Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 mai 2008 - Anul XIII, nr. 119 (3800)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Preoţi ortodocşi din Neamţ, Iaşi şi Bacău au depus la Judecătorie cerere de înfiinţare de sindicat

Vineri, 23 Mai 2008 (20:06:33)

Mai mulţi preoţi din judeţele Neamţ, Iaşi şi Bacău au depus la judecătoria Iaşi o cerere de înfiinţare a sindicatului "Acoperământul Maicii Domnului", cu scopul de a fi reprezentaţi în faţa capilor Bisericii Ortodoxe Române, transmite corespondentul MEDIAFAX.
  Potrivit unor surse din clerul din municipiul Roman, Sindicatul are stabilită o Adunare Generală, iar preoţii contribuie, cu un 1% din veniturile lunare, la bugetul sindicatului, iar lider al sindicatului a fost ales preotul Alexandru Argatu, paroh al bisericii din localitatea ieşeană Popricani.

Reprezentanţii instituţiilor bisericeşti au fost surprinşi de această iniţiativă.

"Sindicatul preoţilor este împotriva canoanelor bisericeşti. Un preot care se gândeşte la aşa ceva este certat cu disciplina şi onoarea bisericii, pe care ne-o cer statutul şi regulamentul de ordine interioară. În administraţia noastră nu avem cunoştinţă de preoţi care să fie înscrişi în această asociaţie", a declarat preotul Ioan Gherasimescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Romanului.

Acesta a mai afirmat că biserica este o instituţie democratică, iar constituirea unui sindicat presupune revoltă împotriva dogmei creştine.

"Forma de administraţie este teocratică. Dumnezeu este cel care conduce Biserica iar noi ca şi slujitori ne-am angajat cu bună ştiinţă la o misiune pe care trebuie să o ducem cu toată dragostea şi responsabilitatea deoarece înainte de a ni se încredinţa o parohie, depunem un jurământ prin care ne angajăm la respectarea disciplinei bisericeşti, a parohiei care este special aleasă de Dumnezeu", a spus preotul preotul Ioan Gherasimescu.

Episopia Romanului va face cercetări în acest caz deoarece există posibilitatea ca membrii acestui sindicat să fie preoţi caterisiţi, excluşi din rândul clericilor.

Patriarhia Română atrage atenţia că înfiinţarea de sindicate ale preoţilor este necanonică, nestatutară şi nelegală, după ce în mai multe zone din ţară precum Iaşi, Constanţa, Craiova şi Vâlcea au existat iniţiative de acest fel.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preoţi ortodocşi din Neamţ, Iaşi şi Bacău au depus la Judecătorie cerere de înfiinţare de sindicat.
 Vizualizări articol: 715 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preoţi ortodocşi din Neamţ, Iaşi şi Bacău au depus la Judecătorie cerere de înfiinţare de sindicat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Quod licet Iovis, non licet bovis trimis de
(23 mai 2008, 23:56:12
Infiintarea de sindicate o fi necanonica si nestatura, dar in nici un caz nelegala. La ce lege se refera Patriarhia Romana? Daca e vorba de legea valabila si pentru cler si pentru credinciosi, recte Constitutia, apoi Constitutia 'propovaduieste' (!) dreptul la libera asociere. Sa intelegem ca Patriarhia Romana nesocoteste Constitutia Romaniei? Sau ca o interpreteaza interesat, adica intr-un fel atunci cand e sa-si ceara drepturile de finantare de la bugetul de stat si intr-altul atunci cand e sa-si 'judece' posibilii preoti colaboratori ai Securitatii? Ce sa intelegem din ce spune pr. Gherasimescu? Sfintia (!) sa spune ca Biserica este o institutie democratica, dar ca forma de administratie este teocratica. Pai, ori este democratie, ori este teocratie!!! De exemplu, faptul ca IPS Pimen a sfintit iarba terenului de fotbal al ciobanului Becali, este democratic sau teocratic? Inchei, cu toate ca mai sunt atatea de spus. Sa va dea Dumnezeu putere, Parinte Argatu!
2.   Cat este cotizatia? trimis de
(24 mai 2008, 13:51:32
Ma intereseaza,cat este cotizatia?10 colaci,un covor,altceva?Dau si bilete la mare?
3.   Preoteasa trimis de
(25 mai 2008, 09:46:04
astia nu-s popi, astia-s draci care alearga numai dupa bani

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei