Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 oct 2009 - Anul XIV, nr. 241 (4227)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pogea: Proiectul de buget pentru 2010 va fi aprobat şi transmis Parlamentului de viitorul Guvern

Miercuri, 14 Octombrie 2009 (15:20:38)

Finanţele lucrează în continuare la proiectul de buget pentru 2010, centralizând solicitările de alocaţii bugetare de la fiecare instituţie, dar legea va fi aprobată şi transmisă Parlamentului de către viitorul Guvern, a declarat, agenţiei MEDIAFAX, ministrul de resort, Gheorghe Pogea.

"Lucrăm la elaborarea bugetului şi centralizăm informaţiile, dar aprobarea şi trimiterea legii în Parlament reprezintă prerogativa viitorului Guvern", a afirmat, miercuri, Pogea.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP) Gheorghe Gherghina a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX că nu mai sunt şanse pentru aprobarea în Guvern a proiectului de buget pentru 2010 şi transmiterea acestuia la Parlament până la termenul stabilit de lege, 15 octombrie.

Parlamentul a votat marţi moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR împotriva Guvernului condus de premierul Emil Boc.

Potrivit Constituţiei, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Cabinetul al cărui mandat a încetat ca urmare a retragerii de către Parlament a încrederii acordate îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice curente în România.

În acelaşi timp, legea de organizare şi funcţionare a guvernului prevede că, în cazul încetării mandatului sau, în condiţiile prevăzute de Constituţie, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Executivul continuă să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege.

Ministrul Gheorghe Pogea a declarat, luni, după întâlnirea cu sindicatele şi patronatele, că, din punctul de vedere al Ministerului Finanţelor, proiectul de lege privind bugetul de stat pe 2010 ar trebui să ajungă în timp util în Parlament.

Săptămâna trecută, Gherghina declara pentru MEDIAFAX că bugetul consolidat pentru 2010 va fi construit pe venituri totale de 166,709 miliarde lei (31,75% din PIB) şi cheltuieli de 197,904 miliarde lei (37,68% din PIB), cu un deficit bugetar de 5,9%.

El menţiona că Produsul Intern Brut estimat pentru anul viitor este de 525,1 miliarde de lei, în creştere în termeni reali cu 0,5%. Pentru 2010, Finanţele iau în calcul un curs mediu de 4,2 lei/euro şi o inflaţie de 3,7%.

Astfel, Ministerul Finanţelor se aşteaptă pentru anul viitor la o creştere uşoară a veniturilor ca pondere în PIB şi la o reducere cu 1,2 puncte procentuale a cheltuielilor bugetare.

Pentru acest an, veniturile sunt estimate la 157,2 miliarde lei (31,6% din PIB), iar cheltuielile la 193,7 miliarde lei (38,9% din PIB), raportat la un PIB de 497,3 miliarde lei.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pogea: Proiectul de buget pentru 2010 va fi aprobat şi transmis Parlamentului de viitorul Guvern.
 Vizualizări articol: 535 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pogea: Proiectul de buget pentru 2010 va fi aprobat şi transmis Parlamentului de viitorul Guvern0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei