Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 iun 2009 - Anul XIV, nr. 150 (4136)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană: Executivul are o "dorinţă irezistibilă" de a emite ordonanţe de urgenţă

Marţi, 30 Iunie 2009 (14:32:45)

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, marţi, la bilanţul primei sesiuni parlamentare din actuala legislatură, că face apel la Guvern să emită ordonanţe de urgenţă doar în situaţii justificate, arătând că există o "dorinţă irezistibilă" pentru Executiv de a apela la acest mecanism.

Geoană a prezentat bilanţul primei sesiuni parlamentare a legislaturii 2008-2012 de la tribuna Senatului, în finalul ultimei şedinţe de plen.

El a arătat că, din punctul de vedere al legiferării, Senatul a adoptat 216 proiecte de lege şi 15 propuneri legislative, fiind pentru prima oară când numărul propunerilor legislative înregistrate şi dezbătute îl depăşeşte cu mult pe cel al proiectelor de lege înaintate de Guvern, în care sunt incluse şi proiectele de lege de aprobare a ordonanţelor şi a ordonanţelor de urgenţă.

Mircea Geoană a profitat de bilanţ pentru a transmite un mesaj şi Executivului, referitor la practica apelării la ordonanţe de urgenţă.

"Din punct de vedere al modului în care Guvernul s-a raportat la instituţia noastră, la început de mandat, de nouă guvernare, există firesc şi este deja din păcate o cutumă de-a lungul anilor apelarea la ordonanţe de urgenţă. Este de multe ori o dorinţă aproape irezistibilă pentru Guvern. Din punctul nostru de vedere, ar trebui să insistăm în relaţia cu Guvernul ca acest tip de operaţiune să fie făcută exclusiv atunci când există o urgenţă reală", a spus preşedintele Senatului.

El a precizat că nu crede că există în toate situaţiile cu care Senatul a fost sesizat "o urgenţă reală" şi a făcut un "apel către Executiv să fie mult mai atent la cazurile în care se va recurge la astfel de proceduri constituţionale".

Geoană a menţionat că acest apel are ca scop "redarea locului natural al Parlamentului în arhitectura Republicii".

Mircea Geoană a arătat că, din punct de vedere al controlului parlamentar, Senatul va continua cu practica invitării membrilor Cabinetului la audieri pe teme fie excepţionale, fie pe teme fundamentale, adăugând că aceasta reprezintă o obligaţie pe care o vor continua şi în sesiunea legislativă următoare.

Preşedintele Senatului a mai spus că în sesiunea care s-a încheiat, Senatul a pus accentul mai mult pe transparenţa şi eficienţa cheltuirii banului public.

"Senatul a demonstrat solidaritate faţă de societate, banii sunt cheltuiţi mai atent şi mai eficient. Au fost reduse considerabil cheltuielile noastre cu aproximativ 25%", a spus Geoană.

Geoană a lansat şi un avertisment; "Suntem într-o zonă de risc, în care va trebui să putem să dirijăm resurse şi pentru investiţii, şi pentru continuarea activităţii noastre, mai ales în partea a doua a anului", a spus el.

Preşedintele Senatului a anunţat, astfel, că în partea a doua anului, se vor introduce câteva elemente de reformă şi de progres în cadrul instituţiei.

"Vom face un raport anual de activitate şi de chetuieli pentru instituţia noastră. Vom proceda, la început de septembrie, la restructurarea organigramei Senatului pentru o mai bună, mai eficientă şi mai transparentă cheltuire a banului public. Vom publica iniţativele legislative în stadiul de proiect şi vom permite mediului civic intervenţia în perioada de legiferare", a spus Mircea Geoană.

El a mai anunţat că Senatul va colabora şi cu Camera Deputaţilor, pentru un ghid adresat noilor alegători, transmis celor care împlinesc 18 ani, în baza unui parteneriat cu Ministerul Edcucaţiei.

În plus, a spus Geoană, Senatul va deschide şi mai mult instituţia pentru vizitatori.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană: Executivul are o \"dorinţă irezistibilă\" de a emite ordonanţe de urgenţă.
 Vizualizări articol: 535 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Geoană: Executivul are o \"dorinţă irezistibilă\" de a emite ordonanţe de urgenţă1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei