majoritatea substanţelor dezinfectante vor fi direcţionate către şcolile din mediul rural care au probleme în aprovizionarea cu apă curentă. Direcţiile de sănătate publică judeţene au obligaţia de a identifica aceste şcoli în perioada următoare.

Medicii reamintesc că păstrarea regulilor de igienă personală, în special spalatul pe mâini cu apă şi săpun, reprezinta una din metodele cele mai eficiente de prevenire a îmbolnăvirilor şi atrag atenţia cadrelor didactice şi părinţilor să îndrume elevii în acest sens.

Guvernul a abilitat Ministerul Sănătăţii să achiziţioneze, şi prin licitaţie restrânsă accelerată, peste 1,37 milioane cutii de medicamente antivirale, pentru limitarea urgentă a efectelor determinate de "pericolul iminent" de declanşare a unui nou val epidemic cu virus AH1N1, în octombrie-noiembrie.

Institutul de Sănătate Publică a fost totodată abilitat de Guvern să desfăşoare procedurile de achiziţie a echipamentelor de protecţie personală şi a substanţelor dezinfectante, în numele şi pentru Ministerul Sănătăţii.

Institutul Cantacuzino a informat recent Ministerul Sănătăţii că primele tranşe de vaccin împotriva gripei AH1N1 vor fi gata la finalul lunii octombrie, urmând ca din 21 noiembrie Agenţia Naţională a Medicamentului să elibereze autorizaţia de punere pe piaţă, iar apoi să fie vaccinate categoriile cu risc.

Cele cinci milioane de doze de vaccin pandemic pe care Institutul "Cantacuzino" are capacitatea să le producă vor fi finalizate la sfârşitul lunii decembrie.

Vaccinul va purta numele de "Cantgrip" şi va fi distribuit numai în reţea închisă, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii, campanie care va debuta în luna decembrie.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Campania de vaccinare gratuită împotriva gripei de sezon, în perioada 15 octombrie - 1 decembrie.
 Vizualizări articol: 476 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Campania de vaccinare gratuită împotriva gripei de sezon, în perioada 15 octombrie - 1 decembrie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei