Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 mai 2009 - Anul XIV, nr. 101 (4087)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Iliescu: Angajamentul electoral al PSD privind creşterea salarială în educaţie, o greşeală tactică

Luni, 4 Mai 2009 (13:07:40)
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, luni, că angajamentul luat de PSD înaintea alegerilor parlamentare din noiembrie 2008, privind creşterea cu 50% a salariilor profesorilor, a fost "o greşeală tactică".

Iliescu a spus, la sediul central al PSD, că ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, este pusă într-o situaţie dificilă angajându-se în promisiunea majorării salariilor profesorilor.

"Cred că a fost o greşeală tactică angajamentul cu creşterea de 50%.(...) Nu e uşor o astfel de creştere bruscă, apoi s-a intrat în dificultăţi cu care se confruntă Guvernul. Intrările la bugetul statului după primul trimestru sunt modeste, deci practic nu există resursele necesare", a afirmat el.

Iliescu a apreciat că situaţia conflictuală dintre sindicatele din educaţie şi guvern trebuie rezolvată prin promovarea unui dialog, care să ducă la o soluţie prin care să nu fie afectate salariile existente din educaţie.

Întrebat dacă Ecaterina Andronescu este pusă într-o situaţie dificilă, preşedintele de onoare al PSD a răspuns: "Ba da. Adică ea s-a angajat personal într-o chestiune în care a crezut şi caută soluţii. Guvernul nu are suportul financiar necesar, asta este marea contradicţie internă. Nu ştiu cum o să iasă din asta".

Reprezentanţii sindicatelor din educaţie se întâlnesc, luni, cu miniştrii Educaţiei şi Finanţelor, discuţiile având loc în contextul în care sindicaliştii au anunţat că fac grevă marţi, când este programată teza la Limba română, nemulţumiţi de rectificarea negativă a bugetului învăţământului.

Scopul discuţiilor este acela de a-i determina pe sindicaliştii din FSLI, "Alma Mater", "Spiru Haret" şi FEN să renunţe la protest.

Reprezentanţii celor patru sindicate au anunţat, cu câteva ore înaintea întâlnirii de joi cu preşedintele Traian Băsescu, că boicotează teza, care ar urma să fie susţinută de peste 420.000 de elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a, ameninţând că, în absenţa unui răspuns corespunzător din partea Guvernului, acţiuni similare vor fi organizate şi în zilele de 13 şi 21 mai, când sunt programate tezele la Matematică şi Istorie sau Geografie.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a spus că va încerca, la întâlnirea de luni, să convingă sindicatele să renunţe la greva programată în ziua în care are loc teza cu subiect unic la Limba română şi că, dacă nu va reuşi, va fi nevoită să reprogrameze această examinare.

"Nu vreau să cred că vom ajunge în situaţia să reprogramăm proba, mai ales după numeroasele semnale primite din partea părinţilor, dar şi a unor profesori care ne-au cerut imperios să nu implicăm copiii în aceste probleme", declara, vineri, ministrul Educaţiei.

Surse oficiale au declarat că premierul Emil Boc şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, vor avea o discuţie privind situaţia din învăţământ înainte de întâlnirea liderilor sindicali din educaţie cu reprezentanţii Executivului.

Preşedintele Traian Băsescu i-a anunţat, joi, pe sindicaliştii din Educaţie că au fost finalizate trei proiectele de lege privind învăţământul, de către Comisia Miclea, pe care şi le asumă. Proiectele au fost puse, joi seară, pe site-ul Preşedinţiei.

De asemenea, preşedintele Băsescu le-a spus sindicaliştilor că înţelege faptul că pun sub semnul întrebării Strategia pentru Educaţie, dat fiind că nu a fost respectată condiţia privind creşterea salariilor cadrelor didactice.

Băsescu a mai spus că îi pasă de greva din învăţământ şi "în primul rând de elevii care sunt batjocoriţi fără vină" prin acest protest, referindu-se la o declaraţie a liderului Federaţiei "Alma Mater", Răzvan Bobulescu, potrivit căreia şeful statului le-a spus sindicaliştilor din Educaţie că pot face ce vor în privinţa grevei.

Guvernul a aprobat, marţi, ordonanţa de urgenţă prin care se propune prelungirea până la finalul anului a actelor normative în vigoare privind salarizarea în sectorul bugetar, procedură care, în lipsa unei alte decizii, reprezintă practic o îngheţare a salariilor în sistemul bugetar, la nivelul actual, până la 31 decembrie 2009.

Senatorii şi deputaţii au votat, marţi, Ordonanţa de Urgenţă nr. 34/2009, cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009. Unul dintre dintre cele mai afectate ministere este cel al Educaţiei, pentru care cheltuielile acceptate au fost tăiate cu 676 de milioane de lei, de la un total iniţial de 11,9 miliarde de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Iliescu: Angajamentul electoral al PSD privind creşterea salarială în educaţie, o greşeală tactică.
 Vizualizări articol: 421 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Iliescu: Angajamentul electoral al PSD privind creşterea salarială în educaţie, o greşeală tactică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei