Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 apr 2008 - Anul XIII, nr. 90 (3771)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Peste 2.000 de profesori cer abrogarea ordonanţei privind tichetele cadou la mitingul de la Guvern

Miercuri, 16 Aprilie 2008 (13:38:24)

Peste 2.000 de cadre didactice din învăţământul preuniversitar din Capitală participă la mitingul organizat, miercuri, în faţa Guvernului, solicitând abrogarea articolului din ordonanţa de Guvern care interzice acordarea tichetelor cadou pentru bugetari.
  Acţiunea de miercuri reprezintă continuarea protestelor cadrelor didactice din Capitală, intrate de joi în grevă japoneză, şi este organizată de sindicatele din învăţământul preuniversitar din Bucureşti, afiliate Federaţiei Educaţiei Naţionale, Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret".

La miting şi-a făcut apariţia şi preşedintele PNG-CD Gigi Becali, însă protestatarii au spus că s-au simţit jigniţi de prezenţa sa, pentru că nu vor să-şi asocieze protestele campaniei electorale a unui partid politic.

"Niciodată nu ne-am legat acţiunile de politică. Becali a venit în mijlocul protestatarilor, iar noi ne-am simţit jigniţi de gestul lui, pentru că nu avem nevoie de ajutoare de campanie electorală, noi vrem doar să se respecte legea", a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, preşedintele FSLI Bucureşti, Mariana Becic.

Profesorii protestează faţă de "modul abuziv în care Guvernul României a înţeles să trateze angajaţii din sistemul de învăţământ, prin emiterea Ordonanţei de urgenţă 37/2008, care la articolul 24, stipulează expres interdicţia de acordare a tichetelor cadou pentru salariaţii instituţiilor publice", potrivit unui comunicat de presă de marţi al sindicatelor care-i reprezintă.

Scopul mitingul este de a atrage atenţia asupra necesităţii emiterii unei noi ordonanţe de urgenţă de către Guvern, pentru abrogarea articolului 24 din OUG 37/2008, se arată în document.

Sindicatele cadrelor didactice din Bucureşti care participă la mitingul de miercuri au trimis şi o scrisoare premierului Călin Popescu Tăriceanu în care cer abrogarea ordonanţei şi susţin că interdicţia acordării creează o discriminare pe criterii religioase între cadrele didactice.

"Prin aplicarea Legii 193/2006, salariaţii din învăţământul bucureştean au beneficiat, începând cu luna decembrie 2007, de acordarea de tichete cadou. În cursul acestui an urmau să beneficieze de tichete pentru câteva evenimente: 1 Martie, Paşte, 1 Mai, 15 septembrie, Crăciun. Nu le-au primit decât pe cele pentru 1 Martie şi pentru Paşte – dar numai pentru cel catolic, deoarece Paştele ortodox va fi abia în perioada 27-29 aprilie", se arată în scrisoarea către premier.

De asemenea, cadrele didactice acuză Guvernul că a amânat publicarea Ordonanţei 37/2008, care interzice acordarea tichetelor cadou pentru angajaţii din instituţile de stat, în Monitorul Oficial. Astfel, ordonanţa a fost aprobată în şedinţa de Guvern din 26 martie şi publicată în Monitorul Oficial în 8 aprilie, în condiţiile în care Ordonanţa 36/2008 privind unele măsuri pentru centralizarea rezultatelor votării la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2008, aprobată tot pe 26 martie, a fost publicată în 31 martie.

Sindicatele se întreabă în aceeaşi scrisoare dacă motivul amânării nu a fost cumva "ca protestele să nu umbrească Summitul NATO (care a avut loc între 2 şi 4 aprilie - n.r.)".

De asemenea, scrisoarea cere premierului şi să lămurească când îşi produce efectele respectiva ordonanţă de Guvern.

"A fost publicată în Monitorul Oficial în data de 8 aprilie 2008, dată de la care îşi produce şi efectele. În aceste condiţii, dispoziţiile acesteia nu sunt incidente în privinţa tichetelor acordate salariaţilor sau contractate anterior intrării sale în vigoare", se precizează în document.

Semnatarii scrisorii cer, din nou, abrogarea articolului 24 din ordonanţa 37/2008 şi nu o completare, aşa cum a sugerat ministrul Finanţelor Varujan Vosganian, pentru că "o eventuală modificarea a acestuia nu va genera decât şi mai multă confuzie".

Ministrul Finanţelor Varujan Vosganian a declarat, luni, că tichetele cadou vor putea fi acordate, în limitele prevăzute de Legea bugetului de stat sau în limitele veniturilor proprii ale administraţiilor locale, precizând că ordonanţa nu va fi abrogată, dar se va face o completare la articolul în care se vorbeşte, la dispoziţii finale şi tranzitorii, despre această problemă. Această variantă a fost însă respinsă de reprezentanţii cadrelor didactice.

Potrivit Ordonanţei 37/2008, nu mai au voie să acorde tichete cadou angajaţilor autorităţile şi instituţiile publice a căror finanţare se asigură integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat ori bugetele fondurilor speciale, din venituri proprii şi subvenţii acordate de la aceste bugete sau integral din venituri proprii.

Tichetele cadou urmau să fie acordate de patru ori pe an la evenimente importante, precum Sărbătorile de Paşte şi de Crăciun, Ziua Copilului, aniversări şi onomastici. Valoarea unui tichet cadou este de 10 lei sau multiplu de 10, dar nu mai mult de 50 lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 2.000 de profesori cer abrogarea ordonanţei privind tichetele cadou la mitingul de la Guvern.
 Vizualizări articol: 585 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 2.000 de profesori cer abrogarea ordonanţei privind tichetele cadou la mitingul de la Guvern0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei