Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 apr 2008 - Anul XIII, nr. 90 (3771)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: E dificil să denunţi Tratatul cu Ucraina, pentru că nu se ştie cât durează renegocierea

Miercuri, 16 Aprilie 2008 (13:35:34)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că România încearcă să corecteze Tratatul cu Ucraina, prin mecanisme bilaterale, pentru că o renegociere a documentului ar presupune denunţarea în prealabil a acestuia, procedură care ar putea dura foarte mult. 
  Şeful statului a făcut această declaraţie la o conferinţă organizată de Fundaţia Konrad Adenauer referitoare la securitatea României în contextul concluziilor summit-ului NATO de la Bucureşti.

Întrebat dacă doreşte renegocierea Tratatului cu Ucraina, în 2012, când se poate face acest lucru, dat fiind faptul că a declarat săptămâna trecută că unele prevederi din document au fost acceptate mult prea uşor, Traian Băsescu a explicat că în momentul în care se doreşte renegocierea unui tratat, acesta trebuie în prealabil să fie denunţat.

"E dificil să denunţi Tratatul cu Ucraina, pentru că nu se ştie cât durează negocierea unui tratat cu Ucraina", a spus Băsescu.

El a menţionat că se încearcă corectarea prin mecanisme bilaterale a unor lucruri care au fost "superficial negociate" şi acceptate de partea română. "Vom găsi în relaţiile bilaterale resurse pentru corecţiile care trebuie făcute", a spus Băsescu.

Preşedintele a menţionat că are un dialog intens cu preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko, menţionând în acest context că "Ucraina este mult mai stabilă decât se crede sau decât avem impresia".

Traian Băsescu a ţinut să sublinieze că forţele democratice au fost realese în Ucraina, în pofida opoziţiei.

Băsescu a mai spus că o pârghie în relaţia cu Ucraina o reprezintă instituţiile internaţionale, menţionând procesul dintre România şi Ucraina aflat pe rol la Curtea de Justiţie de la Haga în legătură cu delimitarea platoului continental.

Şeful statului a precizat că România aşteaptă de la această instanţă o soluţie în cursul acestui an sau la începutul anului viitor. El a precizat că România nu va renunţa la acest proces.

"Poate că un alt preşedinte ar spune să renunţăm la acest proces. Eu nu o voi face", a mai spus Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 31 martie, la TVR, că "mai devreme sau mai târziu va trebui să discutăm cinstit şi condiţiile în care politicieni români au semnat Tratatul cu Ucraina", precizând că "anumite zone" din document ar fi trebuit negociate altfel.

Referindu-se la faptul că României i s-a cerut, în 1996, când s-a pus problema intrării în NATO, să îşi rezolve problemele cu vecinii, Băsescu a spus că, la acel moment, Bucureştiul a exagerat în relaţia cu Ucraina.

"Îmi pare rău că am făcut această paranteză, dar am răbdat de prea mulţi ani obrăznicia unora care şi-au dat ţara pe nerăsuflate sau au lăsat interesul naţional după uşă când au semnat Tratatul cu Ucraina", a adăugat preşedintele, precizând că din cauza unor slăbiciuni în negocierea acelui tratat este România acum în ipostaza de a se adresa Curţii de la Haga.

Vicepreşedintele PNL Puiu Haşotti a declarat atunci că acuzaţiile pe care Traian Băsescu le-a lansat, privind trădarea interesului naţional de către fostul preşedinte Emil Constantinescu şi social-democratul Adrian Severin arată o foarte mare ipocrizie.

"În 1997, Traian Băsescu a fost de acord şi în calitate de ministru şi în calitate de deputat privind semnarea Tratatului cu Ucraina. Când în Parlament s-a votat Tratatul cu Ucraina, Traian Băsescu a fost prezent şi ca ministru şi ca deputat PD şi a votat în favoarea Tratatului. A acuza acum pe preşedintele Constantinescu şi pe Adrian Severin de trădarea interesului naţional este în cel mai fericit caz o foarte mare ipocrizie din partea lui Băsescu", a susţinut Puiu Haşotti.

Europarlamentarul PSD Adrian Severin, fost ministru de Externe, a declarat că declaraţia făcut de către preşedintele Băsescu în legătură cu Tratatul cu Ucraina nu este doar "demagogică şi nefondată", ci şi "profund dăunătoare României". Severin a menţionat că în anul 2007 valabilitatea tratatului a expirat, astfel că Traian Băsescu avea posibilitatea să nu îl prelungească, dar a decis să nu facă acest lucru.

La rândul său, fostul preşedinte Emil Constantinescu a declarat că Traian Băsescu a prejudiciat grav interesele naţionale ale României prin declaraţiile cu privire la Tratatul cu Ucraina şi a arătat că, în 2006, ca şef al statului, acesta putea provoca renegocierea documentului, dar, prin acordul tacit, l-a reînnoit.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: E dificil să denunţi Tratatul cu Ucraina, pentru că nu se ştie cât durează renegocierea.
 Vizualizări articol: 562 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: E dificil să denunţi Tratatul cu Ucraina, pentru că nu se ştie cât durează renegocierea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei