Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 mai 2008 - Anul XIII, nr. 111 (3792)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Silvicultorii cer Ministerului Agriculturii neavizarea proiectului de reorganizare a Romsilva

Miercuri, 14 Mai 2008 (16:51:51)

Federaţia pentru Apărarea Pădurilor (FAP) cere Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să nu avizeze proiectului de Hotărâre de Guvern privind reorganizarea Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva, care presupune desprinderea unor activităţi din cadrul regiei şi transferarea patrimoniului.
 
  Preşedintele FAP, Marian Stoicescu, susţine că, printr-un proiect de Hotărâre de Guvern privind reorganizarea Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva, elaborat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, se preconizează desprinderea unor activităţi din cadrul regiei şi crearea pe aceste activităţi a unor unităţi economice cu personalitate juridică.

"De fapt, este vizat patrimoniul regiei, care va fi predat, prin hotărârea Consiliului de Administraţie al Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva, către noile unităţi cu personalitate juridică într-un termen de 60 zile de la data intrarii în vigoare a Hotărârii de Guvern. Este vorba de zeci de cabane de vânătoare modernizate la standarde europene, Muzeul Cinegetic al Carpaţilor Posada, cu o suprafaţă adiacentă de teren de cinci hectare, într-o zona pe Valea Prahovei, de interes turistic deosebit, Centrul de producere a sucurilor naturale din fructe de pădure Silvafruct Piatra Neamţ, gatere şi instalaţii de debitat şi de prelucrat masa lemnoasă, sedii de Parcuri Naţionale şi sedii de Parcuri Naturale", a explicat Marian Stoicescu.

Potrivit liderului FAP, odată trecute din patrimoniul Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva în patrimonial noilor unităţi, aceste obiective, unele de importanţă naţională, pot fi înstrăinate prin vânzare sau concesionare pe zeci de ani, sub motivul eficientizării activităţii.

Stoicescu a adăugat că, având în vedere prejudiciile "deosebit de grave" care se pot aduce sectorului silvic şi Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva prin aplicarea acestui act normativ, Federaţia pentru Apărarea Pădurilor a solicitat conducerii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale stoparea procedurii de avizare a proiectului de Hotărâre de Guvern şi respectarea prevederilor Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică şi a Legii 46/2008 privind Codul Silvic.

De asemenea, Federaţia pentru Apărarea Pădurilor a cerut Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să ia măsuri privind consolidarea Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva, "ultimul bastion de apărare a integrităţii pădurilor, şi nu de distrugere a acesteia".

"În ultimii ani, presiunea asupra pădurii a crescut foarte mult, cu efecte dezastruoase asupra echilibrului ecologic, constatându-se distrugerea totală sau parţială a 800.000 de hectare de păduri. Singura zona în care fenomenul de distrugere a pădurilor nu a luat amploare, fiind ţinut sub control prin aplicarea regimului silvic, este domeniul pădurilor statului administrat de Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva. Orice încercare de a slăbi puterea economică şi financiară a acestei regii va avea drept consecinţă imposibilitatea regiei de a-şi îndeplini obligaţiile de menţinere şi gospodarire a pădurilor", a precizat Stoicescu.

Ministerul Agriculturii a informat sindicaliştii că, în 22 mai, va avea loc o dezbatere publică pe această temă, însă Stoicescu a precizat că, la iniţierea acestui proiect, societatea civilă nu a fost informată, iar o astfel de dezbatere nu are nicio importanţă, "fiind doar o formalitate".

Astfel, membrii FAP au solicitat ministrului Agriculturii să stabilească o întâlnire pe această temă, luni, dar nu au primit încă un răspuns.

Regia Naţională a Pădurilor Romsilva se va reorganiza, prin înfiinţarea a 27 de unităţi cu personalitate juridică, pentru atragerea de fonduri UE, în timp ce actualele direcţii silvice vor funcţiona în continuare fără personalitate juridică.

"Regia trebuie să se reorganizeze astfel încât să fie rentabilă şi să poată absorbi fonduri UE. Am propus crearea a două centre de lucru. Un centru de profit constituit din cele 41 de direcţii silvice, plus animalele de blană şi caii de rasă, iar un al doilea centru format din 27 de unităţi care vor avea persoanlitate juridică fără patrimoniu, care să absoarbă fonduri UE", declara, luni, directorul general al Romsilva, Dan Ioan Aldea.

El adăuga că Romsilva urmează să primească zece milioane de euro, fonduri UE, pentru ariile protejate.

"Suntem într-un stadiu avansat pentru a primi bani pentru arii protejate de zece milioane euro, iar dacă proiectul de hotărâre privind reorganizarea nu este aprobat într-o săptămână, Regia va pierde aceşti bani pentru arii protejate, care vor continua să înregistreze aceleaşi pierderi anuale de două milioane euro", a spus Aldea.

Unităţile cu personalitate juridică vor fi Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice "Marin Drăcea", Agenţia de Silvoturism, Unitatea de Prelucrare şi Industrializare a Lemnului , Silvafruct Piatra Neamţ, Muzeul Cinegetic al Carpaţilor "Posada" şi 22 de parcuri naturale.

"Unităţile care vor avea personalitate juridică nu vor avea patrimoniu. Vor avea în folosinţă, dar patrimoniul este al statului", a spus Aldea.

Patrimoniul Romsilva înregistrat în evidenţele contabile la data de 30 iunie 2007 totalizează 92.317.168 lei, fiind constituit prin însumarea patrimoniilor unităţilor din structura sa. Patrimoniul unităţilor din structura Romsilva se stabileşte de consiliul de administraţie al Romsilva şi se predă acestora, prin protocol, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, se arată în proiect.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Silvicultorii cer Ministerului Agriculturii neavizarea proiectului de reorganizare a Romsilva.
 Vizualizări articol: 767 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Silvicultorii cer Ministerului Agriculturii neavizarea proiectului de reorganizare a Romsilva0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei