Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 apr 2008 - Anul XIII, nr. 85 (3766)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Carnea de miel, mai scumpă în acest an, din cauza creşterii preţurilor la furaje

Joi, 10 Aprilie 2008 (13:47:30)


Carnea de miel va fi mai scumpă în perioada premergătoare Paştelui din acest an, comparativ cu nivelul de anul trecut, estimările crescătorilor mergând de la 15 lei pe kilogram până la 20 de lei, în condiţiile în care furajele s-au scumpit în ultimul an din cauza secetei.
  "Anul trecut preţul era de 13-14 lei pe kilogram, iar în acest an va creşte. Vara trecută a fost secetă şi furajele pentru animale au fost achiziţionate la un preţ mai ridicat, astfel că e normal ca şi preţul de cumpărare a cărnii să fie mai mare", a declarat preşedintele Patronatului Crescătorilor şi Exportatorilor de Ovine din România, Mihai Dumitriu.

Furajele au fost mai scumpe şi mai greu de procurat, după ce seceta a redus semnificativ producţia agricolă. Recolta de porumb (folosit în hrana pentru animale) a totalizat anul trecut 3,7 milioane de tone, mai puţin de jumătate faţă de 2006, dar şi cea mai redusă cantitate din ultimii 17 ani.

Recolta slabă şi preţul ridicat al furajelor i-a determinat pe unii mici crescători să sacrifice animalele, în lipsa banilor necesari pentru a le întreţine, şi a contribuit şi la scăderea producţiei de lapte, cota UE alocată României nefiind realizată în totalitate. Crescătorii de oi nu au scăpat nici ei de scumpirea furajelor, care se va reflecta în preţul final al cărnii de miel.

"În prezent, preţul la miel în viu este de 9 lei pe kilogram, iar tăiat ajunge undeva la 15, maxim 17 lei pe kilogram. Scumpirea faţă de anul trecut este dată de preţul ridicat al cerealelor, din cauza secetei din vară, de cheltuielile de întreţinere a ovinelor", a arătat Valentin Mocanu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din Brăila.

Crescătorii din Ilfov estimează un preţ al cărnii de miel de 17-18 lei pe kilogram, în timp ce producătorii din Arad arată că preţul ar putea ajunge şi la 20 de lei pe kilogram.

"Furajele au fost de trei ori mai scumpe în 2007, comparativ cu anul anterior, ajungând la circa 1 leu kilogramul. În aceste condiţii, preţurile ar putea să urce undeva la 20 de lei kilogramul la carnea de miel", a spus preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Păstorul-Crişana din Arad, Cioranu Nicolae.

Preţul la carnea de miel depinde şi de raportul cerere-ofertă. Astfel, în perioada premergătoare Paştelui otodox preţurile vor fi mai reduse decât cele practicate de Paştele catolic, când oferta a fost redusă.

"Dacă vor fi mai mulţi miei, atunci preţul va fi mai mic, de circa 15 lei pe kilogram, iar dacă numărul mieilor va fi mai mic, atunci preţul va urca la 18, chiar 20 de lei pe kilogram. Judeţul are un total de 200.000 de oi, astfel că, probabil, în acest an vor se vor tăia 50-60.000 de capete în Bistriţa-Năsăud", a afirmat Ion Cîmpean, preşedintele federaţiei crescătorilor de ovine Romovis, din Bistriţa-Năsăud.

Crescătorii mizează pe amenajarea unor spaţii autorizate de sacrificare a mieilor, având în vedere că în unele zone nu există abatoare aliniate la standarde europene.

"Există o problemă, cea a abatoarelor. În judeţul Arad nu există abatoare autorizate. Toate au fost închise întrucât nu corespundeau cerinţelor europene. La Timişoara e programat să se deschidă un abator conform standardelor cerute de UE, dar oricum de sărbătorile acestea nu vom beneficia de el. În mod normal, dacă nu am fi primit derogare pentru a putea sacrifica mieii în pieţe, ar fi trebuit să ne ducem la Buzău, la singurul abator care am înţeles că se încadrează pretenţiilor europene", a afirmat reprezentantul crescătorilor de oi din Arad.

Cu aceeaşi problemă se confruntă şi crescătorii de oi din Brăila.

"Cel mai apropiat abator de noi este la Buzău, însă ei stabilesc o limită de kilograme. Primesc doar miei între 12 şi 18 kilograme şi dacă e să luăm în calcul cheltuielile de transport şi cele de abatorizare atunci e normal ca preţul la carnea de miel să crească", a afirmat Valentin Mocanu.

Autoritatea Veterinară a anunţat că mieii vor putea să fie sacrificaţi de Paşte nu numai în abatoare autorizate, dar şi în spaţii special amenajate în târguri şi pieţe, sub supraveghere sanitar-veterinară, pentru o perioadă de cinci zile, înaintea Sărbătorilor Pascale.

Crescătorii spun că oferta internă ar trebui să acopere cererea, iar importurile să fie foarte reduse, dar că unele magazine vor aduce şi miei din import, chiar dacă vor avea la dispoziţie carne românească.

"În mod normal nu ar trebui să existe importuri deoarece pe piaţa noastră oferta există din plin. Dar am văzut că marile lanţuri de magazine au început deja să importe carne de miel şi să o vândă cu peste 28 de lei pe kilogram", a spus Marian Valentin, secretarul general al asociaţiei de crescători de oi din Sibiu.

Autoritatea Veterinară a informat că organele şi carnea de miel pot fi comercializate numai însoţite de certificat şi marcă de sănătate. Carnea va fi ştampilată diferit, în funcţie de tipul de unitate de unde provine, respectiv cu o ştampilă rotundă (dacă provine din unităţi care au obţinut o perioadă de tranziţie pâna la alinerea completă la normele UE, iar distribuţia cărnii se face la nivelnaţional) sau ovală (pentru unităţile autorizate pentru schimburi intracomunitare).

Producătorii care vor să vândă miei vii in pieţe, în perioada Sărbătorilor Pascale, trebuie să deţină certificatul de sănătate al animalului de la medicul veterinar, formularul de mişcare şi actele care dovedesc că este proprietarul animalelor.

În ceea ce priveşte sacrificarea în gospodăriile populaţiei, proprietarul trebuie să anunţe medicul veterinar atunci când doreşte să sacrifice animalele şi să predea medicului veterinar crotaliile (marcă metalică aplicată pe urechea animalelor ca semn de recunoaştere) animalului sacrificat. De asemenea, carnea va fi utilizată numai pentru consumul propriu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Carnea de miel, mai scumpă în acest an, din cauza creşterii preţurilor la furaje .
 Vizualizări articol: 488 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Carnea de miel, mai scumpă în acest an, din cauza creşterii preţurilor la furaje0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei