Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 apr 2008 - Anul XIII, nr. 90 (3771)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Procurorii bucureşteni au preluat ancheta în cazul lui Crulic, decedat într-o închisoare poloneză

Miercuri, 16 Aprilie 2008 (16:37:17)

Procurorii bucureşteni au preluat cazul românului Claudiu Crulic, mort într-o închisoare din Polonia, după ce membrii familiei acestuia au cerut demararea unor proceduri judiciare pentru elucidarea împrejurărilor în care tânărul a decedat, informează, miercuri, surse judiciare.

  Procurorii Parchetului Judecătoriei sectorului 2 Bucureşti au competenţa de a face investigaţii în cazuri în care nu se cunosc anumite date, precum făptuitorul.

Astfel, Parchetul Judecătoriei sectorului 2 a preluat dosarul de la Parchetul Tribunalului Capitalei, care şi-a declinat competenţa, potrivit Codului de procedură penală.

Membrii familiei lui Crulic solicitaseră Poliţiei Botoşani deshumarea cadavrului acestuia, îngropat în Dorohoi, pentru efectuarea unei necropsii în urma căreia să fie stabilite cauzele morţii.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani, subcomisar Manuela Ieremie, declara săptămâna trecută că cererea a fost depusă de "aparţinători legali" ai bărbatului, din oraşul Dorohoi, care s-au arătat nemulţumiţi de modul în care a fost soluţionat, în Polonia, cazul morţii tânărului.

Oficialul precizat că soluţionarea cererii a fost declinată Parchetului Tribunalului Botoşani, care şi-a declinat competenţa către anchetatori bucureşteni.

Pe de altă parte, ministrul Cristian David a cerut Poliţiei Române să facă demersurile necesare pentru "stabilirea cu certitudine" a cauzelor morţii cetăţeanului român Claudiu Crulic, care a decedat într-un spital polonez după ce a intrat în greva foamei, protestând faţă de arestarea sa în Polonia.

Românul Claudiu Crulic a murit într-un spital polonez, după ce a intrat în greva foamei, protestând faţă de arestarea sa de către autorităţile de la Varşovia.

Crulic a fost arestat în Polonia la 10 octombrie 2007 şi a decedat la 18 ianuarie 2008, după ce autorităţile poloneze l-au eliberat din închisoare, în scopul internării într-un spital, condiţia sa fizică fiind precară din cauza grevei foamei.

Modul în care au tratat cazul Crulic oficialii Ambasadei române în Polonia l-a determinat pe ministrul Afacerilor de Externe, Adrian Cioroianu, să-şi dea demisia vineri, 11 aprilie.

Crulic a decedat la Spitalul militar din Cracovia. Motivul oficial al morţii a fost că suferea de pneumonie şi de inflamare miocardică, aflându-se în acea stare de sănătate gravă după o lungă grevă a foamei. Însă circumstanţele în care a murit românul sunt suspecte, iar anchetatorii de la Parchetul din Cracovia investighează cazul.

Potrivit publicaţiei Tygodnik Powszechny, Claudiu Crulic a fost arestat în septembrie 2007 şi plasat într-un centru de detenţie pentru că a furat un portofel cu cărţi de credit de la un judecător, păgubindu-l cu 22.000 de zloţi.

Românul şi partenera sa au fost arestaţi la două luni după furt. Judecătorul a oferit o descriere precisă a hoţului şi l-a identificat din fotografii. Crulic mai fusese condamnat la doi ani de închisoare pentru alt furt.

În septembrie 2007, la scurt timp după ce a fost plasat în detenţie, românul a intrat în greva foamei, susţinând că este nevinovat. El a refuzat să mănânce şi a cerut să ia legătura cu Ambasada României. Medicii l-au examinat atunci şi nu au găsit nimic îngrijorător la starea sa de sănătate. Pe 25 octombrie 2007 condiţia lui s-a agravat.

"Acesta a stat aproape două săptămâni în centrul medical al spitalului. A refuzat să fie examinat de medici, dar a început să mănânce şi şi-a mai revenit", a spus Luiza Sałapa, purtătorul de cuvânt al Autorităţii Penitenciarelor (CZSW).

Ulterior, românul iar a intrat în greva foamei.

"Dar la sfârşitul lui noiembrie se purta normal", a spus Bogusława Marcinkowska de la Parchetul din Cracovia.

La sfârşitul lui decembrie 2007 starea de sănătate a deţinutului s-a înrăutaţit rapid.

"Era conştient şi continua să refuze mîncarea. În acest caz nu aveam cum să trecem peste voia lui, trebuia să aşteptăm decizia Curţii pentru a începe să îl hrănim cu forţa", a explicat medicul închisorii.

Judecătorul Rafał Lisak, purtătorul de cuvânt al Curţii, spune că a aflat de cazul românului doar în 4 ianuarie. Cinci zile mai târziu a decis ca românul să fie alimentat forţat şi examinat de medici.

"Nu a fost aplicată nicio măsură medicală totuşi, pentru că decizia nu era validă din punct de vedere legal. Aceasta intra in vigoare dupa şapte zile, timp în care deţinutul putea să completeze o contestaţie faţă de aceasta", a explicat Zbigniew Łatak, purtătorul de cuvânt al închisorii.

Românul se simţea foarte rău, iar în 11 ianuarie medicii nu au mai aşteptat decizia juridică şi au început să îl hrănească printr-un tub. Aceasta a dus la complicaţii. Într-un final Curtea a decis să îl elibereze ca să fie tratatat într-un spital civil.

"Pacientul a fost adus la noi în 17 ianuarie într-o stare avansată de slabire. Nu putea să meargă, avea ţesuturile şi muşchii atrofiaţi", a spus Piotr Płaskociński, chirurgul de la Spitalul Militar din Cracovia. Claudiu Crulic a murit următoarea zi.

Administraţia penitenciarului şi reprezentanţii juridici spun că au acţionat potrivit legii şi că nu puteau să îl salveze. Cazul ridică dilema dacă un om ar trebui salvat împotriva voinţei sale.

"Afară un medic ar fi intervenit şi dacă cineva leşina. Înăuntru, dacă un deţinut refuză să fie tratat, avem nevoie de permisiunea Curţii pentru a interveni. Deşi Codul penal spune că în cazuri extreme un medic poate acţiona oricum", a spus un medic al închisorii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procurorii bucureşteni au preluat ancheta în cazul lui Crulic, decedat într-o închisoare poloneză .
 Vizualizări articol: 488 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Procurorii bucureşteni au preluat ancheta în cazul lui Crulic, decedat într-o închisoare poloneză0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei