Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 mai 2008 - Anul XIII, nr. 111 (3792)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană: Guvernul să solicite distribuitorilor de medicamente şi energie un moratoriu la scumpiri

Miercuri, 14 Mai 2008 (16:50:33)

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, într-o dezbatere cu reprezentanţi ai sindicatelor, că Guvernul ar trebui să propună distribuitorilor de medicamente şi energie electrică instituirea unui moratoriu pe câteva luni asupra scumpirilor.
  La finalul unei dezbateri asupra influenţei crizei mondiale a alimentelor, liderul PSD a avansat câteva propuneri menite să atenueze diminuarea puterii de cumpărare, una dintre acestea fiind instituirea unui moratoriu asupra scumpirilor la medicamente şi energie electrică.

Geoană a apreciat că Guvernul ar trebui, pe de altă parte, să solicite, la Consiliul European de iarnă, amânarea liberalizării preţurilor la gazele naturale de import, până la finalizarea unei politici comune a Uniunii Europene în raport cu gazele importate din Federaţia Rusă.

O altă propunere avansată de preşedintele PSD a fost ca sindicatele să redeschidă dialogul cu Guvernul şi patronatele în ceea ce priveşte nivelul salariului minim.

Reprezentanţii PSD şi cei ai sindicatelor au mai propus introducerea unei legi a supermarketurilor, care să oficializeze comisioanele impuse producătorilor şi să le impoziteze, aplicarea TVA redus la alimentele de bază, introducerea unei legi care să definească consumatorul vulnerabil şi modificarea raportului de preţ la gazele naturale şi la energia electrică de import/export la consumatorii casnici.

De asemenea, Geoană a apreciat că s-ar impune limitarea creditării în valută şi, eventual, realizarea unui acord interbancar în care să se prevadă corelarea creditelor în valută cu moneda naţională.

În cadrul aceleiaşi dezbateri, Geoană a afirmat că România se află într-un moment de criză în ceea ce priveşte evoluţiile socio-economice, în condiţiile în care în ultimii ani s-a accentuat scăderea puterii de cumpărare, iar criza alimentelor pe plan mondial riscă să aibă repercursiuni asupra economiei româneşti.

În sprijinul acestei aprecieri, el a prezentat câteva statistici ale BNR, ale Institutului de Statistică şi Studii Economice şi EUROSTAT, care relevă că rata inflaţiei se află pe o evoluţie ascendentă din 2006, iar menţinerea acestei tendinţe ar putea duce la apariţia riscului ratării ţintei de adoptare a monedei EURO în 2014.

Aceleaşi studii mai arată că majorarea preţurilor la principalele utilităţi şi servicii, precum şi la alimentele de bază a fost peste majorarea pensiilor şi a salariilor, accentuându-se polarizarea socială şi discrepanţa între scalele de salarizare. Potrivit acestei statistici, 84% din angajaţi au un salariu sub 2.000 de lei.

Geoană a mai spus, pe baza studiilor citate, că, din punct de vedere al puterii de cumpărare a salariului minim, România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană, că plata facturii la întreţinere pentru un român este dublă faţă de suma plătită de un francez, că, în 2007, 51% dintre gospodăriile româneşti nu au putut face faţă cheltuielilor cu un venit minim pe economie.

Reprezentanţii sindicatelor şi cei ai PSD au mai propus, ca posibile soluţii la criza nivelului de trai şi a puterii de cumpărare, introducerea unor trepte de impozitare şi scutirea de la impozit a salariilor foarte mici, introducerea unei politici bugetare multianuale, regândirea politicii agricole, regândirea politicii fiscale guvernamentale, reelaborarea unei strategii energetice, încurajarea producerii de energie regenerabilă.

La dezbaterea organizată de PSD au participat preşedintele partidului, Mircea Geoană, vicepreşedinţii Dan Mircea Popescu şi Marian Sârbu, deputatul Iulian Iancu, şeful departamentului de agricultură din PSD, Valentin Steriu, reprezentanţi ai Federaţiei Naţionale a Pensionarilor, Asociaţiei Române a Cărnii, MERIDIAN, AGROSTAR, BNS, preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, preşedintele Cartel ALFA, Bogdan Hossu, şi preşedintele ROMPAN, Aurel Popescu.

După dezbatere, câţiva dintre participanţi, printre care Mircea Geoană şi Bogdan Hossu, au semnat petiţia pentru sprijinirea românilor din Italia, "Stop rasismului, Stop xenofobiei", iniţiată de PSD.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană: Guvernul să solicite distribuitorilor de medicamente şi energie un moratoriu la scumpiri.
 Vizualizări articol: 491 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană: Guvernul să solicite distribuitorilor de medicamente şi energie un moratoriu la scumpiri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei