Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 mai 2008 - Anul XIII, nr. 111 (3792)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Agricultorii mai pot depune cereri pentru subvenţia pe suprafaţă până joi, fără să fie penalizaţi

Miercuri, 14 Mai 2008 (15:02:18)

Agricultorii care vor să primească subvenţia la hectar din fonduri UE şi plata complementară de la buget mai pot depune solicitări până joi, 15 mai, după această dată fiind sancţionaţi cu 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere, în timp ce din 10 iunie cererile nu mai sunt acceptate la plată.
  Până la data de 13 mai au depus cereri circa 932.000 de fermieri, 77% din nivelul programat, pentru o suprafaţă care însumează 6,9 milioane de hectare, potrivit datelor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Cea mai bună prezenţă a fost înregistrată în judeţele Suceava (88% din cei programaţi) şi Vaslui (87%), iar cea mai slabă în Dolj (55%) şi Giurgiu (65%). Primele cereri au putut fi depuse începând cu 3 martie.

Acesta este al doilea an în care fermierii depun solicitări pentru subvenţia pe suprafaţă din fonduri UE, iar valoarea sumelor de la UE pentru 2008 este de 527,9 milioane euro, faţă de nivelul de 440 de milioane euro de anul trecut.

Suprafaţa de referinţă este de 8,7 milioane de hectare, astfel că valoarea subvenţiei fiecărui fermier va fi de circa 60 de euro pe hectar. Subvenţia va fi mai mare în cazul în care suprafaţa pentru care sunt cerute subvenţii este mai redusă decât cea de referinţă. Totodată, subvenţia corespunzătoare fiecărui agricultor va fi micşorată, dacă suprafaţa aferentă cererilor o depăşete pe cea de referinţă.

Ca şi în 2007, agricultorii au primit şi în acest an o invitaţie în care este specificată ziua şi ora la care trebuie să vină la sediul local al APIA pentru a completa cererile.

Anul trecut perioada de depunere a cererilor a fost prelungită cu două săptămâni, prin derogare a Comisiei Europene, până la sfârşitul lunii mai. Fermierii au depus în 2007 în total 1,24 milioane de cereri, dintre care 11.500 au făcut obiectul unor penalizări, pentru că au fost depuse cu întârziere (în intervalul 1-25 iunie).

În acest an probabil că nu va fi nevoie de prelungirea intervalului de depunere a cererilor, potrivit directorului general al APIA, Dan Gherghelaş.

Pe lângă plata unică pe suprafaţă din fonduri UE agricultorii primesc şi plăţi complementare de la bugetul de stat. Unele dintre acestea depind de nivelul producţiei, cum ar fi în cazul inului, cânepei şi "culturilor energetice", unde valoarea subvenţiei depinde de cantitatea livrată de fermier spre procesare.

În plus, din acest an au fost introduse şi plăţi pentru fermierii care livrează tomate la procesare.

Concomitent cu primirea de cereri pentru subvenţiile aferente lui 2008, APIA face plăţi pentru anul 2007.

"Avem în plată 475.000 de fermieri, echivalentul unei sume de 149 milioane euro. Plăţile nu vor fi finalizate până la sfârşitul lui mai, dar sperăm să depăşim un milion de cereri plătite până la sfârşitul acestei luni. O să mai rămână de plătit pentru începutul lunii iunie, printre care subvenţiile pentru fermierii din zonele montane defavorizate. Este vorba de circa 200.000 de fermieri", a afirmat Gherghelaş.

Plăţile pentru zonele montane defavorizate vor putea fi acordate după emiterea deciziei oficiale de aprobare a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), întrucât aceste subvenţii sunt finanţate din fonduri pentru dezvoltare rurală.

Programul a fost avizat de Comisie, iar primele trei măsuri au fost deja lansate din martie. Decizia oficială va fi însă emisă în luna mai sau iunie, după procedura parlamentară de adoptare a bugetului, prin care fondurile alocate României pentru dezvoltare rurală în anul 2007 vor fi redistribuite pentru ceilalţi ani de derulare a programului (în 2007 România nu a putut accesa fondurile pentru că programul nu era încă aprobat - n.r.).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Agricultorii mai pot depune cereri pentru subvenţia pe suprafaţă până joi, fără să fie penalizaţi.
 Vizualizări articol: 477 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Agricultorii mai pot depune cereri pentru subvenţia pe suprafaţă până joi, fără să fie penalizaţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei