Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 iun 2009 - Anul XIV, nr. 150 (4136)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Senatorii retrimit la Comisia pentru muncă proiectul de lege privind cumulul pensie-salariu

Marţi, 30 Iunie 2009 (13:08:17)

Senatorii au amânat pentru toamnă luarea unei decizii în privinţa proiectul de lege care reglementează problema cumulului pensie-salariu în sectorul public, votând retrimiterea acestuia la Comisia pentru muncă.

Preşedintele Comisiei pentru muncă, senatorul PDL Cristian Rădulescu, a precizat, la dezbateri, că un amendament la acest proiect propune impozitarea graduală a veniturilor care se adaugă pensiei şi că amendamentul, care aparţine unor senatori liberali din comisie, a fost adoptat, la limita cvorumului, cu 4 voturi "pentru" şi 2 voturi "împotrivă".

Rădulescu a afirmat că acestă lege este una "strict politică", ce arată felul în care Guvernul României înţelege să acţioneze "pe coordonatele acestei perioade". Potrivit afirmaţiilor sale, proiectul de lege nu încalcă prevederile constituţionale şi nu vine în contradicţie cu hotărâri în aceste sens ale Curţii Constituţionale deoarece reglementează modalitatea de cumulul al pensiei cu salariul.

El a spus că amendamentul senatorilor liberali constituie o abordare specifică social-democraţiei şi nu liberalismului şi că se modifică definitiv şi grav principiul acestei legi.

"Nu putem fi de acord ca, atunci când cerem austeritate şi solidaritate, să cerem solidaritate celor care nu au nicio sursa de venit şi să nu cerem solidatitate celor care au două surse de venit", a declarat Rădulescu.

Potrivit afirmaţiilor sale amendamentul aduce mai mulţi bani la buget dar "nu despre asta era vorba" în proiectul iniţial ci despre economii la buget şi de disponibilizarea unor locuri de muncă.

"Nu putem să cerem, caragialesc, «statul să plătească». Statul suntem noi", a arătat democrat-liberalul, care a susţinut că "o modalitate de a reveni către normal ar fi retrimiterea la comisie" a proiectului de lege.

Preşedintele Comisiei pentru protecţia drepturilor omului, senatorul Gyorgy Frunda, s-a pronunţat împotriva adoptării unui astfel de act normativ, el precizând că acesta este şi punctul de vedere al UDMR.

"Nu putem să introducem o barieră a dreptului de a lucra în funcţie de cuantumul pensiei", a spus el, menţionând că acest act normativ nu rezolva problema pensionarilor care lucrează.

Frunda a arătat că adoptarea şi aplicarea unei astfel de legi ar duce la adâncirea crizei în care se află anumite categorii profesionale, el opinând că Guvernul ar trebui să îi oblige pe cei care au luat sume compensatorii să le pună într-un cont pe perioada în care lucrează.

"Ar fi un act greşit. Ar fi o înfrângere a principiilor constituţionale cât şi a celor democratice", a arătat senatorul UDMR. Potrivit afirmaţiilor sale, adoptarea unor astfel de reglementări ar fi împotriva interesului României şi este un "defavor" pentru cetăţeni.

Senatorul PNL Liviu Câmpan a arătat că propunerea legislativă a creat controverse şi dispute, el susţinând că ea "nu are sustenabilitate nici constituţională nici în eficienţa a ce încearcă să reglementeze". Câmpan a spus că Guvernul propune acestă modificare susţinând că astfel vor fi reduse cheltuielile bugetare, ceea ce nu este adevărat, Campan precizând că posturile vacantate în 2009 sunt plocate. El a anunţat că grupul PNL va vota împotriva raportului Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială, aduce atingere unui principiu la care liberalii ţin foarte mult - cota unică de impozitare, dar şi împotriva proiectului de lege.

Senatortul PSD Toni Greblă, preşedinte al Comisiei juridice, a arătat că filozifia întregului proiect de lege a fost schimbată radical şi că este necesară o reevaluare a constituţionalităţii prevederilor propuse pentru a fi adoptate.

El a propus ca proiectul de lege să fie retrimis la Comisia pentru muncă, pentru a fi întocmit un raport suplimentar, propunere care a vot acceptată de senatori.

După vot, liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti a avertizat că parlamentarii Puterii doresc ca, prin această retrimitere la comisie, proiectul de lege să fie adoptat tacit de Senat. El a explicat că programul de lucru al acestei Camere legiaslative nu va permite plenului să se pronunţe asupra proiectului de lege înainte de expirarea termenului de adoptare tacită.

Proiectul prevede că pensionarii aparţinând sistemului public de pensii cât şi sistemelor neintegrate sistemului public pot cumula pensia netă cu veniturile astfel realizate doar dacă nivelul pensiei încasate este mai mic sau cel puţin egal cu nivelul salariului mediu brut pe economie.

Potrivit prevederilor proiectului de lege propus de Guvern, fac obiectul acestui act normativ beneficiarii dreptului la pensie pentru limită de vârstă aparţinând sistemului public de pensii cât şi sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate acestora, din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în aza actului de numire potrivit legii, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorială.

Proiectul stabileşte că pensionarii cumularzi care exercită activităţi profesionale pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire în funcţie, au obligaţia ca în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a legii să opteze între suspendarea plăţii sumei pensiei nete aflate în plată care depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, pe durata exercitării activităţii sau, menţinerea pensiei aflate în plată în condiţiile încetării raportului de muncă, de serviciu sau a actului de numire în funcţie.

Guvernul propune, de asemenea, ca neîndeplinirea acestei obligaţii să determine încetarea de drept a raporturilor de muncă exercitate în baza contractului individual de muncă, a raporturilor de serviciu sau a raporturilor de muncă exercitate în baza actului de numire în funcţie. Încălcarea de către angajator a prevederilor prezentei legi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 de lei.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Senatorii retrimit la Comisia pentru muncă proiectul de lege privind cumulul pensie-salariu.
 Vizualizări articol: 532 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Senatorii retrimit la Comisia pentru muncă proiectul de lege privind cumulul pensie-salariu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei