Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 iun 2009 - Anul XIV, nr. 150 (4136)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Guvernul să acţioneze pentru capitalizarea CEC, să nu aştepte birocraţii de la CE

Marţi, 30 Iunie 2009 (18:29:03)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că, în ceea ce priveşte capitalizarea CEC, Guvernul trebuie să acţioneze şi să nu mai aştepte decizia birocraţilor de la Bruxelles, apreciind că sistemul birocratic de la Bruxelles să mişcă prea greu, iar IMM-urile au nevoie de finanţare.

Băsescu a spus că, având în vedere că la şedinţa CSAT a participat majoritatea membrilor Guvernului, a discutat cu aceştia şi subiecte care nu sunt legate de Consiliu, menţionând că a recomandat Guvernului să acţioneze în vederea recapitalizării CEC şi să nu mai aştepte analiza de oportunitate din partea "birocraţilor de la Bruxelles". El a adăugat că, în această perioadă de criză, IMM-urile au nevoie de finanţare şi nu se mai poate aştepta pentru ca mecanismul birocratic de la CE să se pună în mişcare pentru efectuarea acelei analize.

"Legat de capitalizarea CEC, o spun şi nu aş vrea să stârnesc controverse, dar mi se pare că durează prea mult şi sistemul birocratic de la Bruxelles se mişcă prea greu în procesul de analiză şi aprobare a capitalizării CEC. Cred că nu Comisia Europeană se află în criză economică, ci statele şi, având în vedere întârzierea excesivă a unui răspuns din partea Comisiei Europene, punctul meu de vedere a fost că Guvernul trebuie să acţioneze şi să nu mai stea în aşteptarea analizei birocraţilor de la Bruxelles în ceea ce priveşte capitalizarea CEC", a spus Băsescu.

Şeful statului a spus că în perioada de criză este necesară sprijinirea IMM-urilor.

"Întârzierea excesivă ne arată că birocraţia excesivă nu se potriveşte foarte bine cu criza, lucru pe care îl critic şi pentru instituţiile noastre, nu numai pentru întârzierea celor de la Bruxelles în aprobarea capitalizării CEC", a spus Băsescu.

Răspunzând unei întrebări, el a spus că această capitalizare se va face cu bani din buget. Băsescu a precizat că acest lucru s-a stabilit încă din lunile februarie sau martie, de când s-a aprobat bugetul. El a menţionat că în momentul de faţă se aşteaptă aprobarea de la Bruxelles.

"Ori, cred că întârzierea aprobării nu justifică necapitalizarea CEC în timp util pentru a sprijini IMM-urile aflate în criză", a spus Băsescu.

Întrebat dacă se poate trece în acest caz peste decizia Comisiei Europene, Băsescu a recomandat ziariştilor să citească declaraţia preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, despre "deficite".

"Căutaţi-o (declaraţia preşedintelui francez - n.r.) şi veţi vedea că pe situaţie de criză statele naţionale au obligaţia să acţioneze. Nu putem sta până când domnii care analizează oportunitatea legată de capitalizarea CEC vor binecuvânta acest lucru şi priviţi ce au făcut statele cu băncile care au fost în dificultate. Nu ştiu câte au aşteptat aprobări de la Bruxelles pentru a capitaliza băncile sau, probabil, altor state li s-a dat imediat aprobare", a spus Băsescu.

Liderii coaliţiei de guvernare au mandatat, în 18 mai, Ministerul de Finanţe pentru a obţine toate aprobările de la Comisia Europeană pentru capitalizarea CEC, în special pentru cofinanţarea IMM-urilor.

Secretarul general adjunct al PDL Gheorghe Flutur declara atunci că este vorba de proiecte europene care au nevoie de cofinanţare, intenţia Guvernului fiind aceea de a obţine toate aprobările necesare de la forurile europene, respectând legislaţia europeană, pentru cofinaţarea cu prioritate a IMM-urilor, dar şi pentru alte cofinanţări necesare în perioada următoare.

Fostul preşedinte al Consiliului Concurenţei Gheorghe Oprescu declara, în luna februarie, că ar putea fi necesar avizul Comisiei Europene pentru capitalizarea CEC Bank, cu 900 milioane de lei.

Capitalizarea CEC Bank, cu 900 milioane lei, face parte din programul de măsuri anticriză incluse în bugetul pe 2009.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Guvernul să acţioneze pentru capitalizarea CEC, să nu aştepte birocraţii de la CE.
 Vizualizări articol: 570 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Băsescu: Guvernul să acţioneze pentru capitalizarea CEC, să nu aştepte birocraţii de la CE1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei