Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 mai 2008 - Anul XIII, nr. 111 (3792)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nicolăescu: Zece la sută din managerii de spitale evaluaţi au fost eliberaţi din funcţie

Miercuri, 14 Mai 2008 (16:49:33)

Zece la sută din managerii de spitale evaluaţi de Ministerul Sănătăţii în perioada 17 martie- 30 aprilie au fost eliberaţi din funcţie, iar altor 100 de manageri li s-a prelungit contractul cu şase luni, după care vor fi reevaluaţi, a declarat, miercuri, ministrul Eugen Nicolăescu.
  Potrivit ministrului Sănătăţii, din cei 387 de manageri, Comisia centrală de evaluare a analizat activitatea a 379. Demnitarul a precizat că opt manageri nu au fost evaluaţi deoarece şapte au demisionat din funcţie în perioada evaluării, iar unul se afla în concediu de maternitate.

Din cei 379 de manageri evaluaţi, 177 au depus contestaţii, care au fost analizate şi soluţionate de Comisia centrală de evaluare, a mai spus demnitarul.

Astfel, pentru 184 de manageri s-a decis prelungirea contractului, alţi 163 vor fi reevaluaţi peste şase luni, iar pentru 32 de manageri a încetat contractul. Printre aceştia se numără Sorin Stegărescu, de la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri, Teodor Marin, de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Ioan", Corneliu-Petre Coşăreanu, de la Spitalul Clinic Colentina şi Marian-Vladimir Constantinescu, de la Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo Facială "Prof. Dan Teodorescu", toate fiind unităţi sanitare din Capitală.

Comisia centrală de evaluare a menţinut propunerile comisiilor de evaluare pentru cei 202 manageri care nu au depus contestaţii.

Evaluarea activităţii managerilor s-a făcut pe baza indicatorilor de management ai resurselor umane (proporţia medicilor din total personal, proporţia personalului medical din total personal, numărul mediu de consultaţii pe care îl acordă un medic în ambulator), indicatori de utilizare a serviciilor (durata medie de spitalizare, pe spital şi secţie, indicele de complexitate a cazurilor, procentul pacienţilor chirurgicali din totalul pacienţilor), indicatorii economico-financiari (execuţia bugetară faţă de bugetul de cheltuieli aprobat, structura cheltuielilor pe tipuri de servicii, cheltuieli de personal, cheltuieli cu medicamente, cheltuieli de capital) şi indicatori de calitate (rata mortalităţii, rata infecţiilor nozocomiale, indicele de concordanţă între diagnosticul de la internare şi cel de la externare,numărul de reclamaţii ale pacienţilor).

Potrivit ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, au fost înregistrate disfuncţionalităţi referitoare la activitatea managerilor, cum ar fi faptul că, în foarte multe cazuri, valoarea indicatorilor asumaţi a fost nerealistă.

"Un exemplu ar fi asumarea unui indice de mortalitate zero în cazul spitalelor de urgenţă, unde vin foarte multe accidente şi inevitabil se înregistrează şi decese, stabilirea ratei de infecţii nozocomiale zero - nerealist, stabilirea numărului de reclamaţii sau plângeri zero, procentul de cheltuire a banilor cu medicamentele - stabilit defectuos, ceea ce a dat peste cap şi alţi indicatori economico-financiari, situaţia dezechilibrându-se şi ducând la depunctarea managerilor", a precizat Nicolăescu.

În opinia ministrului Sănătăţii, cel mai îngrijorător lucru este faptul că pe parcursul derulării contractului de management în anul 2007, majoritatea managerilor nu şi-au urmărit valorile indicatorilor asumaţi, motiv pentru care nu au solicitat renegocierea acestora, ceea ce denotă lipsă de interes şi de responsabilitate. Demnitarul a arătat că în unele situaţii se puteau accepta renegocieri ale unor clauze contractuale, dacă erau solicitate.

Din acest motiv, a fost propusă revizuirea indicatorilor în baza cărora se va face evaluarea managerilor în anul 2008 şi modificarea corespunzătoare a legislaţiei în domeniu pentru creşterea calităţii actului managerial, încheierea actelor adiţionale la contractele de management în cel mai scurt timp, pentru indicatorii asumaţi pentru acest an, după negocierile cu casele judeţene, astfel încât viitoarea evaluare să fie în concordanţă cu indicatorii de management actualizaţi.

De asemenea, se are în vedere înfiinţarea, în cadrul Ministerului Sănătăţii Publice, a unui grup de lucru permanent, cu atribuţii în încheierea, derularea şi monitorizarea contractelor de management pentru spitalele publice din reţeaua MSP şi obligaţia managerilor de a participa periodic (la şase luni) la cursuri de management organizate de Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar pe acele tronsoane de management unde s-au constatat deficienţe în timpul evaluării, a mai spus Nicolăescu.

O altă măsură pentru îmbănătăţirea sistemului de evaluare ar fi, pentru asigurarea unui circuit informaţional unitar al datelor statistice raportate în sistemul sanitar, implicarea Autorităţilor Judeţene de Sănătate Publică în colectarea, întocmirea, verificarea şi transmiterea la termen a acestor raportări, până la finalizarea informatizării spitalelor

"Aş vrea să subliniez că este pentru prima oară când se desfăşoară o asemenea activitate şi, evident, au apărut mai multe dificultăţi de ordin metodologic, dar şi organizatoric, determinate de volumul mare de date şi informaţii. Evaluarea managerilor este un proces care a început şi se va perfecţiona pe parcursul anilor şi estimăm că în următorii cinci, şase ani chiar vom avea la conducerea spitalelor manageri profesionişti, iar autorităţile vor fi pregătite să facă faţă unei activităţi foarte complexe şi responsabile, cum este managementul unui spital public", a concluzionat ministrul Eugen Nicolăescu.

Evaluarea din perioada 17 martie- 30 aprilie s-a făcut în conformitate cu Ordinul ministrului sănătăţii publice numărul 112/2007 privind criteriile de performanţă în baza cărora contractul de management poate fi prelungit sau poate înceta înainte de termen, cu modificările şi completările ulterioare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nicolăescu: Zece la sută din managerii de spitale evaluaţi au fost eliberaţi din funcţie .
 Vizualizări articol: 600 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nicolăescu: Zece la sută din managerii de spitale evaluaţi au fost eliberaţi din funcţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei