Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 mai 2008 - Anul XIII, nr. 119 (3800)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cristian GHINEA

Cristian GHINEA


Precedentul Boureanu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lista dalmaţienilor publicată de Coaliţia pentru o Guvernare Curată nu a furnizat mari surprize. Din păcate, vedem aceleaşi tipare: abuz de funcţie şi confuzia între buzunarele proprii şi bugetele instituţiilor. Un caz însă merită discutat aparte. Este vorba despre Cristian Boureanu, candidat PDL pentru Consiliul Judeţean Argeş. Boureanu este un om cu imagine relativ bună, care face mare caz de lupta împotriva sistemului. Comparat cu contracandidatul său, actual preşedinte al CJ din partea PSD,  şi el pe lista CGC, face oricum figură mai bună. Dar este trecut pe lista dalmaţienilor pentru că e anchetat de DNA. Bineînţeles, Boureanu a spus imediat că adversarii politici au comandat acest dosar pentru a-l compromite. Nimic spectaculos. Nici nu voi discuta acest aspect, pentru că m-am săturat ca în cazurile de corupţie să dezbatem mai mult despre cine are interesul să-l înfunde pe anchetat decât dacă dosarul este fundamentat (se pare că plecăm de la ideea că oricum toţi sunt corupţi, aşa că numai cei care au deranjat pe cineva sunt şi anchetaţi).

Însă cazul deschis de DNA este în sine un precedent spectaculos. Şi, mai ales, binevenit. Boureanu a fost până în 2000 în Adunarea Generală a Acţionarilor de la Loteria Română. AGA a aprobat un contract cu o firmă privată, oarecum tipic pentru contractele prin care se sifonează bani publici: Loteria plătea imens, firma câştiga enorm. Nu numai Boureanu, ci şi toţi ceilalţi membri AGA care au aprobat contractul sunt acum cercetaţi, printre care şi ministrul Eugen Nicolăescu. Boureanu spune că ei au semnat pur şi simplu documentaţia primită de la departamentele tehnice din cadrul Loteriei, aşa că nu înţelege de ce trebuie să fie anchetat.

Ca să recapitulăm: Boureanu, aflat atunci în graţiile PNL, este desemnat pentru a reprezenta statul în conducerea Loteriei. De acolo, primeşte o leafă grasă fără să facă mare lucru. Se pare că el consideră că leafa vine pur şi simplu, fără nici un fel de răspundere. Şi nu doar Boureanu. Este o modă veche a agamanilor. Garnitura a doua a partidelor umple cu sârg aceste AGA ale companiilor de stat. Nimeni nu ştie de ce iau aceşti oameni bani. Teoretic, statul ar trebui reprezentat acolo de persoane care se pricep la afaceri, la politici publice sau la domeniul de activitate al companiei. Aceste persoane trebuie să vegheze ca managementul executiv al acestor companii să nu fure şi să facă performanţă. Doar că în practică agamanii privesc aceste funcţii ca pe un fel de răsplată a activităţii de la partid. Cu ceva vreme în urmă, ziarele scriau de cazul unei domnişoare de pe la PNL care abia terminase facultatea şi reprezenta statul în vreo trei AGA. Statul pierde de două ori: plăteşte salarii degeaba, iar companiile nici nu sunt supravegheate cum ar trebui.

Acum, demersul DNA împotriva lui Cristian Boureanu are meritul de a sparge acest mit: agamanii nu iau banii de pomană, trebuie să şi răspundă pentru actele pe care le semnează. Faptul că semnezi actele puse de alţii pe masă, fără să te pricepi, nu este o scuză. Nu te pricepi, stai acasă.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Precedentul Boureanu.
 Vizualizări articol: 2378 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Precedentul Boureanu5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Foarte corect! trimis de
(23 mai 2008, 17:58:39
Functiile in organismele colective de conducere ale firmelor cu capital de stat si a institutiilor publice au fost si sunt vanate mereu de partide pentru activistii de grad mai mic, ele fiind inca o sursa de bani prin dijmuirea indemnizatiei celui ce ocupa functia, iata de ce nu sunt numiti oameni competenti, pentru ca acestia si-ar face treaba cum trebuie, dar n-ar permite sa fie dijmuiti. Din listele de candidati la locale se poate observa ca si aici se-ncearca de unele partide sa fie introdusi pe locuri eligibile[?!] oameni cu diferite functii in organizatia locala de partid, fara niciun pic de competenta in administratia locala, dar care sa fie platiti din indemnizatia de consilier[deci din bani publici] pentru ca tin evidenta membrilor de partid. Este normal deci sa fie responsabilizati ocupantii acestor posturi, prin sanctiuni,in cazul luarii unor hotarari ce afecteaza interesul public, astfel incat toti sa-si dea seama ca o asemenea activitate nu e o sinecura!
2.   Zi Pelinel si gata........ trimis de
(23 mai 2008, 18:42:13
Foarte bune articolele(si a lui Radu) si ar trebui sa duca cel putin la o dezbatere in massmedia,pentru ridicarea valului de pe una din cele mai mari excrocherii post decembriste. Aceste rezervoare mascate de bani publici,pentru a rasplati anumite persoane de care partidele au nevoie,fara ca acestia sa faca ceva(acum vor si exonerarea de raspundere),o parte de banii(sponsorizari mascate) se intorc la cei ce fac nominalizarile.Cazul acestui Boureanu ,un individ obraznic si impertinent,ce a facut averi colosale,din santaj si ponturi vindute lui de mahari din umbra (printre care si fostul nas,ce l-a imbogatit baneste ,dar l-a saracit sufleteste,luindu-i nevasta si de aici plecarea din PNL la PD-Laturi ,un partid in care a facut cariera,bagindu-si in fta cea de-a doua consoarta .Curind va ramine iar fara nevasta ,dar si fara avere,visele lui de marire luind sfirsit prin esecul garantat de la CJ(are Incrucisatorul Traian un stil de a se debarasa de cei storsi de bani...(vezi si Flutur)

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei