Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 iun 2009 - Anul XIV, nr. 150 (4136)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Dificultate

Investiţiile Primăriei Suceava, blocate din cauza datoriilor la Termica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Municipalitatea suceveană nu mai are acces la conturile în care i-au fost puse la dispoziţie 500 de miliarde de lei vechi, din cauza datoriilor mult prea mari acumulate la societatea de termoficare.
Blocarea unor investiţii importante ale Primăriei Suceava, precum refacerea străzii Cernăuţi, asfaltarea străzilor municipiului, modernizarea punctelor termice şi a unor reţele de termoficare, reţele de utilităţi în cartierul Tinereţii, dar şi achiziţia de combustibil pentru a asigura căldura în iarna care vine sunt blocate din cauza lipsei de bani, finanţarea acestora fiind prinsă în acel cont de credit.

 

Cele 155 de hectare de teren de sub Termica, salvarea Primăriei

“Avem două mari probleme – una la Termica şi una la Primărie. Anul trecut a fost aprobat acel credit de 500 de miliarde lei vechi, obţinut prin emiterea de obligaţiuni municipale. Acest credit este astăzi blocat, din cauza datoriilor la Termica, mai precis pentru că s-a depăşit suma de 500 de miliarde lei vechi.
Accesul la conturi nu va fi deblocat până când nu va scădea datoria municipalităţii sub 500 de miliarde lei vechi”, a declarat ieri primarul Sucevei, Ion Lungu, în cadrul şedinţei de Consiliu Local, în care un punct de pe ordinea de zi se referă la echivalarea datoriilor, prin transferul terenurilor către Termica.
Mai exact, municipalitatea intenţionează să dea Termicii drept de proprietate asupra celor peste 155 de hectare de teren pe care îşi desfăşoară activitatea societatea de termoficare, în schimbul stingerii datoriilor istorice, care depăşesc astăzi suma de 500 de miliarde lei vechi.

 

Căldura sucevenilor, condiţionată de deblocarea creditului

“Suntem obligaţi să luăm măsuri şi să facem aceste reglementări patrimoniale, care vor debloca situaţia şi ne vor permite să ne aprovizionăm cu combustibil şi să asigurăm căldura în iarna 2009 – 2010.
Din creditul de 500 de miliarde lei vechi obţinuţi prin obligaţiuni municipale, cea mai mare sumă, de 170 de miliarde, este pentru termoficare, deci ne învârtim în cerc închis”, a precizat Lungu, care a făcut apel la consilieri să trateze problema cu foarte mare seriozitate, dacă nu vor să lase populaţia în iarnă fără căldură.
“Sunt hotărâri în instanţă care spun că Termica nu a avut niciodată în proprietate aceste terenuri. Ele au fost date la Termica în baza protocolului semnat cu Termoelectrica, dar au fost date în folosinţă, niciodată nu le-a fost emis un certificat de proprietate. În formă fizică, terenurile au fost şi sunt ale Primăriei Suceava, ele au apărut în contabilitate la Termica în baza protocolului de predare-primire semnat cu Termoelectrica”, a adăugat primarul Sucevei, pentru a alunga temerile consilierilor cu privire la legalitatea acestui proiect.

 

Actele de înfiinţare a Termicii, ameninţate de nulitate

Cel care a pus cel mai tare la îndoială legalitatea proiectului a fost Ovidiu Donţu, care a ridicat o serie de probleme de ordin juridic: “Nu mi se pare legal să votăm în 2009 modificarea unei situaţii de fapt din 2002. Faptul că noi am constatat o neregularitate la înfiinţarea unei societăţi comerciale implică riscuri mari, chiar şi declararea nulităţii societăţii. Anularea actelor de înfiinţare a Termica ar însemna şi încetarea activităţii ei.”
Pe de altă parte, Ion Lungu i-a răspuns că, dacă nu se acţionează acum, rapid, riscă să nu mai aibă ce proteja legal, pentru că Termica îşi va înceta activitatea silită de lipsa banilor.

 

Decizia finală, pe 16 iulie

“Suntem foarte presaţi de timp, vă propun ca pe data de 16 iulie să aibă loc o nouă şedinţă ordinară de Consiliu local, să dăm o hotărâre prin care suntem de acord să stingem datoriile de o parte şi de alta.
Sunt nişte etape pe care trebuie să ne grăbim să le parcurgem, pentru că altfel suntem în imposibilitatea de a funcţiona cu Termica în continuare.
Nu văd altă soluţie cum am putea ieşi din această situaţie financiară dificilă, în care Termica nu mai are bani, Primăria nu mai are bani, iar Guvernul nu ne mai dă”, a explicat edilul sucevean.
Acesta a precizat consilierilor că de fapt nu apare o schimbare patrimonială majoră, terenurile nefiind înstrăinate de la Primărie, pentru că Termica este tot a Consiliului Local.
“Practic, mutăm datoriile dintr-un buzunar în altul. Dacă nu luăm aceste măsuri, riscăm ca Termica să nu mai funcţioneze. Nu aş vrea să ajung ziua în care să regret eforturile pe care le-am făcut pentru Termica. Vin mulţi oameni la mine şi mă întreabă de ce Suceava nu arată ca Piatra Neamţ. Acolo, din 90 au lăsat societatea de termoficare să moară şi toată lumea are centrale de apartament. În toată perioada cât am fost primar am făcut lobby la Bucureşti şi am adus vreo 700 de miliarde pentru Termica. Dacă băgam acei bani în alte locuri din oraş, probabil era frumos ca la Piatra Neamţ”, a mai spus Lungu.
Proiectul de hotărâre prin care este declanşată procedura de stingere a datoriilor către Termica, prin cedarea dreptului de proprietate asupra terenurilor sale, a fost aprobat cu 19 voturi pentru şi unul contra.
Deblocarea fondurilor din creditul obţinut prin emiterea de obligaţiuni va fi posibilă doar după ce transferul va fi realizat efectiv, iar o parte din datoriile Primăriei vor dispărea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Investiţiile Primăriei Suceava, blocate din cauza datoriilor la Termica.
 Vizualizări articol: 1735 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Investiţiile Primăriei Suceava, blocate din cauza datoriilor la Termica3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nasol trimis de
( 2 iul 2009, 01:05:40
Eu o treaba nu inteleg: terenul ala a fost dat in folosinta termicii de catre Termoelectrica, da? Sa zicem ca daca e asa, Termica nu e proprietara pe teren, dar in cazul asta nici Primaria nu e proprietara. Cum dracu mintile astea sucite din primarie o intorc mereu pe-a lor?

Oricum primarul asta este groparul industriei sucevene. A daramat tot ce se putea darama si acum a pus ochii pe terenul de la Termica sa mai faca si acolo un hipermarket. Si cum putea pune mana pe terenul ala daca Termica ar fi functionat? Nu, a trebuit sa o aduca in pragul falimentului.

Primar de cacao

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei