Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 apr 2008 - Anul XIII, nr. 90 (3771)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Federaţia Agrostar: Creşterea preţului la motorină va avea efecte dezastruoase asupra fermierilor

Miercuri, 16 Aprilie 2008 (17:20:06)

Federaţia Agrostar susţine că majorarea preţului la motorină va avea efecte dezastruoase asupra fermierilor şi ţăranilor, campania agricolă de primăvară riscând să fie compromisă şi ameninţă că din luna mai va relua acţiunile de protest, până când autorităţile vor reduce preţul motorinei. 
  "Federaţia Agrostar îşi exprimă îngrijorarea şi protestează faţă de pasivitatea autorităţilor cu privire la combaterea efectelor generate de scumpirea preţurilor la motorină, cu efecte dezastruoase împotriva fermierilor şi ţăranilor care se află în plină campanie de însămânţare a culturilor de primăvară. Subvenţionarea preţului la motorină cu un leu/litru este nesemnificativă, iar plăţile directe se desfăşoară greoi şi anevoios", se arată într-un comunicat al federaţiei remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Conducerea federaţiei atrage atenţia autorităţilor că din cauza majorării preţurilor la motorină, terenurile agricole vor rămâne nelucrate, campania agricolă de primăvară riscă astfel să fie compromisă.

"Consecinţele vor fi dezastruoase: pe lângă abandonarea cultivării terenului agricol de către fermieri şi ţărani (în prezent din nouă milioane hectare teren agricol se mai cultiva aproximativ 4,8 milioane de hectare) şi falimentarea fermierilor, vom deveni dependenţi de importuri şi preţurile la cerealele din noua recoltă (grâu, porumb, floarea-soarelui) vor creşte cu până la 10 la sută", se mai arată în comunicatul citat.

Totodată, Federaţia Agrostar anunţă că va continua în luna mai acţiunile de protest începute în martie, până când autorităţile vor reduce preţul la motorină cu 50 la sută la pompă şi "motorina pentru agricultură va fi colorată".

Petrom a majorat, marţi, preţurile la motorinele comercializate în reţeaua proprie de benzinării cu 0,09 lei pe litru, pe fondul variaţiei cotaţiilor produselor petroliere pe plan global, a anunţat compania petrolieră controlată de grupul austriac OMV.

Astfel, motorina Top Euro Diesel 4 costă, începând de marţi, 4,12 lei pe litru, sortimentul OMV Sprint Diesel 4,17 lei pe litru, iar carburantul Euro Diesel 4 4,04 lei pe litru. Compania menţine preţul benzinei.

Federaţia Agrostar a organizat, în 18 martie, un protest la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la care au participat aproximativ 100 de agricultori, nemulţumiţi de preţul motorinei, de subvenţiile pentru legumicultură, pomicultură şi zootehnie, precum şi de neachitarea subvenţiilor restante din 2007.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu afirma atunci că este dezamăgit de acţiunile Federaţiei Agrostar şi a apreciat că aceastea au exclusiv "resorturi politice".

Guvernul a decis să aloce 60 de milioane de lei pentru subvenţionarea motorinei utilizate în agricultură cu un leu pe litru, fonduri asigurate din bugetul Ministerului Agriculturii.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, susţinea că Guvernul va prelungi perioada de acordare a subvenţiei de un leu pentru litrul de motorină utilizată de agricultori şi va studia posibilitatea alocării altor stimulente, în acord cu reglementările Uniunii Europene.

"Legislaţia nu permite şi reducerea accizelor şi plata unor subvenţii. Vom prelungi subvenţia de un leu pe litru de motorină şi analizăm ce alte măsuri pot fi luate în acord cu ceea ce permite legislaţia europeană", spunea Vosganian.

Agricultorii au anunţat anterior că nu ar fi mulţumiţi cu o subvenţie de doar un leu pe litru şi au solicitat măsuri pentru diminuarea costurilor cu motorină, prin majorarea subvenţiei sau reducerea accizei.

Membri ai Federaţiei Agrostar s-au întâlnit, la începutul lunii februarie, cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii. Sindicaliştii au solicitat reducerea cu 50 la sută a preţului la motorină pentru agricultură practicat la pompă, subvenţionarea legumicultorilor, pomicultorilor, sectorului vegetal, precum şi a crescătorilor de taurine şi ovine, a preţului la lapte conform de la 0,3 la 0,5 lei/litru bovine şi de la 0,35 la 0,4 lei/litru la ovine.

Ministerul Agriculturii preciza atunci că nivelul subvenţionării motorinei poate creşte prin mărirea sumei acordate agricultorilor sau prin reducerea accizei, însă sumele acordate fermierilor nu pot fi mărite, întrucât nivelul de un leu pe litru este cel notificat la Bruxelles şi nu poate fi modificat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Federaţia Agrostar: Creşterea preţului la motorină va avea efecte dezastruoase asupra fermierilor.
 Vizualizări articol: 751 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Federaţia Agrostar: Creşterea preţului la motorină va avea efecte dezastruoase asupra fermierilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei