Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 apr 2008 - Anul XIII, nr. 85 (3766)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Umorul?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ne piere umorul! La sfârşitul acestei luni vor apare, în ediţie integrală (circa 1000 de pagini) „Umbrele” lui Aurel Leon. Veţi găsi, în memorialistica scriitorului şi gazetarului ieşean, sumedenie de epigrame, parodii, vorbe de duh, şotii, farse, cu care scriitorii din această parte a ţării îşi onorau – ăsta e termenul! – confraţii în perioada interbelică.

Altă carte, recent apărută, îl are ca autor pe Mircea Anghelescu şi demonstrează că, în veacul XIX, gluma literară era şi mai în vogă, ba chiar la mare cinste. Nici a doua jumătate a secolului trecut nu s-a arătat mai seacă. Responsabilul cu farsele la Uniunea Scriitorilor era colonelului Nicolae Tăutu, care, între altele, s-a dat, la telefon, drept ministrul forţelor armate şi a ordonat administratorului cimitirului Ghencea militar să dezgroape toţi morţii, urmând să fie re-înhumaţi strict după ierarhia gradelor. Întrebarea era ce forţă de muncă suplimentară necesita operaţiunea. Administratorul a trimis ministrului un tabel prin care solicita 46 de gropari în plus, cerând şi desluşiri tehnice cu privire la re-alocarea locurilor de veci! Tăutu i-a făcut-o şi lui Ion Băieşu, care mereu se plângea că nu este luat în seamă de sexul frumos fiindcă-i prea scund. Colonelul i l-a adus, la Pelişor, pe „maseurul de la Sinaia” specialist în alungiri miraculoase.

Câteva zile la rând, în vreme ce pacientul, în chiloţei, era masat cu sârg, în camera de alături, o croitorească adusă tot de Tăutu scurta cu 1 cm. pantalonii lui Băieşu. Teribil de încântat, autorul cuplului renumit atunci, „Tanţa şi Costel” îşi admira cocoşeşte în oglindă creşterea cotidiană, în vreme ce confraţii, după uşă, se prăpădeau de râs... În deceniu 6 al veacului trecut, cei care lucrau la revista „Cronica” erau renumiţi pentru poantele (unele, de-a dreptul crude!) cu care-şi păcăleau colegii de redacţie şi de breaslă.

Suplimentul „Odată-n an e anul nou!” publica delicioasele parodii semnate de Ion Pogorilovschi, George Pruteanu ş.m.a., iar mensualul „Iaşul literar” îl lansa pe Marin Sorescu în calitate de titular al rubricii iconoclaste  şi plină de haz „Singur printre poeţi”. Râdeam mult, râdeam cu gura până la urechi, dar, se pare, strămoşii ne întrecuseră în toate cele vesele.

Austerul Hasdeu, pe care cu greu ţi-l poţi închipui altfel decât printre ceasloave şi bucoavne, era tartorul farselor. El a trimis, în 1871 şi 1876, cele două poezii cu acrostih publicate de „Convorbiri literare” şi tot el i se adresa în scris lui Titu Maiorescu cu formula „Es. Min. Tit. Maiorescu”, ce putea fi citită şi „Excelenţei sale Ministrului Titu Maiorescu”, dar şi... „E smintit Maiorescu”!

Eminescu avea să observe primul – târziu, revista era tipărită! – altă farsă hasdeeană, poezia cu acrostih isteţ semnată P. A. Călescu, adică... Păcălescu. Dar cele mai bune poante erau involuntare, fiindcă, cum ne învaţă tătucul Marx, arta rămâne mereu în urma vieţii.

Pentru premiile Societăţii Scriitorilor Români au candidat în 1930, la poezie, Tudor Arghezi şi Alfred Moşoiu (?), iar la proză, Ionel Teodoreanu şi Ion Foţi (?). Evident, laureaţii au fost... Moşoiu şi Foţi!! Sumedenie de epigrame şi parodii datorate lui Caragiale luau în răspăr creaţiile simboliste ale lui Macedonski, A. Mirea (adică, Dimitrie Anghel şi Şt. O. Iosif) cultiva cu succes şarja amicală, astfel fiind cum nu se poate mai bine pregătită apariţia lui Topârceanu, cu ale lui „Parodii originale”.

George Lesnea, apoi, Fl. M. Petrescu au preluat din mers tradiţia epigramei şi a parodiei poznaşe –  frunţile tuturor fiind mult mai descreţite atunci. De ce? Să zicem că, în cazul nostru, al celor tineri, disponibilitatea către veselia lipsită de griji era apanajul vârstei. Probabil că permeabilitatea la glumă o furniza şi un oarecare sentiment de securitate personală, astăzi dispărut, cum, repede, au dispărut şi bancurile despre Bulă.

Un clasament al capacităţii de a recepta umorul situează România pe locul IV în Europa (or fi polonezii mai pontoşi?) iar în topul naţional al umorului, Iaşul este situat pe locul ultim în ţară (!!), cap de listă fiind Oradea. Un component al trupei „Divertis” motivează:”Oamenii care trăiesc în vestul ţării sunt mai deschişi modelului occidental.” Lui Gyuri rămânându-i să explice şi  cum de trupa „Divertis” s-a născut... tocmai la Iaşi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Umorul?.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.62/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 21 voturi
Umorul?4.6521

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ridendo castigat..... trimis de
(10 apr 2008, 19:14:50
Chiar de-o iei drept chastigat se potriveste.Cind intilnesti asemenea rinduri,uiti pentru moment de toata flecareala si balacareala politica ce inunda massmedia si-un singur suris ivit melancolic valoreaza mai mult decit toata filosofia unei lumi demente si aproape incontrolabila mental. Multumesc MRI , pentru prilejul regasirii unui zimbet ascuns sub mizeriile cotidiene.Astept cu nerabdare aparitia "Umbrelor" si de ce nu si autograful dvs.?!
1.1  RE: Ridendo castigat..... trimis de
(10 apr 2008, 21:09:53
Bine ca vor aparea carti... Dea Domnul sa aiba si cititori pe masura... Din pacate, exista mizerii care inabusa si ultimul firicel de zambet ... Asta se-ntampla, desigur, in cazuri rare... Pentru ca sunt putini cei capabili sa zambeasca. In tara lui Bai, de pilda, majoritatea... rade dezlantuita in toate "figurile" posibile... Totusi glasul turmei inflamate de desteapta veselie nu face nici pe departe cat umbra unui z�mbet modest ascuns, pe-acolo pe unde o mai fi existand in forma neprelucrata. In rest... e Primavara... Felicitari, MRI!
2.   Bravo trimis de
(10 apr 2008, 22:28:59
EXCELENT ARTICOL!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei