Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 mai 2009 - Anul XIV, nr. 101 (4087)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Propuneri

Poliţişti cu girofar pentru oile câmpulungenilor

Oierii câmpulungeni nu mai vor să le călăuzească turmele mioare ciobanii, câinii şi măgarii, ci maşina poliţiei, cu girofarul în funcţiune. Motivul este traficul aglomerat şi “nevoia de siguranţă a oilor pe drumuri publice”.

Consilierul local Ioan Piticari, crescător de animale din tată în fiu şi preşedinte al unei asociaţii de profil, a cerut în plenul legislativului câmpulungean ca Poliţia comunitară să însoţească turmele spre zonele de păşunat şi să le deschidă calea prin trafic. El a motivat cererea prin faptul că debutul sezonului de păşunat va impune ca sute de animale să fie deplasate pe jos zeci de kilometri şi, pentru că nu au fost amenajate drumuri laterale speciale, turmele vor merge chiar pe drumul european E576.

“Este foarte greu să ducem animalele în siguranţă, din cauza traficului aglomerat. Şoferii ne înjură, se lovesc animale şi avem nevoie ajutor la transport”, a explicat consilierul Piticari.

Cererea sa i-a uimit pe unii dintre colegii săi, i-a amuzat pe alţii, dar au existat şi propuneri constructive. Crescătorilor de animale li s-a propus să încarce animalele în maşini speciale şi să le transporte auto, dar Piticari a respins ideea că ar trebui să plătească transportul şi să urce oile pe platforme.

O reglementare pentru transportul animalelor spre munte a cerut şi consilierul Radu Velisar, medic veterinar şi preşedintele unei asociaţii de protecţie a animalelor, dar pentru protejarea animalelor de practicile dăunătoare ale ciobanilor.

“Ar trebui să le stabilim clar să plece noaptea, când nu e trafic auto, dacă tot duc animalele pe şosea şi să nu le brutalizeze pe drum. Am văzut animale duse la prânz, pe soare năucitor de însoţitori beţi, animale care au făcut insolaţie şi au căzut pe drum sau au fost bătute crunt pentru că nu se mai puteau mişca de oboseală. Este incredibil, dar uite că aşa se procedează pe la noi. Degeaba strigăm apoi că ne supără şoferii, dacă ciobanii noştri fac aşa ceva cu animalele. Chiar se impun reglementări clare”, spune consilierul Velisar.

În ce priveşte însoţitorii poliţişti, turmele câmpulungenilor nu îi vor avea până la urmă, pentru că ar fi ilegal. Potrivit precizărilor directorului executiv al Poliţiei comunitare, Marian Dumitrescu, circulaţia animalelor pe drumuri europene este interzisă, aşa că oierii ar trebui să fie fericiţi că li se permite tacit deplasarea turmelor pe aceste trasee şi să se străduiască să nu perturbe ei traficul, pentru a nu fi amendaţi.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţişti cu girofar pentru oile câmpulungenilor.
 Vizualizări articol: 756 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Poliţişti cu girofar pentru oile câmpulungenilor3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   NIMIC NOU SUB SOARE trimis de
( 4 mai 2009, 11:09:21
LA CATI BERBECI AU ESCORTAT MASINILE CU GIROFAR, CE MAI CONTEAZA CATEVA MIOARE...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei