Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 apr 2008 - Anul XIII, nr. 85 (3766)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tcaciuc acuză angajaţii ambasadei României din Viena de abuz în serviciu şi discriminare

Joi, 10 Aprilie 2008 (19:20:58)

Omul de afaceri Severin Tcaciuc acuză angajaţii Ambasadei României din Viena, de abuz în serviciu şi de discriminare pentru că au refuzat să-i elibereze o procură pentru înnoirea paşaportului şi permisului auto, invocând problemele pe care el le are cu justiţia română.
  Severin Tcaciuc, care este dat în urmărire internaţională, a solicitat, la 24 martie, Tribunalului Bucureşti să oblige Ministerul Afacerilor Externe (MAE) să îi elibereze o procură, pentru care susţine că ar fi întocmit toate actele necesare, la Ambasada României din Viena. În aceeaşi acţiune, Tcaciuc solicită instanţei să oblige ministerul şi la plata "tuturor cheltuielilor ce vor ocaziona cu acest proces". Primul termen în acest dosar va avea loc la 21 aprilie.

Din acţiune reiese că Tcaciuc dorea să obţină acea procură legalizată, pentru a o trimite în România în vederea înnoirii paşaportului şi permisului de conducere, care urmau să expire.

În acţiunea depusă la instanţă la finele lunii martie Severin Tcaciuc arată că s-a prezentat în 12 martie 2008 la Ambasada României din Viena, Secţia Consulară, unde a depus o solicitare şi o serie de înscrisuri în vederea emiterii unei procuri legalizate pentru a o trimite în România în vederea preschimbării documentelor sale de identitate - paşaport şi permis de conducere - arătând că acestea urmau să expire.

Tcaciuc arată că pentru toată documentaţia necesară eliberării acelei procuri legalizate a achitat toate taxele necesare, în valoare totală de 240 de euro. El precizează în acţiunea sa că anterior depunerii setului de documente, el a fost îndrumat chiar de personalul Secţiei Consulare al Ambasadei României din Viena asupra documentaţiei necesare eliberării procurii legalizate.

Severin Tcaciuc povesteşte pe larg filmul acţiunii explicând că "documentele au fost predate într-un dosar, au fost primite de personalul care efectuează aceste operaţiuni, au fost studiate şi verificate" că i s-a cerut să semneze pe câteva dintre ele, i-a fost emisă chitanţa pentru procura necesară preschimbării permisului de conducere după care i s-a solicitat să aştepte în vederea soluţionării cererii sale.

"După aproximativ patru ore de aşteptare, mi s-a comunicat de către personalul Secţiei Consulare faptul că nu mi se poate emite procura, motivat de faptul că personalului din cadrul secţiei «..îi este frică să-mi elibereze procura solicitată atât mie cât şi familiei mele întrucât suntem în conflict cu autorităţile române..»", mai arată fostul om de afaceri în acţiunea sa împotriva MAE.

Tcaciuc roagă judecătorii români să observe că funcţionarii publici din cadrul ambasadei ar fi comis un abuz în serviciu în momentul în care au refuzat să-i elibereze documentul solicitat şi că, mai mult, aceştia l-ar fi supus unei pretinse discriminări pe motivul că l-au privat de posibilitatea de a se deplasa cu un autovehicul, de vreme ce se ştia că el este ivalid.

"Pe lângă faptul că o asemenea atitudine constituie un abuz în serviciu din partea funcţionarilor publici din cadrul ambasadei, mi se îngrădeşte dreptul de a beneficia de înscrisurile doveditoare ale identităţii şi cele necesare pentru conducerea de autovehicule pe drumurile publice, eu fiind obligat astfel ca, la expirarea valabilităţii acestor înscrisuri, să nu mai pot părăsi domiciliul temporar şi să-mi angajez un şofer în vederea transportului meu la clinica la care urmez tratament medical de specialitate" explică Tcaciuc în cererea sa.

"Rog de asemenea să se observe atitudinea discriminatorie a funcţionarilor publici faţă de mine şi de familia mea, pe care le denumesc drept «...persoane care suntem în conflict cu autorităţile române». Faptul că o persoană fizică sau juridică este într-o situaţie litigioasă cu autorităţile oricărui stat din lume nu poate crea un prejudiciu de imagine sau îngrădirea drepturilor de folosinţă sau exerciţiu, această atitudine a autorităţilor române contravenind grav prevederilor stipulate în mod expres în conţinutul CEDO", potrivit aceluaşi document.

La dosarul prin care Tcaciuc solicită judecătorilor să oblige MAE la eliberarea procurii, acesta a depus şi un act prin care Tribunalul provincial pentru chestiuni penale Viena solicita Ministerului Federal al justiţiei, Viena, să remită ministerului omolog din România o adresă prin care să ia cunoştinţă de starea gravă de sănătate în care se află Tcaciuc, în cazul căruia există o cerere de extrădare din partea autorităţilor de la Bucureşti.

"Rezultă pe de o parte faptul că persoana în cauză - care demonnstrează o infirmitate corporală grea după un accident în tinereţe - a dobândit evident Hepatita C în arestul românesc. Cu privire la aceasta, persoana în cauză nu pare să fie complet validă, ceea ce poate fi probat de autorităţile române, nu este în procedură de extrădare. Cu privire la încălcarea drepturilor omului declarate în Constituţia română, se poate pretinde Ministerului de Justiţie român să ia poziţie pentru infecţia declarată cu Hepatita C în arestul U şi să dea o declaraţie referitor la aceasta, în ce mod invaliditatea declarată poate fi verificată în România", se arată în traducerea documentului remis de instanţa din Viena Ministerului de Justiţie austriac.

"Pornind de la aceasta....pune în discuţie personală respectiva, că în cazul unei extrădări trebuie verificată posibilitatea de transport şi de aici rezultă pericolul ca în cazul unui accept al extrădării aceasta trebuie exclusă pentru o perioadă mai lungă de timp. Partea română va trebui să se confrunte şi cu această problematică", se arată la finalul documentului citat, care poartă ştampila unui traducător autorizat.

Într-un alt document pe care Tcaciuc l-a depus la acest dosar se arată că el are încă probleme de sănătate, contactând Hepatita C în perioada în care a fost încarcerat în România.

Din document mai reiese că Tcaciuc nu trebuie să fie supus stresului emoţional sau altor factori de stres, întrucât aceştia ar putea să îi agraveze starea hepatică, precum şi o problemă gastrică.

Totuşi, din actul medical întocmit de Elisabeth Friedrich (medic de specialitate pentru medicina legală - n.r), pe baza altor două expertize şi analize medicale efectuate de Tcaciuc în România cât şi în Austria, rezultă că Tcaciuc ar putea "participa la o dezbatere judiciară".

"El suferă pornind de la infirmităţile corporale enumerate după accidentul de curent din copilărie şi a problemelor gastro-intestinale care au apărut după hemoragia stomacului din 1997 şi o Hepatită C cronică evident, rezistentă la terapie. De aici apar repetat dureri de epigastru, ameţeli, insomnii şi oboseală. Severin Tcaciuc poate oricând, dacă îi permite dispoziţia zilnică să fie încadrat din punct de vedere medical pentru a participa la o dezbatere judiciară, dacă înfăţişarea nu durează prea mult şi pot fi introduse pauze. (...) la felul bolii de ficat şi amploarea suferinţei - la care situaţia psihică a rămas încă neluată în consideraţie - precum şi la starea generală proastă a bărbatului apare o extrădare pentru executarea unei sentinţe gravă medical şi ar necesita încă o consultaţie corespunzătoare referitor la situaţia actuală. O executare a pedepsei nu ar trebui să i se pretindă din punct de vedere medical bărbatului foarte bolnav", se arată în traducerea autorizată a expertizei prezentate de medicul Friedrich în acţiunea penală privind extrădarea lui Tcaciuc.

Ministrul român de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat, joi, că a cerut miercuri după-amiază o informare în legătură cu situaţia lui Severin Tcaciuc, dat în urmărire internaţională, despre care presa a relatat că s-ar fi aflat timp de patru ore în incinta Secţiei Consulare a României la Viena.

MAE a susţinut tot joi că în consulatul României la Viena a intrat fiica lui Sever Tcaciuc, iar personalul consular a discutat cu acesta în parcare şi precizează că Secţia consulară a procedat conform regulilor în aceste situaţii.

MAE a arătat că la 12 martie, la ghişeul de acte notariale al secţiei consulare a Ambasadei României la Viena, s-a prezentat fiica lui Severin Tcaciuc, pentru a depune în numele acestuia actele necesare obţinerii unei procuri pentru un nou permis de conducere pentru tatăl său.

Personalul consular a pus la dispoziţia solicitantei formularele necesare, iar pentru semnarea procurii de către Severin Tcaciuc, "care a invocat motive de sănătate pentru a nu se prezenta personal la ghişeu", un reprezentant al secţiei consulare s-a deplasat în parcarea în care se afla acesta.

După preluarea documentelor, având în vedere că domnul Tcaciuc s-a identificat cu un buletin de identitate tip vechi, iar la dosar a depus şi un document din care reieşea că acesta este solicitant de azil politic în Austria, personalul consular a procedat, conform normelor, la verificarea identităţii şi situaţiei acestuia în ţară, la autorităţile competente din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative.

Ulterior, personalul consular i-a transmis fiicei lui Tcaciuc faptul că solicitarea tatălui său nu poate fi onorată. La insistenţele acesteia, i s-a explicat că se aşteaptă un răspuns de la autorităţile române competente cu privire la identitatea lui Tcaciuc. După aproximativ o jumătate de oră, fiica a comunicat că tatăl ei renunţă, pentru moment, la obţinerea procurii, situaţie în care s-a procedat la anularea solicitării şi restituirea sumei echivalente serviciului consular în cauză.

În urma acestor proceduri, în cursul aceleaşi zile, autorităţile române competente au confirmat telefonic identitatea domnului Tcaciuc, iar ulterior au confirmat şi în scris identitatea precum şi faptul că acesta figurează în evidenţele MIRA ca fiind urmărit general pentru infracţiuni economice şi ultraj.

MAE a precizat că personalul consular de la Ambasada României la Viena a acţionat în această situaţie conform procedurilor legale, menţionând că "misiunile diplomatice şi oficiile consulare nu au competenţe privind reţinerea cetăţenilor români urmăriţi general".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tcaciuc acuză angajaţii ambasadei României din Viena de abuz în serviciu şi discriminare .
 Vizualizări articol: 642 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tcaciuc acuză angajaţii ambasadei României din Viena de abuz în serviciu şi discriminare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei