Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 mai 2009 - Anul XIV, nr. 101 (4087)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sârbu: Numărul românilor care se vor întorce în ţară nu va influenţa substanţial şomajul

Luni, 4 Mai 2009 (15:29:50)
Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat, luni, după semnarea acordului bilateral cu Spania, că numărul românilor care s-ar putea întorce în ţară nu va influenţa în mod substanţial rata şomajului, precizând că, până acum, românii din Spania nu şi-au exprimat dorinţa de a se întoarce.

„În mare măsură, parte din românii care lucrează în Spania nu şi-au exprimat în mod elocvent dorinţa de a se întoarce”, a declarat ministrul Muncii.

În opinia ministrului, românii din Spania ar putea avea cel puţin două motive pentru care nu ar dori întoarcerea în România: prestaţiile sociale, mult mai consistente, de care beneficiază în Spania şi faptul că aşteaptă o revenire la indicatori economici mai buni.

"Numărul de români care se vor întoarce, dacă se vor întoarce, nu va influenţa substanţial rata şomajului, care oricum va fi afectată de scăderea economică", a precizat Marian Sârbu.

Ministrul Muncii a mai spus că, potrivit estimărilor, la sfârşitul anului, rata şomajului va fi de circa 7 la sută, respectiv, aproximativ 620.000 de şomeri, faţă de 515.000 estimaţi la începutul anului. Rata şomajului cea mai ridicată este înregistrată în sectorul construcţiilor, la fel ca în Spania.

Întrebat în ce măsură România ar putea absorbi cei 70.000 de români şomeri înregistraţi în Spania, demnitarul a precizat că în România există în mod necesar o nevoie de forţă de muncă suplimentară, cauzată în special de raportul de dependenţă angajaţi – pensionari, care este de unu la unu.

"În ceea ce priveşte această formulă de întorcere, pentru noi ar fi un lucru bun dacă un număr important de români s-ar întoarce, dacă ar avea asigurate condiţii economice propice lor şi familiilor lor. (...) Mi-e greu să-mi imaginez că cei 70.000 de români ar putea reveni în România într-un timp relativ scurt. Chiar dacă s-ar întâmpla acest lucru, îmi pun mari speranţe în fondurile structurale care vor încuraja integrarea”, a mai spus Marian Sârbu.

Ministrul Muncii a mai spus că orice formă de încurajare a întoarcerii înseamnă de fapt încurajarea mobilităţii, iar acest lucru trebuie susţinut de guverne.

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a încheiat, luni, un acord cu Ministerul Muncii şi Imigraţiei din Spania privind facilitarea întoarcerii voluntare a lucrătorilor români din Spania, în special a şomerilor sau a celor care sunt în pericol să-şi piardă locul de muncă. Reprezentanţii celor două state au mai semnat, luni, şi două memorandumuri de înţelegere, între Inspecţia Muncii din România şi cea din Spania, respectiv între agenţiile de ocupare din cele două ţări.

Ministrul spaniol, Celestino Corbacho, a spus că în Spania sunt înregistraţi ca rezidenţi legal 718.000 de români, fiind prima comunitate nonspaniolă, ca număr şi ca importanţă. Din numărul total de rezidenţi, 254.000 cotizează la sistemul de asigurări sociale.

De asemenea, cei mai mulţi români din Spania lucrează în domeniul serviciilor (43 la sută), în agricultură (24 la sută), construcţii (23 la sută), industrie (10 la sută).

Potrivit datelor înregistrate de autorităţile spaniole, 70.000 dintre românii înregistraţi legal sunt şomeri, doar 41.000 dintre aceştia beneficiind de indemnizaţia de şomaj. Celestino Corbacho a precizat că indemnizaţia de şomaj în Spania este de 850 de euro pe lună şi se poate acorda pe o perioadă de cel mult doi ani, în funcţie de perioada în care a cotizat persoana respectivă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sârbu: Numărul românilor care se vor întorce în ţară nu va influenţa substanţial şomajul.
 Vizualizări articol: 418 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sârbu: Numărul românilor care se vor întorce în ţară nu va influenţa substanţial şomajul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei