Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 mai 2008 - Anul XIII, nr. 119 (3800)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

A doua centrală nucleară din România va avea o capacitate de până la 4.800 MW

Vineri, 23 Mai 2008 (17:26:31)

 A doua centrală nucleară care urmează să fie construită în România va avea o capacitate de până la 4.800 MW, iar primul reactor al acesteia ar putea intra în funcţiune în anul 2020, a declarat vineri directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, citat de Reuters.
  "În prezent, problema se discută la nivel politic. Interpretarea mea este că în 2020 am putea pune în funcţiune primul reactor", a arătat Chirica, precizând că este vorba despre construcţia a 2-4 unităţi, cu o putere de 600-1.200 de megawaţi fiecare.

Chirica a făcut declaraţiile într-un interviu acordat Reuters la Forumul European pentru Energie Nucleară, organizat la Praga.

Guvernul trebuie să găsească, în această vară, soluţii de finanţare pentru construcţia acestei centrale, a mai spus Chirica, arătând că a fost creată o bază de date cu posibile amplasamente ale acesteia.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, vineri, că Guvernul a alocat fondurile necesare pentru studiul de fezabilitate al celei de-a doua centrale nucleare, iar în acest an va fi demarată şi investiţia pentru reactoarele 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă.

Singura centrală nucleară din România, de la Cernavodă, funcţionează cu două grupuri nucleare cu o putere de 707 MW fiecare. Autorităţile intenţionează să construiască, până în 2015, alte două reactoare cu puteri similare, în urma unei investiţii de 2,2 miliarde euro.

Construcţia propriu-zisă a celor două reactoare va începe în a doua jumătate a anului 2009. După construcţia unităţilor 3 şi 4, puterea instalată totală a centralei de la Cernavodă va ajunge la circa 3.000 MW, reprezentând 18% din totalul capacităţilor de producţie a electricităţii din România.

Chirica a mai spus că se aşteaptă ca Guvernul să aprobe în curând un proiect care va conferi statului o participaţie de 51% la parteneriatul desemnat să construiască reactoarele trei şi patru de la Cernavodă.

Iniţial, statul român intenţiona să deţină o participaţie de 20% la proiect.

Anul trecut, au fost selectate şase companii, respectiv CEZ (Cehia), Electrabel (Belgia), Enel (Italia), ArcelorMittal (Galaţi), RWE (Germania) şi Iberdrola (Spania), pentru negocieri în vederea formării unei societăţi mixte care să construiască reactoarele trei şi patru de la Cernavodă.

Chirica a spus că noul plan va fi discutat cu investitorii după ce Guvernul îşi va da acordul, în decurs de 1-2 săptămâni.

"În prezent, niciunul dintre cei şase investitori nu intenţionează să se retragă din proiect. Desigur, aşteaptă să vadă documentul oficial, apoi vom vedea cum vom continua", a arătat el.

Surse guvernamentale au declarat vineri pentru MEDIAFAX că hotărârea de Guvern care stabileşte o participaţie de 51% a Nuclearelectrica la compania care va construi cele două reactoare va fi aprobată de Executiv săptămâna viitoare.

Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, este deţinut de stat, prin Ministerul Economiei şi Finanţelor, cu 90,5%, în timp ce Fondul Proprietarea deţine 9,5%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A doua centrală nucleară din România va avea o capacitate de până la 4.800 MW.
 Vizualizări articol: 455 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A doua centrală nucleară din România va avea o capacitate de până la 4.800 MW0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei