Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 iun 2009 - Anul XIV, nr. 150 (4136)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România şi SUA asigură, timp de un an, preşedinţia Grupului NATO în Domeniul Neproliferării

Marţi, 30 Iunie 2009 (15:37:54)

România şi SUA vor asigura în perioada 1 iulie 2009 – 30 iunie 2010, preşedinţia Grupului NATO în Domeniul Neproliferării, acest organism având un rol în apărarea colectivă împotriva riscurilor, de natură chimică, biologică, radiologică şi nucleară, informează MApN.

Grupul reprezintă autoritatea politico-militară a NATO care asigură coordonarea activităţilor specifice neproliferării, având rolul de a consilia Consiliul Nord Atlantic în domeniul dezvoltării capabilităţilor colective de apărare împotriva riscurilor, ameninţărilor şi provocărilor de natură chimică, biologică, radiologică şi nucleară, combaterii proliferării armelor de distrugere în masă şi a mijloacelor de întrebuinţare a acestora.

Nivelul de reprezentare al României este asigurat de Ministerul Apărării Naţionale prin Departamentul pentru Politica de Apărare şi Planificare. Rolul Grupului în cadrul NATO a devenit tot mai important, în special după Summitul de la Praga, din anul 2002, ca urmare a accentuării riscurilor şi ameninţărilor asimetrice de natură chimică, biologică, radiologică şi nucleară, dar mai ales datorită faptului că problematica protecţiei trupelor, populaţiei şi teritoriului faţă de aceste ameninţări reprezintă una dintre priorităţile strategice ale Alianţei.

Potrivit MApN, coordonarea lucrărilor Grupului este realizată prin copreşedinţie, asigurată în comun de SUA în calitate de co-preşedinte permanent şi unul dintre statele aliate, prin rotaţie. Lucrările la nivelul Grupului se desfăşoară pe două paliere, respectiv în cadrul Sesiunilor Plenare ("DGP Plenary Session") ce includ reprezentanţii naţionali la nivel de general de două stele sau directori politici, precum şi în cadrul Comitetului Director ("DGP Steering Committee") ce includ reprezentanţi naţionali şi experţi pe domenii.

Rolul Comitetului Director este acela de a armoniza poziţiile naţionale, de a identifica şi dezvolta concepte şi măsuri de urmat în vederea îndeplinirii obiectivelor şi sarcinilor comune aferente domeniului neproliferare. Deciziile se adoptă prin consens la nivelul sesiunilor plenare.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România şi SUA asigură, timp de un an, preşedinţia Grupului NATO în Domeniul Neproliferării.
 Vizualizări articol: 554 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România şi SUA asigură, timp de un an, preşedinţia Grupului NATO în Domeniul Neproliferării0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei