Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 iun 2009 - Anul XIV, nr. 150 (4136)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

BNR: Relaxarea politicii monetare va contribui la reducerea dobânzilor la depozite şi credite

Marţi, 30 Iunie 2009 (17:51:54)

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) consideră că deciziile de politică monetară adoptate marţi vor contribui la reducerea graduală a dobânzilor practicate de bănci, atât la depozite cât şi la credite, şi la asigurarea unei lichidităţi adecvate.

"CA al BNR consideră că aceste decizii vor contribui la asigurarea unui nivel adecvat al lichidităţii şi la revenirea graduală a ratelor dobânzilor practicate de băncile comerciale, atât la depozite cât şi la credite, la poziţia funcţională firească în raport cu rata dobânzii de politică monetară", se arată într-un comunicat al băncii centrale.

BNR notează că rata medie a dobânzii interbancare s-a apropiat de nivelul ratei dobânzii de politică monetară.

"Ratele medii ale dobânzilor la depozitele noi la termen şi la creditele noi, deşi au consemnat evidente ajustări descendente, rămân distorsionate comparativ cu nivelul ratei de politică monetară", se precizează în comunicat.

Totodată, banca centrală a reiterat că implementarea fermă şi consecventă a mix-ului echilibrat de politici macroeconomice - monetară, fiscală, de venituri, precum şi a reformelor structurale convenite în cadrul aranjamentului multilateral de finanţare externă de la instituţiile financiare internaţionale este esenţială pentru consolidarea procesului de dezinflaţie şi a stabilităţii financiare.

Procesul de dezinflaţie a continuat în România, astfel încât rata anuală a inflaţiei a coborât la nivelul de 5,95% în mai de la 6,45% în aprilie, pe fondul temperării dinamicii preţurilor administrate şi a celor volatile. Inflaţia de bază CORE2 ajustat – calculată prin eliminarea impactului preţurilor administrate, al celor volatile (legume, fructe, ouă şi combustibili) şi al taxei pe viciu – a scăzut la nivelul de 5,04% în mai, faţă de 5,51% în luna precedentă, reflectând scăderea cererii agregate.

În ceea ce priveşte ajustarea deficitului de cont curent, banca centrală menţionează că se constată o evoluţie mai rapidă faţă de cea prevăzută anterior, care se află în corelaţie cu accentuarea declinului activităţii economice interne, în contextul manifestării efectelor crizei economice şi financiare pe plan mondial.

În planul evoluţiilor monetare, BNR remarcă încetinirea semnificativă a creşterii creditului acordat sectorulului privat, în special în ceea ce priveşte împrumuturile către firme, dinamica anuală a acestuia atingând minimul ultimilor şapte ani, atât la nivel agregat, cât şi pe componente.

Pe de altă parte, banca centrală arată că a avut loc o temperare semnificativă a volatilităţii cursului de schimb al leului, pe fondul refacerii graduale a apetitului global pentru risc al investitorilor financiari şi al scăderii accentuate a deficitului de cont curent al României în prima parte a anului curent, precum şi în contextul încheierii aranjamentului multilateral de finanţare externă cu Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi alte instituţii financiare internaţionale.

"Evoluţiile menţionate, coroborate cu perspectivele continuării procesului dezinflaţionist în următoarele luni, evidenţiază necesitatea calibrării politicii monetare pentru asigurarea unui ansamblu al condiţiilor monetare reale, adecvat atât convergenţei ratei inflaţiei către obiectivele stabilite pe termen mediu, cât şi pentru revitalizarea sustenabilă a procesului de creditare a economiei româneşti.
Astfel, pe baza datelor disponibile, CA al BNR a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 9,0% pe an de la 9,5% şi continuarea utilizării active a operaţiunilor de piaţă pentru gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar", se arată în comunicatul băncii centrale.

Prin urmare, începând cu data de 1 iulie 2009, dobânda pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 5% pe an de la 5,5%, iar rata pentru facilitatea de credit (Lombard) va fi de 13% pe an faţă de 13,5%. În acelaşi timp, rata dobânzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite în lei se reduce de la 20,25% la 19,5% începând cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2009.

CA al BNR a mai hotărât marţi reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei ale instituţiilor de credit la nivelul de la 18% la 15% şi a celei pentru pasivelor în valută de la 40% la 35%, ambele pentru scadenţele reziduale de sub doi ani, începând cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2009,

Decizia de reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii a fost luată în vederea fluidizării fluxurilor de lichidităţi, alinierii graduale la standardele Băncii Centrale Europene şi sprijinirii unui proces sustenabil de creditare în economia românească, menţionează BNR.

Banca centrală a reafirmat că va utiliza activ operaţiunile de piaţă în vederea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar.

În plus, BNR va monitoriza atent evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional astfel încât, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului BNR: Relaxarea politicii monetare va contribui la reducerea dobânzilor la depozite şi credite.
 Vizualizări articol: 463 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BNR: Relaxarea politicii monetare va contribui la reducerea dobânzilor la depozite şi credite0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei