Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 mai 2008 - Anul XIII, nr. 119 (3800)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Leonard Orban: Obiectivul 2014 pentru adoptarea euro, greu de atins fără eficienţa politicii fiscale

Vineri, 23 Mai 2008 (15:24:57)

Comisarul european Leonard Orban a declarat, vineri, că, fără o creştere importantă a eficienţei politicilor bugetare şi fiscale, obiectivul 2014 pentru introducerea monedei euro va fi greu de atins.
  Orban a fost întrebat, la finalul unei conferinţe pe tema implementării Strategiei Lisabona în România, cum vede obiectivul introducerii monedei euro în România în 2014, la care s-a referit şeful statului în deschiderea evenimentului.

Oficialul european a amintit că, recent, Comisia Europeană şi-a prezentat punctul de vedere referitor la planul de convergenţă al României în perspectiva trecerii la moneda euro. Orban a precizat că în analiza făcută, pe care Consiliul miniştrilor de Finanţe din UE a agreat-o, Comisia a făcut recomandări pentru încurajarea acţiunilor necesare pentru atingerea obiectivului.

Leonard Orban a spus că Exectuviul UE consideră că, "fără măsuri hotărâte în acest domeniu, fără o creştere importantă a eficienţei politicilor bugetare şi fiscale, obiectivul 2012 pentru mecanismul intermediar şi 2014 pentru introducerea monedei euro va fi greu de atins".

El a menţionat, însă, că reprezentanţii Comisiei Europene vor continua, în dialogul cu autorităţile române, să insiste asupra măsurilor care trebuie luate în continuare pentru atingerea obiectivului.

Orban s-a referit şi la necesitatea creşterii productivităţii muncii în România, a investiţiilor în resursele umane, în cercetare-dezvoltare-inovare şi în infrastructură.

Comisarul european a menţionat că toate acestea sunt necesare în contextul în care la Bruxelles se consideră că "fereastra de oportunitate economică" de care acum beneficiază România s-ar putea îngusta după 5, 6, 8 ani.

Întrebat ce ar putea determina "îngustarea ferestrei", Orban a precizat că una dintre cauze ar fi lipsa de investiţii în infrastructură, domeniu care va conta din ce în ce mai mult în decizia investitorilor de a veni în România. De asemenea, el a spus că, la finalul acestuia an sau la începutul anului viitor, Comisia Europeană va prezenta un document despre reforma sistemului bugetar la nivelul UE.

"Va fi un subiect foarte discutat, cel al bugetului. Nu ştiu cum va arăta bugetul post - 2014. Nu ştiu ce va fi după 2014", a spus Orban, menţionând că România trebuie, în acest context, să facă eforturi pentru a beneficia la maximum de actuala situaţie şi pentru a-şi moderniza economia şi a-şi creşte competitivitatea.

El a adăugat că CE consideră că proiectul de Plan de Acţiune pentru reforme adoptat recent la Bucureşti este un punct bun de pornire în vederea atingerii obiectivelor menţionate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Leonard Orban: Obiectivul 2014 pentru adoptarea euro, greu de atins fără eficienţa politicii fiscale .
 Vizualizări articol: 363 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Leonard Orban: Obiectivul 2014 pentru adoptarea euro, greu de atins fără eficienţa politicii fiscale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei